Dacă anul acesta nu au avut parte de tradiționalul ”ger de Bobotează”, botoșănenii au îndurat în schimb câteva picături de ploaie. Temperaturile ridicate au făcut ca bisericile să nu mai aibă nici obișnuitele cruci de gheață.
După săvârșirea Sfintei Liturghii în biserici, preoții au ieșit afară și au sfințit apa care a fost pusă în mai multe vase mari sau butoaie. Apoi Agheasma Mare a fost împărțită credincioșilor, iar oamenii au dus apa sfințită acasă.
Agheasma Mare se sfințește o singură data pe an, la Bobotează (Botezul Domnului), pe data de 6 ianuarie. Se consumă de la 6 ianuarie până la 14 ianuarie, dimineața, pe nemâncate.
Agheasma de Bobotează este considerată apa sfințită cu cele mai mari puteri, este apa ce ramane “vie" și proaspătă timp indelungat fară a se deteriora odată cu trecerea timpului.
Agheasma cea Mare se săvârşeşte de către arhiereu sau preot într-un cadru festiv, numai în biserică, ori lângă o apă curgătoare, lângă un lac sau la malul mării, şi numai de Bobotează sau în Ajunul ei. Aceasta este tămăduitoare şi are putere sfinţitoare foarte mare, pentru că este sfinţită în chiar ziua în care Mântuitorul a sfinţit apele, botezându-Se în Iordan.