Muzeograful George Arhip, câştigătorul Premiului Naţional de Istorie „Nicolae Iorga” (video)

Muzeograful George Arhip, câştigătorul Premiului Naţional de Istorie „Nicolae Iorga” (video)

Muzeograful botoșănean George Arhip a fost desemnat câștigătorul Premiului Național de Istorie „Nicolae Iorga”, distincția fiindu-i acordată, vineri, în cadrul unui eveniment festiv la care au participat mai mulți oameni de cultură din județ.

George Arhip își desfășoară activitatea la Casa Memorială „Nicolae Iorga”, fiind autor și coautor a numeroase articole, volume, comunicări la sesiuni științifice și simpozioane care fac referire la viața și cariera savantului. El a fost desemnat pentru a doua oră laureat al acestei competiții, pentru operele „Din colecția Casei Memoriale Nicolae Iorga Botoșani. Catalogul operelor istoricului 1892-1940” și „Nicolae Iorga – o bibliografie”.

Am verificat aproximativ o mie de autori”

„Cele două volume au pornit de la o idee foarte simplă: că la noi în Botoșani, mai ales la Casa Memorială, este datoria noastră să păstrăm cât mai mult din ceea ce a scris Nicolae Iorga și ce s-a scris despre Nicolae Iorga, în așa fel încât, în timp, să organizăm acolo un centru de documentare cât mai interesant pentru cercetători. Ideea a fost simplă, mai complicat a fost de pus de practică, dacă stăm să ne gândim că Nicolae Iorga a fost cel mai prolific autor român, iar despre viața și activitatea savantului s-au scris mii și mii de pagini. (...)

Am început ordonarea titlurilor pe care le avea deja în gestiune, cum era și firesc, treptat am adăugat ce am întâlnit nou. În paralel, am constituit o bază de date în format electronic care să completeze și colecția de carte. Așadar pe raza acestei liste, începută în 2015, Colecția s-a îmbogățit cu 165 de volume, iar în format electronic s-au adunat peste 1000 de titluri, atât din opera istoricului, cât și referiri la activitatea acestuia. (...) Bibliografia a apărut în anul 2021. Am verificat aproximativ o mie de autori care au scris de-a lungul anilor despre Nicolae Iorga, un lucru absolut incredibil”, a explicat George Arhip.

Premiul, în valoare de 6.000 de lei, i-a fost înmânat de primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, în cadrul unei gale desfășurate în sala de ședințe a Consiliului Local, cu prilejul împlinirii a 151 de ani de la nașterea lui Iorga.

„Iorga este una dintre cele patru personalități ale județului Botoșani cu care ne mândrim. Era firesc să fie onorat astăzi, la 151 de ani de la nașterea marelui istoric. Am avut prilejul să putem acorda premiul în sala de Consiliul Local, cu o finanțare care a fost aprobată”, a afirmat Cosmin Andrei.

„E ceea ce ni se întoarce pentru ceea ce Dumnezeu ne-a hărăzit”

Acordarea Premiului către muzeograful botoșănean a fost deliberată de un juriu prezidat de către profesorul Andrei Pippidi, nepotul savantului Nicolae Iorga.

„Faptul că Botoșaniul acordă Premiul Național de Poezie și Premiul Național de Istorie cred că e important. E ceea ce ni se întoarce pentru ceea ce Dumnezeu ne-a hărăzit, și anume faptul că aceste genii s-au născut aici la Botoșani, printr-un miracol pe care nu îl putem explica și nici nu e mare nevoie. (...) Iată că nasc în continuare la Botoșani istorici și, dacă am face un congres al istoricilor români, probabil că Botoșaniul are cu siguranță un rol foarte important în această regină a științelor umaniste, cum este istoria. Acest privilegiu meritat Botoșaniului de a acorda acest mare premiu, trebuie să ne revină ca o sarcină nouă, conducerea administrativă a orașului, instituțiile de cultură, oamenii de cultură, societatea civilă, să facem fără să fie pompieristic mai mult pentru a ne acoperi de această sarcină de a-l omagia pe Nicolae Iorga, cu niște activități mai complexe”, a arătat Dănuț Huțu, managerul Direcției Județene de Cultură.

Președintele Asociației Culturale „Nicolae Iorga”, muzeograful Violeta Damaschin, a spus că organizația se află într-o etapă de „revigorare” și că activitățile de omagiere a savantului se vor diversifica și vor căpăta amploarea cuvenită.

„Anul acesta, pentru că am traversat o pandemie, pentru că au existat sincope în acordarea acestui premiu, noi supralicităm asociația culturală. Este într-un proces de revigorare, în sensul că am primit noi membri, cu noi idei, unii chiar tineri și unii care doresc să se implice mai mult în activitatea asociației. Și propunem ca în lunile de iarnă, începând cu 2 februarie până în 2 martie, să alegem o săptămână dedicată lui Nicolae Iorga, timp în care va fi o adunare generală a membrilor în care vom prezenta un bilanț a ceea ce am realizat cu un an înainte, să supunem aprobării a ceea ce urmărim, un program de manifestări pentru anul următor, va fi și o zi a sponsorului pentru adunare de fonduri”, a spus Violeta Damaschin.

George Arhip are 40 de ani și este absolvent al Facultății de Istorie și Geografie, specializarea muzeologie, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și al Facultății de Istorie din cadrul Universității „Spiru Haret” din București. 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta