O regizoare din Botoșani duce la Paris povestea lui ”Ivan, omul cu rădăcini în ape”

O voce distinctă în film este cea a actorului botoșănean Vlad Ivanov, care citeşte fragmente din cartea dedicată lui Ivan de către antropologul Vintilă Mihăilescu, „Ascultîndu-l pe Ivan”.

O regizoare din Botoșani duce la Paris povestea lui ”Ivan, omul cu rădăcini în ape”

 Ana Preda la lansarea oficială a filmului  Foto: New Folder

Filmul biografic „IVAN – omul cu rădăcini în ape”, o coproducție Televiziunea Română și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, va fi difuzat în premieră națională astăzi, 25 iulie, pe TVR1, începând cu ora 21.00.

Ivan Patzaichin va fi în prim-plan şi la Jocurile Olimpice 2024. Participant la cinci ediţii ale JO şi câştigător a şapte medalii olimpice, multiplul campion ajunge şi la cea din Franţa, prin documentarul TVR „IVAN, omul cu rădăcini în ape”, care va avea o proiecţie specială la Paris, pe 9 august.

Filmul „IVAN, omul cu rădăcini în ape” va putea fi văzut în premieră la TVR 1, în 25 iulie, ora 21.00, iar la Paris, într-o proiecţie specială, în cadrul Jocurilor Olimpice, pe 9 august.

Filmul biografic, regizat de Ana Preda, originară din Botoșani, este o incursiune documentară a unui destin de excepție, care urmărește transformarea adolescentului din Mila 23 - un sat de pescari din Delta Dunării- într-un campion care a urcat de 30 de ori pe podiumurile competiţiilor internaționale. Un adolescent care, la 16 ani, după ce vedea la televizorul căminului cultural știrea că Serghei Covaliov și Vicol Calabiciov - doi băieți din satul său - au devenit campioni mondiali, hotăra să pornească pe urmele lor. Şi, după doar un an și jumătate de când ajungea la București, tânărul Ivan era campion național, iar la 19 ani, în 1986, avea deja în palmares primele medalii internaționale, dintre care una de aur la Jocurile Olimpice din Mexic, alături de Serghei Covaliov.



În cei peste 17 ani de carieră, Ivan Patzaichin a participat la Jocurile Olimpice din Mexic (1968), Munchen (1972), Montréal (1976), Moscova (1980), Los Angeles (1984), la 11 campionate mondiale, la o ediţie a campionatelor europene (1969 – Moscova), obţinând 30 de medalii: 13 de aur, 7 de argint și 10 de bronz.

În film regăsim copilăria lui Ivan, cu satul și oamenii alături de care a crescut, pe cei alături de care s-a format până să fi plecat departe de casă. Bunicul Perfil era înțeleptul și vindecătorul satului, cel care l-a dus pentru prima oară în barcă și care l-a delectat cu magia basmelor. Mama lui Ivan, croitoreasă de nevoie, îi făcea haine cu care acesta defila mândru prin sat. Alături de tatăl lui, Vicol, Ivan a învățat respectul pentru natură și regulile nescrise ale pescarilor din Deltă.

Documentarul nu este însă doar o retrospectivă a unei cariere magistrale a cvadruplului campion olimpic. După retragerea din viața sportivă, Ivan Patzaichin nu a uitat de propriile rădăcini și s-a simțit dator să întoarcă ceva acelor oameni din mijlocul cărora a plecat, să aducă un beneficiu real comunității natale. Astfel că, ultimii zece ani din viața sa au fost dedicați acestei „datorii” pe care voia s-o onoreze: reclădirea punților dintre om și natură.


(Ana Preda / Foto: New Folder)

O voce distinctă în film este cea a actorului botoșănean Vlad Ivanov, care citeşte fragmente din cartea dedicată lui Ivan de către antropologul Vintilă Mihăilescu, „Ascultîndu-l pe Ivan”.

Documentarul „IVAN, omul cu rădăcini în ape” este o producţie a Televiziunii Române în parteneriat cu Asociația Ivan Patzaichin Mila 23, în regia Anei Preda, om de televiziune de peste 28 de ani, dintre care ultimii 8 dedicaţi filmului documentar. De-a lungul carierei, Ana Preda a obţinut: Premiul „Cel mai bun regizor femeie” la International Documentary Film Awards 2022 (Olanda) pentru „Babi and Deda”, Premiul „Paul Călinescu” pentru cel mai bun documentar la CineMaIubit 2019 cu „Olimpi”, iar în 2013, premiul Opera Prima din partea APTR- Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

Televiziunea Română transmite Jocurile Olimpice de la Paris, care se desfăşoară între 26 iulie şi 11 august.

Citește și

ANA PREDA: Întotdeauna mă voi întoarce cu drag la Botoşani şi la rădăcinile mele!

"Când nu mai poți, mai poți un pas". Ana Preda ne duce "Pe cale" cu Tibi Ușeriu

Ana Preda a adus istoria acasă. Mesaje emoţionante pentru lipovenii botoşăneni, de la Vlad Ivanov şi Ivan Patzaichin!

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vecinii pregătesc „Zona Liberă Suceava” pentru atragerea de investitori, cum va afecta Botoșaniul!

astăzi, 10:35

Gheorghe Șoldan a precizat că în contextul necesității dezvoltării economice a județului Suceava, a inițiat la nivelul instituției pe care o conduce demersurile pentru înființarea...

Iftime, atac direct la Georgescu. Cum ar vrea să fie președintele României: ”Să fie unul de 25-30 de ani care să vină!”

astăzi, 09:55

Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, a vorbit despre Călin Georgescu, cel care a câștigat primul tur de scrutin al prezidențialelor, alegeri anulate de Curtea Consti...

Memoria zilei: Mitropolitul născut în Botoșani cu studii la Sorbona, membru al Academiei Române! (Foto)

astăzi, 09:32

Se împlinesc astăzi 116 ani de la trecerea la cele veșnice a unuia dintre cei mai bui teologi ai României, născut la Botoșani. Mitropolit-primat al Bisericii Ortodoxe Române (188...