Oua de Paste vopsite în mod natural - FOTO

Oua de Paste vopsite în mod natural - FOTO

Tanti Florica ne dezvaluie secretele vopsirii oualor!

Odinioara, bunicile si strabunicile noastre nu aveau nevoie de coloranti chimici pentru vopsirea oualor de Paste. Tanti Florica din comuna Frumusica, judetul Botosani, ne arata ca ouale pot fi vopsite în mod natural fara prea multa bataie de cap.

"Pe vremuri credeti ca existau atâtea vopsele pline de chimicale? Pe mine, bunica m-a învatat sa înrosesc ouale de Paste cu coji de ceapa rosie si sa le modelez cu frunze de patrunjel sau codita de usturoi", spune tanti Florica, în timp ce ne arata cum reuseste sa dea culoare oualor si sa le modeleze atât de frumos.



Dupa spusele acesteia, ouale crude se spala foarte bine si se lasa sa se usuce câteva minute. Pe ele se aseaza coaja umeda de patrunjel sau codita de usturoi. Ouale se infasoara într-o bucata de ciorap si se leaga strâns. Cojile de ceapa rosie se fierb în apa cu putin oţet (ajuta la fixarea culorii), pâna ce apa capata nuanta dorita. In acel moment, se introduc ouale si se lasa pâna culoarea este placuta (cu cât se lasa ouale la vopsit mai mult cu atât nuanta va fi mai închisa).

Dupa ce au fiert si au prins culoare, ouale se scot cu mare grija. Acestea nu trebuie sa se raceasca foarte tare pentru ca frunza de patrunjel sau codita de usturoi sa se poata dezlipi cu usurinta. Se taie ciorapul si se înlatura verdeata de pe oua.



Tanti Florica ne-a dezvaluit si un mic secret: dupa ce ouale se usuca bine, se ung cu slanina pentru a avea luciu. Ouale au capatat un aspect deosebit si cu siguranta vor fi în centrul atentiei la masa de Paste.

Iata o alternativa naturala si economica pentru pregatirea oualor de Paste care face ca aceasta sarbatoare sa fie mai speciala si mai aproape de natura.

 

(Genoveva Rautu, eleva la Colegiul National "A.T.Laurian")




 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
26

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...

Razie noctură a polițiștilor rutieri pe străzile din Botoșani! (foto)

astăzi, 13:12
41

În noaptea de 1 spre 2 mai 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier, împreună cu Biroul de Ordine Publică, Șecțiile de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani și 3 Hlipiceni și cu poli...

Uluitoarele ouă „închistrite” de Rogojești și faima lor europeană. Cum a ajuns un cătun din Botoșani capitală culturală!

astăzi, 11:47
77

Cătunul Rogojești, din județul Botoșani, nu are cine știe ce faimă în România, deși la nivel european este considerat un adevărat miracol cultural.Mica așezare este situată l...