OPINII: Generatie de sacrificiu, caut calau

OPINII: Generatie de sacrificiu, caut calau

Alin Popescu

Aud tot mai des ideea aceasta cu "generatia de sacrificiu" care are nesansa de a trai in aceste vremuri, pentru a fi calcata in picioare si batjocorita de politicieni. Si nu sunt de acord cu ea. O generatie poate fi de sacrificiu doar daca isi doreste acest lucru. Bineinteles, exceptie fac acele generatii care sunt trimise pe front, ca in razboaiele mondiale din secolul trecut, spre exemplu. De la acei oameni trebuie sa invatam ce inseamna sacrificiu. Si tot cu ei in gand ar trebui ca, data viitoare cand vorbim despre "sacrificii", sa avem putina decenta sa intelegem ca situatia noastra nu s-a comparat niciodata cu calvarul prin care au trecut ei.

Asist, in ultimele zile, la un adevarat jihad in comentarii. Si sunt sigur ca se intampla la fel si in alte parti. Ma mira nu doar intensitatea trairilor, ci si faptul ca au inceput sa apara si la articole care nu au nicio legatura cu politica. Astazi, orice facem e interpretat intr-un sens politic. Orice stire are o componenta colorata intr-un anumit fel. Orice om poarta o eticheta. Si mai toti vorbesc despre motivele pentru care ei considera ca sunt "generatie de sacrificiu":

1. Pentru ca toata clasa politica este la fel. Toti sunt o apa si un pamant.
Nu cred ca americanii gandesc altfel in privinta clasei lor politice. Nu cred ca francezii gandesc altfel. Pur si simplu, insa, acolo e inradacinata o regula de baza in orice forma de democratie: decontarea si aplicarea de sanctiuni de catre electorat. La noi, discutia nu se mai poarta de mult asupra rezultatelor decontabile ale unei guvernari. Noi discutam doar persoane. Promisiunile continua sa curga, iar noi continuam sa le ascultam, fara sa decidem in vreun fel sau altul, cum ar trebui sa ii sanctionam pe cei care nu si le respecta. Dimpotriva, la alegeri, tot ce facem e sa comparam promisiunile unora cu ale altora si sa alegem in consecinta.

2. Pentru ca "taranii" voteaza si aleg soarta celorlalti cetateni ai Romaniei. Aici trebuie spus de la inceput ca democratia presupune egalitate de drepturi pentru toti oamenii care indeplinesc niste conditii minimale. Apoi, mai trebuie spus ca orice discutie prin care alegerile cuiva sunt aruncate in derizoriu e o forma de discriminare. Acei oameni pe care ii hulesc atat de multi voteaza asa pentru ca acolo politica ajunge doar la alegeri si doar sub forma unor produse palpabile. In rest, nimeni nu face nimic pentru ei. Si aici vorbim despre programe prin care somerii de la tara, din care multi nu sunt cuprinsi in nicio statistica, nu se pot adapta la o societate pe care nu o inteleg in totalitate. Nu exista o vointa generala a scoaterii Romaniei rurale de sub auspiciile Evului Mediu. Si nu inteleg lucrul acesta, pentru ca daca stau sa ma uit in jur, mi-e clar ca un procent mare de romani oraseni merge "la tara" in weekend.

3. Pentru ca in Romania lucrurile oricum sunt atat de stricate incat nu le mai poate repara nimeni. Asa o fi, dar altii au reparat societati cu mult mai demolate si uite ca acum le merge bine. E adevarat, au avut spirit de invingatori si au definit viitorul ca pe o atitudine si nu ca pe o soarta implacabila. Romania nu e stricata deloc. Romania adevarata, tara in care locuiesc oamenii de acum, are mai multe atuuri decat multe alte tari din Europa. Singurul lucru de care Romania nu are parte in zilele noastre e un popor care sa-i pese. Habar n-am ce-a facut sa merite o astfel de "iubire", Romania s-a trezit agresata de propriul popor de parca ar fi navalita a n-a oara de o hoarda de migratori. Si, din pacate, oamenii care pot incerca sa schimbe ceva in aceasta tara tac si plang, constatand doar ca sunt sacrificati de niste vremuri ticaloase.

Crezi ca exista generatii de sacrificiu astazi? Crezi ca, asa cum e construita lumea acum, trebuie sa ne culcam pe urechea ca ni se face si ni se drege, iar noi nu putem face nimic?

Astazi, Romania e mai divizata ca oricand si pentru acest lucru nu e de vina niciun politician mai mult decat suntem noi insine. Viitorul unei generatii nu e dat de faptele altora, cu exceptia cazurilor extreme de care aminteam la inceput, ci de propriile sale actiuni. Vrei viata mai buna? Nu politicienii o sa o faca, ci tu, cu propriile tale maini. Vrei o tara de care sa fii mandru? Afla ca nu politicienii fac tara asta de rusine in strainatate mai mult decat actiunile propriilor ei cetateni. Vrei un viitor care sa-ti dea sperante? Fa ceva in prezent, schimba-ti atitudinea si viitorul tau are mai multe sanse sa fie unul bun. Vrei politicieni mai buni? Sanctioneaza-i cand gresesc, nu le mai permite sa aiba orice comportament isi doresc. Scrie-le, mergi la cabinetul lor de parlamentari, arata-le ca presiunea publica e mai importanta decat votul politic.

Amortirea e doar moarte fara coborare in pamant. Nepasarea e doar boala fara diagnostic clinic. Frustrarea e doar o forma de nepasare activa. Data viitoare cand vei auzi pe cineva ca se plange ca e "generatie de sacrificiu", intreaba-l ce-a facut sa scape de starea asta. Si-o sa vezi ca n-a facut decat sa se planga. Si sa astepte. Calaul, cum ziceam in titlu.    
 Alin Popescu

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

astăzi, 20:54

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

astăzi, 18:24

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...