Octavian Liviu Sovan si cinstirea unei cărţi de importanta majora pentru istoria Botosanilor!

Octavian Liviu Sovan si cinstirea unei cărţi de importanta majora pentru istoria Botosanilor!

OCTAVIAN LIVIU SOVAN

O lucrare de o importanta majora pentru istoria judetului Botosani a fost preluata in format electronic de Institutul de Memorie Culturala - CIMEC, actul avand o foarte mare insemnatate, in conditiile in care tirajul editurii care a tiparit aceasta lucrare fusese epuizat de multi ani.

Este vorba despre "Necropola de tip Sântana de Mureş – Cernjachov de la Mihălăşeni (jud. Botoşani)", a arheologului Octavian Liviu Sovan.

Scopul CIMEC este de a valorifica din punct de vedere ştiinţific mai ales descoperirile arheologice din regiunea nordică a Moldovei şi cercetările desfăşurate de arheologii din această zonă geografică.

Lucrarea botoşăneanului Octavian Liviu Şovan cuprinde două părţi distincte, din care prima este reprezentată de un catalog cuprinzător al descoperirilor, iar cea de a doua parte include analiza datelor din catalog, pentru a stabili cronologia, practicile funerare, obiceiurile de port şi concluziile generale.

Necropola de la Mihălăşeni (jud. Botoşani), investigată metodic de-a lungul a şase campanii de săpături de mare amploare (1983-1988) de către O. L. Şovan, reprezintă unul dintre cele mai importante obiective arheologice din perioada romană târzie din ţara noastră descoperite în ultimele decenii.

Prin cercetarea ei integrală au fost descoperite 520 de morminte cu un inventar foarte bogat, care se întind pe o perioadă de cel puţin un secol, aproximativ de la retragerea romanilor din Dacia (275 d. Hr.) şi până după invazia hunilor (375 d. Hr.), se arata pe site-ul CIMEC.

CIMEC este un brand foarte cunoscut în afara ţării, la Comisia Europeană, Consiliul Europei, ICOM, UNESCO și alte organizații europene și internaționale cu care a colaborat sau la care a reprezentat România în domeniul documentării patrimoniului cultural și al utilizării tehnologiilor informatice și de comunicare în domeniul culturii.

 

Vezi si OCTAVIAN LIVIU SOVAN - CITITORUL IN CIOBURILE ISTORIEI

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar Ortodox: 22 septembrie, Sfântul Mucenic Foca, făcătorul de minuni

astăzi, 10:03
51

Sfântul Mucenic Foca este prăznuit pe 22 septembrie. Sfântul Foca a trăit în timpul împăratului Traian (98-117), fiind originar din orașul Sinope.Pamfil, tatăl lui, d...

Centenarul Feuerstein marcat, joi, la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” din Botoșani

astăzi, 09:36
51

În data de 23 septembrie, în intervalul orar 10:00 – 12:00, Liceul Pedagogic "Nicolae Iorga" din Botoșani va găzdui Conferința de presă “2021 - Centenarul Feuerst...

Proiecte fără granițe. România – Ucraina: Ziua Cooperării Europene 2021

astăzi, 09:20
54

Cu ocazia Zilei Cooperării Europene, sărbătorită în fiecare an pe data de 21 septembrie, Programul Operațional Comun România-Ucraina a organizat luni, 20 septembrie 2021, la Botoșani...