Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a avut, joi, o întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor din domeniu, ea afirmând că a cerut să se vină cu propuneri concrete pentru „a putea construi împreună soluţii viabile”.
„Am avut astăzi un dialog deschis şi constructiv cu reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Cultură şi Presă CulturMedia. Am discutat despre problemele reale cu care se confruntă angajaţii din sectorul cultural: nivelul scăzut al salariilor şi inechităţile salariale dintre personalul din muzee şi biblioteci, două subiecte care afectează profund motivaţia şi stabilitatea profesioniştilor din acest domeniu”, a transmis Natalia Intotero, Ministrul Culturii.
Potrivit acesteia, cultura trebuie să fie o prioritate, să fie într-o strânsă legătură cu educaţia.
„Am urmărit cu atenţie protestul sindicatelor organizat chiar de Ziua Naţională a Culturii – un gest ce subliniază gravitatea problemelor din acest sector. Este esenţial să găsim soluţii sustenabile, iar pentru acest lucru este nevoie de colaborare. Am subliniat faptul că nu este suficient să ne limităm la solicitări, ci am cerut sindicatelor să vină cu propuneri concrete pentru a putea construi împreună soluţii viabile”, a precizat Natalia Intotero, potrivit G4Media.
Pentru a continua dialogul, s-a stabilit o nouă întâlnire în luna februarie.
„Sunt hotărâtă să susţin acest sector vital pentru identitatea noastră naţională şi să fac toate eforturile necesare pentru ca vocile celor din cultură să fie auzite şi respectate”, a spus ministrul.
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă „CulturMedia” a protestat, miercuri, de Ziua Culturii Naţionale, cu banderole albe, pentru a atrage atenţia asupra subfinanţării din Cultură şi inechităţilor salariale la care sunt supuşi angajaţii din muzee, biblioteci şi centre culturale.
Cristina Amăriuța, reprezentant Sindicat Impact la nivelul Muzeului Județean Botoșani, a declarat în cursul zilei de joi că se va sfătui cu lidera Sindicatului „Impact”, din care fac parte și angajații Muzeului, în privința următoarei mișcări.
Alte revendicări ale protestatarilor fac referire la deblocarea posturilor vacante, suplimentarea schemelor de funcții în instituțiile de cultură care nu își pot desfășura corespunzător activitatea din cauza deficitului de personal, uniformizarea salarizării între instituțiile de cultură aflate sub autorități diferite, stoparea fenomenului de depopulare și profesionalizare a domeniului de cultură, stoparea fenomenului de politizare a modalității prin care se realizează adesea recrutarea de personal, constituirea unor reale planuri de urgență pentru protejarea patrimoniului cultural, construirea unor depozite regionale de urgență pentru evacuarea patrimoniului în caz de dezastre și recunoașterea culturii ca domeniu esențial în proiectul de țară.