Ministerul Culturii propune măsuri pentru reluarea activităților cultural-creative de la 1 iunie, în spații închise și deschise. Recomandările urmează să fie analizate de către Ministerul Sănătății și de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).
Ministerul Culturii precizază că "setul de măsuri a fost elaborat în urma discuțiilor din cadrul grupului de lucru pentru reluarea activității cu public a sectoarelor cultural-creative, grup inițiat de către Ministerul Culturii cu sprijinul prim-ministrului Florin Cîţu".
Conform sursei citate, există 2 scenarii atât pentru activitățile desfășurate atât la exterior, cât şi în interior, iar cel care trebuie să aleagă este organizatorul.
Scenariul 1: activităţile culturale în spaţii închise, reluate la capacitatea de 100%
Primul scenariu prevede că activitățile culturale în spații închise sunt permise folosind capacitatea maximă a spațiului respectiv și în condițiile unei rate a incidenței cumulate mai mici de 7,5/1000 de locuitori în localități, dacă toate persoanele participante se încadrează în una dintre situațiile de mai jos:
- vaccinare. Accesul persoanelor se va face în baza Adeverinței de vaccinare, care va atesta încheierea procesului de vaccinare, la 10 zile de la realizarea rapelului. Adeverința se va prezenta împreună cu un act de identitate
- test RT-PCR - SARS-CoV-2 realizat cu maximum 48 de ore înaintea începerii evenimentului
- testare cu un test destinat diagnosticării rapide a virusului SARS-CoV-2. Accesul în sală se va face doar în baza unui test cu un rezultat negativ, ce va fi realizat în ziua evenimentului;
- au trecut prin boală și pot face dovada prezenței anticorpilor printr-un document medical, care nu va fi mai vechi de 90 de zile.
În aer liber, activitățile culturale sunt permise indiferent de numărul de participanți și de condițiile ratei de incidență, însă participanții trebuie să se încadreze în una dintre situațiile de mai sus.
Scenariul 2: activităţile, reluate la interior cu ocuparea a maxim 2/3 din capacitate, în funcţie de rata de incidenţă
Conform celui de-al doilea scenariu:
- organizarea și desfășurarea activităților cultural-creative în spații închise este permisă fără a depăși 2/3 din capacitatea spațiului, dar nu mai mult de 500 de spectatori și în condițiile unei rate a incidenței cumulate mai mici de 3/1000 de locuitori, în localitățile în care se află acestea;
- organizarea și desfășurarea activităților cultural-creative în spații închise este permisă fără a depăși 1/2 din capacitatea spațiului, dar nu mai mult de 300 de spectatori și în condițiile unei rate a incidenței cumulate mai mici de 5/1000 de locuitori, în localitățile în care se află acestea;
- organizarea și desfășurarea activităților cultural-creative în spații închise este permisă fără a depăși 1/3 din capacitatea spațiului, dar nu mai mult de 200 de spectatori și în condițiile unei rate a incidenței cumulate mai mici de 7,5/1000 de locuitori, în localitățile în care se află acestea.
În toate cele 3 situaţii corespunzătoare scenariului 2, accesul publicului nu este restricționat de nicio dovadă medicală.
Scenariul 2 pentru activități în aer liber arată astfel:
- organizarea și desfășurarea activităților cultural-creative în aer liber este permisă fără a depăși numărul de 500 de spectatori și în condițiile unei rate a incidenței cumulate mai mici de 3/1000 de locuitori, în localitățile în care se află acestea.
- organizarea și desfășurarea activităților cultural-creative în aer liber este permisă fără a depăși numărul de 300 de spectatori și în condițiile unei rate a incidenței cumulate mai mici de 7,5/1000 de locuitori, dar mai mare de 3/1000 de locuitori, în localitățile în care se află acestea.
Dacă evenimentul se desfășoară într-un restaurant, bar sau cafenea, organizarea spațiului și a publicului se va face conform reglementărilor specifice HORECA.
Cum s-ar putea relua activitatea în cinematografe
Setul de măsuri propuse de Ministerul Culturii prevede următoarele măsuri cu referire la cinematografe:
- organizarea și desfășurarea activității cinematografelor în spații închise este permisă fără a depăși 2/3 din capacitatea spațiului în condițiile unei rate a incidenței cumulate mai mici de 3/1000 de locuitori, în localitățile în care se află acestea.
- organizarea și desfășurarea activității cinematografelor în spații închise este permisă fără a depăși 1/2 din capacitatea spațiului, în condițiile unei rate a incidenței cumulate mai mici de 5/1000 de locuitori, în localitățile în care se află acestea.
- organizarea și desfășurarea activității cinematografelor în spații închise este permisă fără a depăși 1/3 din capacitatea spațiului, în condițiile unei rate a incidenței cumulate mai mici de 7,5/1000 de locuitori, în localitățile în care se află acestea.
Accesul publicului nu ar urma să fie restricționat prezentarea unei dovezi medicală.
În sălile de cinema, spectatorii trebuie să poarte mască şi să se distanţeze la un metru sau la un scaun liber.
Pentru cinematografe sunt prevăzute următoarele reguli suplimentare:
a) este interzisă funcționarea sălilor de cinematograf 4DX;
b) distribuirea de ochelari 3D este permisă în cazul celor de unică folosinţă, iar cei refolosibili vor fi dezinfectați după fiecare proiecție;
c) funcționarea cafenelei/bistroului/alte magazine care comercializează băuturi sau/și produse alimentare din incinta cinematografelor este permisă cu respectarea măsurilor de sănătate publică în vigoare;
d) participanții sunt obligați în continuare să poarte mască pe toată durata proiecției;
e) personalul va verifica respectarea distanţării în timpul spectacolului;
f) referitor la distribuția locurilor în sală (atât online cât și la casele de marcat): se va aloca un scaun liber pe lateral între fiecare spectator. În cazul în care organizatorii amenajează spațiul cu locuri de șezut (scaune, bănci, pufuri etc.), se va aloca 1 m între fiecare spectator. Prin excepţie de la aceste reguli, grupurile de până la 2 persoane și membrii aceleiași familii pot sta împreună;
g) în ceea ce privește rândurile: ținând cont de structura de teatru / amfiteatru verticalizată, spectatorii nu stau față în față, ci unii în spatele celorlalți, ușor pe diagonală, înlăturând astfel riscul contaminarii directe prin proximitate.