O importantă mănăstire din Botoșani se pregătește de hram. Legenda icoanei făcătoare de minuni

O importantă mănăstire din Botoșani se pregătește de hram. Legenda icoanei făcătoare de minuni

Legenda spune că aici, în urmă cu aproape trei secole, pe locul în care au găsit o icoană a Sfântului Ioan Botezătorul, călugării au ridicat o Biserică de lemn.

Sâmbătă, 24 iunie 2023, Mânăstirea Gorovei își serbeaza hramul în cinstea Nașterii Sfantului Ioan Botezătorul.

Credincioșii sunt așteptați de vineri, 23 iunie, de la ora 17:00, când începe slujba privegherii în cinstea Zămislirii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul.

În aceeași seara, de la ora 21:00, se va săvârși Taina Sfântului Maslu.

Sâmbătă, 24 iunie, la ora 07:30 va fi oficiată Slujba Aghiesmei, apoi se va citi Imnul Acatist a Sfântului Ioan Botezatorul, urmat de slujba Ceasurilor.

Începând cu ora 9:00, creștinii vor asista la Slujba Sfintei Liturghii, urmată de un Cuvânt de învățătură și Rugăciuni de dezlegare.

 


 

Legenda spune că aici, în urmă cu aproape trei secole, pe locul în care au găsit o icoană a Sfântului Ioan Botezătorul, călugării au ridicat o Biserică de lemn. Era în anii 1740-1742. După încă aproape 100 de ani (1830 - 1834), arhimandriții Vitalie Lemnea și Macarie Jora au construit și a doua Biserică a Mănăstirii Gorovei, cea din zid.

Viaţa monahală a început după anul 1700, sub conducerea monahului Avramie. Acesta ridică în 1742 prima Bisericuţă din lemn, pe locul unde s-a găsit icoana “Sfântului Ioan Botezatorul”, îngropată în pământ.

Terenul a fost donat de Ioan Gorovei, de aceea există şi varianta că numele Mănăstirii vine de la el. Biserica degradându-se, a fost reconstruită în 1859-1866 de egumenul Vitalie Lemnea, care a mutat-o câţiva metri mai la răsărit, făcând sub ea gropniţa actuală, în care au fost depuse oasele ctitorilor decedaţi.

În anii 1830-1834, sub stăreţia Arhimandritului Macarie Jora s-a construit o altă Biserică mai mare, din zid de cărămidă, şi s-a argintat icoana Sfântului Ioan Botezătorul (în 1834), fiind apoi poleită cu aur în 1868.

Icoana, pe seama căreia au fost puse mai multe minuni, a fost aşezată la loc de cinste, în stânga interiorului Bisericii. Între 1852 şi 1888, sub stăreţia Arhimandritului Vitalie Lemnea, ajutat de obşte, a crescut prestigiul Mănăstirii Gorovei. Pe lângă reînnoirea Bisericuţei mici, el repară şi pictează Biserica mare, reface catapeteasma, face cafasul (balconul) şi multe reparaţii gospodăreşti.

De la 1888-1892, Ieromonahul Visarion Răileanu înfrumuseţează stăreţia, construieşte noi chilii, face veşmântăria şi pridvorul în Biserica mare, pe care o pictează din nou, şi tencuieşte în interior Biserica mică.

Biserica a fost refăcută şi pictată în interior în perioada 2000-2007. În incintă, în curtea înconjurată de livadă, se află două corpuri de chilii cu pereţi din paiantă şi cărămidă, datate 1844.

În prezent, s-a ridicat un turn clopotniţă (2005-2007) şi două corpuri noi de chilii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pompierii botoșăneni pe podium la etapa națională a Concursului de Atletism și Cros „Cupa A.S.P.R.” (galerie foto)

astăzi, 14:52
6

Patru subofițeri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani sunt printre cei mai buni dintre pompierii militari din România, la...

Zeci de botoșăneni au fost selectați în vederea angajării la Bursa Locurilor de Muncă!

astăzi, 14:28
44

La Bursa Locurilor de Muncă, desfășurată vineri dimineață, au participat 665 de cetățeni interesați să intre pe piața muncii. Din cei 665 care au fost prezenți, 135 au fost selectați pent...

Polițiștii din Botoșani au jucat fotbal în memoria colegului ucis pe un peron de gară!

astăzi, 13:24
115

Astfel, polițiști din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Iași (din Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Vaslui și Bacău) au jucat ieri pe Stadionul Areni din Suceava, cu gându...