Mii de credincioși în bisericile din Botoșani, în noaptea dintre ani. Preotul Partenie Apostoaie: ”O familie puternică face ca societatea să fie puternică și de neînvins!”

Bisericile și mănăstirile din Botoșani sunt pline de credincioșii care, înainte de intrarea în noul an, îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru sănătate, pentru pace și bunăstare, rugându-se deopotrivă pentru un 2024 cu împliniri și reușite.  

Mii de credincioși în bisericile din Botoșani, în noaptea dintre ani. Preotul Partenie Apostoaie: ”O familie puternică face ca societatea să fie puternică și de neînvins!”

Biserica Vovidenia din municipiul Botoșani a fost, duminică seara, neîncăpătoare pentru credincioșii care au dorit să încheie anul 2023 în binecuvântare duhovnicească. Și curtea lăcașului de cult a fost plină, botoșănenii asistând răbdători la Slujba de Anul Nou, care s-a încheiat cu rugăciunile speciale de dezlegare.

Credincioșii au mulțumit pentru toate binefacerile de care au avut parte în anul 2023, dar s-au rugat și pentru ajutor și binecuvântare, pentru sănătate, pace, liniște și împliniri duhovnicești în anul care începe.



Preotul Partenie Apostoaie, parohul Bisericii Vovidenia din municipiul Botoșani, a rostit un cuvânt de învățătură care a avut drept punct de plecare ”trei adevăruri”.

”Iartă, uită și iubește!”

În primul rând, preotul Apostoaie le-a vorbit celor prezenți despre sănătatea trupului și a minții, la adoptarea unui stil de viață sănătos, îndemnând totodată la cumpătare, dar și la ”convertirea suferinței în urcuș duhovnicesc”.

”În anul acesta 2024 să avem cu toții grijă de sănătatea trupului și a minții noastre. Să avem grijă ce consumăm, să îmbrățișăm cumpătarea întru toate. Nu refuz, nu abuz! Pentru că sănătatea se păstrează din tinerețe. Mai multă mișcare, mai multă hrană sănătoasă și, bineînțeles, cu cumpătare. Dacă Dumnezeu rânduiește un moment de boală, de suferință, să știm să îl convertim într-un moment de urcuș duhovnicesc. Pentru că boala trupului poate deveni sănătate pentru suflet. Să avem grijă de mintea noastră. Pentru că acolo este toată lucrarea, acolo este războiul ce se duce în fiecare dintre noi. Să avem, de asemenea, grijă ce lăsăm să intre în mintea noastră, în cugetul nostru. Balastul acestei lumi ne încarcă, să culegem doar lucrurile bune și frumoase, dătătoare de speranță. Pentru ca mintea să fie luminată, să avem gândul cât mai des la bunul Dumnezeu”, a spus părintele Partenie Apostoaie.

O minte sănătoasă într-un trup sănătos înseamnă o familie sănătoasă. Iar părintele Partenie Apostoaie a extins aceste binecuvântări către întreaga societate.

”Să înmulțim dragostea, empatia și multa răbdare între soți, față de copii, dragoste și îmbrățișări față de frați, față de toți cei din familiile noastre. Familia, cât va dăinui, va fi un resort, un izvor de binecuvântare pentru toată societatea. Atunci când familia tremură și este dezechilibrată, tulburată și lovită din toate părțile de lucrările celui rău, atunci și societatea tremură și este tulburată. O familie sănătoasă generează pace în societate. O familie binecuvântată cu dragoste izvorăște bucurie în societate. O familie puternică face ca toată societatea să fie puternică și de neînvins. De aceea să înmulțim dragostea, răbdarea și multa îngăduință în familie. Iar dacă mai este însoțită această îngăduință și de tăcere, și de iertare, atunci este bine. Iartă, uită și iubește”, a rostit părintele Partenie Apostoaie în cuvântul de învățătură.

