Monseniorul Vladimir Ghika va fi beatificat pe 31 august. FOTO, VIDEO

Martirul Vladimir Ghika este primul preot din România care va fi beatificat. Monseniorul a murit în perioada regimului ceuşist, dar activităţile sale religioase şi umanitare îi sunt recunoscute.   

După 10 ani în care Vaticanul a analizat dosarul vieţii sale, preotul Ghika va primi titlul de "Fericit".  

Decretul de recunoaştere a martiriului a fost semnat de Papa Francisc, anul acesta, pe 27 martie. 

Monseniorul Vladimir Ghika, preot si principe român  

Vladimir Ghika s-a nascut in ziua de 25 decembrie 1873, in Constantinopol (astazi Istambul, Turcia), si a trecut la Domnul in ziua de 16 mai 1954, in inchisoarea Jilava, langa Bucuresti.  

Vladimir Ghika a fost nepotul ultimului domnitor al Moldovei, principele Grigore Ghika Voda (1849-1856), nascut din Ioan Ghika, general de divizie si ministru de externe al Romaniei, si din Alexandrina Moret de Blaremberg, descendenta din Henric al IV-lea, regele Frantei. Vladimir a avut patru frati si o sora: Grigore, Alexandru, Gheorghe, Ella (morti de tineri) si Dimitrie (1875-1967).  

Vladimir Ghika a fost botezat ortodox, dupa mama lui. In anul 1878, Vladimir este trimis sa studieze la Toulouse, in Franta, unde va sta in grija unei familii protestante. Aici, va studia pana in anul 1893. Dupa acest an, tanarul Vladimir va merge la Paris, unde va studia intre anii 1893 si 1895, cursurile Facultatii de Stiinte Politice. In paralel, el va urma si studii de medicina, botanica, arta, litere, filozofie, istorie si drept.  

In anul 1895 se va imbolnavi de anghina pectorala, lucru ce il determina sa se intoarca in tara, pentru vreo doi ani (1895-1898). In anul 1898 Vladimir va pleca la Roma, unde va continua studiile la Facultatea de Filosofie si Teologie (Angelicum), condusa de calugarii dominicani.  

In anul 1902, fiind inca la Roma, tanarul Vladimir Ghika va lua o hotarare uriasa, daca nu chiar nemaiintalnita: va imbratisa credinta romano-catolica, fara a renunta insa la credinta ortodoxa. In fata acestei decizii, mama lui s-a aratat profund intristata.  

Tot acum se naste in el si dorinta de a deveni calugar. La indemnul papei de atunci, Pius al X-lea, Vladimir renunta la dorinta de a deveni calugar, urmand un apostolat laic. Ca misionar, Vladimir Ghika va propovadui in mai toata lumea: Bucuresti, Roma, Paris, Congo, Tokyo, Sidney, Buenos Aires, etc. El devine astfel unul dintre pionierii apostolatului laic.  

Dupa o vreme, Vladimir Ghika se intoarce in tara, unde va deschide primul dispensar gratuit: Betleem Mariae, din Bucuresti. In acelasi duh, el va pune si bazele spitalului sanatoriu "Vincentiu de Paul", tot cu servicii gratuite. In acesta din urma va functiona si prima ambulanta din tara. Prin aceste doua institutii, Vladimir Ghika devine primul om caritativ catolic din Romania.   In cadrul Razboiului din Balcani, in anul 1913, el va acorda ingrijiri ranitilor de razboi si bolnavilor de holera, in Zimnicea. In cadrul Primului Razboi Mondial, se va ocupa si de unele misiuni diplomatice.  

In ziua de 7 octombrie 1923, Vladimir Ghika este sfintit preot, la Paris, de cardinalul Dubois, arhiepiscopul din zona. Pana in anul 1939, preotul Vladimir va ramane in Franta. Scaunul Papal din Roma i-a acordat, la scurt timp dupa hirotonire, dreptul de a celebra slujbele si in ritul bizantin. Prin aceasta hotarare, printul Vladimir Ghika devine primul (poate singurul) preot roman biritual.  

Dupa o vreme, Vladimir este numit preot intr-o parohie saraca din Paris, anume Villejuif. In anul 1930, imbolnavindu-se, se retrage ca rector, la Biserica Strainilor, tot in Paris.  

In anul 1924, el va întemeia si o societate auxiliara de misiuni, numita "Opera Fratilor si Surorilor Sfantului Ioan". Drept sediu, el va cumpara cladirea unei foste inchisori de femei, care la inceput fusese manastire. Institutia nu va rezista insa prea mult, din motive financiare inchizandu-se.  

In ziua de 13 mai 1931, datorita ostenelilor sale misionare si social-filantropice, Scaunul Papal din Roma il numeste pe Vladimir Ghika drept "Protonotar Apostolic". Acest titlu il va primi cu oarecare retineri, deoarece la intrarea in preotie isi fagaduise sa nu primeasca nici un fel de demnitati bisericesti. La primirea acesteia, si-a zis: "Nimic nu se va schimba in felul meu de viata, va fi doar o panglica ingusta adaugată la reverenda."  

In ziua de 3 august 1939, Vladimir Ghika se intoarce in Romania. Incepand cel de-al Doilea Razboi Mondial, printul nu va mai pleca din tara, unde va avea grija de ranitii de razboi. La scurta vreme dupa marile evenimente vin la conducere comunistii. Trenul regal pleaca din tara fara el, refuzand inca o data fuga din calea greutatilor semenilor.  

Vladimir Ghika este arestat la data de 18 noiembrie 1952, fiind inchis sub acuzatia de "inalta tradare" in inchisoarea Jilava, unde este amenintat, batut si torturat. Abia la un an de la intemnitare are loc procesul, in ziua de 16/17 mai 1954 el adormind in Domnul. Mormantul sau se afla la cimitirul Bellu Ortodox.

Monseniorul Vladimir Ghika - cuvinte  

Exista oare lucruri mari si lucruri mici, atunci cand faci totul din iubire pentru Dumnezeu si numai pentru El?!  

Nu-L iubim pe Dumnezeu asa cum se cuvine daca, iubindu-L, nu stim sa-L facem iubit.  

Daca stii sa-L pui pe Dumnezeu in tot ceea ce faci, o sa-L regasesti in tot ceea ce ti se intampla.  

Tot ceea ce deformeaza viata nostra interioara se poate reduce la felul, mai mult sau mai putin constient, in care denaturam in noi textul din "Tatal Nostru".  

A fi tratat cu ingratitudine: unul din felurile - si nu cel mai neinsemnat - de-a semana cu Dumnezeu.  

Dumnezeu parca ne spune: "Daca par a nu-ti da nimic, o fac pentru ca Eu vreau ca tu sa pari a-Mi da ceva".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bolojan este noul președinte al PNL. Iftime intră în conducerea partidului!

astăzi, 21:09

Potrivit unor surse politice, liberalii au hotărât, în unanimitate, ca șefia PNL să fie preluată de șeful CJ Bihor, Ilie Bolojan. Potrivit surselor Antena 3 CNN, echipa lui Bolojan...

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Atâta ignoranță și lipsă de empatie rar mi-a fost dat să văd…”

astăzi, 20:17

„O altă situație care mă face să mă întreb dacă cei aflați la conducerea județului au avut ochii închiși când au făcut administrație. Chiar nu a văzut nimeni că oa...

FC Botoșani - Poli Iași 1-1. Remiză în derby-ul Moldovei!

astăzi, 19:48

Partida a început bine pentru elevii lui Liviu Ciobotariu, iar prima ocazie a avut-o în minutul 7, prin Chică-Roșă. Poli Iași a revenit cu replica, iar în minutul 11 Roman a lovi...