”O analiză a sufletului aduce multă sănătate și preîntâmpină alte multe probleme”

Preotul a vorbit și despre preocuparea pentru suflet. I-a îndemnat pe cei prezenți ca în anul 2024 să își propună să elimine un lucru rău și să adauge vieții lor o virtute sau o faptă bună.

”Vă propun ca în anul care urmează să ne debarasăm de un lucru rău, de o patimă, de o adicție, de un obicei, de un nărav. Și să îmbrățișăm o virtute, să căutăm să primim măcar un lucru bun pe care să-l menținem tot anul. Nu vom reuși să eliminăm toate păcatele, toate răutățile să le alungăm, să ne debarasăm de toate, dar măcar, la finalul lui 2024, să spunem că am reușit un pic să îmbunătățim calitatea vieții noastre duhovnicești. Și nu vom reuși dacă vom dori doar să alungăm un rău din viața noastră, o patimă, o adicție sau o slăbiciune, dacă nu vom căuta să punem în locul ei o virtute, o faptă bună, o preocupare”, a completat preotul Apostoaie.

Pentru îmbunătățirea vieții, preotul a îndemnat ca fiecare creștin să își propună ”un program duhovnicesc, în care să aveți trei elemente de siguranță”: rugăciunea, spovedania și participarea la sfintele slujbe.

”Să nu fie dimineață și seară fără un gând la Dumnezeu. Rugăciune făcută din toată inima în fața icoanei, o rugăciune scurtă, dar din adâncurile noastre. Un gând bun dimineața și o rugăciune de seară binecuvântează toată ziua și toată noaptea, binecuvântează casa, binecuvântează locul de muncă, activitatea noastră, somnul nostru. Pe lângă rugăciune să avem capacitatea ca măcar din când în când să mergem la analiza duhovnicească. Mai bine spus, la sfânta spovedanie. Să ne căutăm duhovnicii cei buni, cei care ne îndrumă, cei care ne ascultă, care ne povățuiesc. Spovedania nu este o simplă descărcare de păcate, ci este o reașezare a noastră pe calea cea bună, calea normală ce aduce mult bine sufletului nostru. O analiză a sufletului aduce multă sănătate și preîntâmpină alte multe probleme. Nu în ultimul rând, să iubim Biserica, să iubim sfânta slujbă, să iubim rânduiala sfântă în viața fiecăruia dintre noi. Dacă duminica avem posibilitatea, să ne facem timpul necesar. Prezența noastră la Sfânta Liturghie aduce multă bunăstare și bucurie în sufletul fiecăruia. A fi prezent în biserică nu este o obligație, nu este o datorie! A fi prezent în biserică duminica este o mare șansă de a sta de vorbă cu Dumnezeu în casa lui. Să ne facem programul duhovnicesc. Rugăciunea, spovedania și sfânta biserică și așa ne vom îmbunătăți viața noastră duhovnicească”, a rostit părintele Partenie Apostoaie. 



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Fetița din Germania cu rădăcini în Vorona, care a descoperit frumusețea ortodoxiei: ”Cântările bizantine sunt foarte frumoase pentru cei care le înțeleg” (Foto, Video)

astăzi, 10:05
12

Maria și Klaus s-au cunoscut la un concert în Austria. El neamț, ea româncă din Vorona. El nu cunoscuse până atunci ortodoxia, ea crescuse înconjurată de colindele și pri...

In memoriam Vasile Mardare, artistul din Botoșani care a murit la doar 47 de ani! (Foto, Video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
510

"Sunt un om simplu cu tristețile, cu bucuriile și iubirile sale, la fel ca toată lumea. Atâta timp cât mai pot și sunt în putere, voi scrie muzică, pentru că atunci c&acir...

Ornamentele unicat din cel mai nordic oraș al țării, din nou scoase la lumină! (Foto)

Marţi, 30 Aprilie 2024
1927

Întreținerea lor presupune, însă, multă migală și o mână de profesionist pentru ca în fiecare primăvară oamenii să se bucure din nou de băncile și fântân...