Memoria Zilei: 97 de ani de la nașterea pianistului botoșănean Corneliu Gheorghiu

Memoria Zilei: 97 de ani de la nașterea pianistului botoșănean Corneliu Gheorghiu

 Sursă foto: Cnipt Botoșani  

Născut la Botoșani, la 14 septembrie 1924, Corneliu Gheorghiu a fost un mare pianist și compozitor belgian de origine română.

Căsătorit cu muziciana Florica Gheorghiu, cu care s-a stabilit în Belgia din 1978, Corneliu Gheorghiu și-a continuat cariera. S-a consacrat de asemenea compoziției, publicând primele două volume de lucrări, „Rezonanțe Sonore” și „Meleagurile dorului” care au apărut la Editura Grafoart, ce a publicat și cartea sa „Despre pianistică”.

Împreună cu fiica sa, Corneliu Gheorghiu a creat la Bruxelles Fondul Fortuna, în memoria soției sale, Florica. Acest fond ajută, sub egida Fondation Roi Baudouin, tineri muzicieni la început de carieră.

Copilăria

Corneliu Gheorghiu s-a născut în 14 septembrie 1924, la Botoșani, într-o familie impregnată de o atmosferă profund muzicală: tatăl său Nicolae, farmacist, cânta la vioară, iar mama, Ecaterina Eufrosina, cânta la pian.

Pasionat de muzică din primii ani de viață, Corneliu Gheorghiu a asistat la lecțiile de vioară ale fratelui său mai mare, fiind fascinat de „gesturile profesorului Poch”, pe care le imita, imaginându-și că are propriul său instrument. Mama sa este cea care i-a oferit primele îndrumări, după ce a observat pasiunea sa.

Cursuri de pian cu Doamna Marița Goilav și studiul viorii cu domnișoara Costin.

În 1930, la doar șase ani, a susținut un mic recital de pian pe scena Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani, interpretând câteva compoziții proprii, un Galop și Menuetul de Boccherini. Până la vârsta de opt ani a compus nouă valsuri, un tango, un Andante cantabile, două marșuri și două fantezii pentru pian și un preludiu în do minor pentru vioară.

În 1931, George Enescu ajunge în turneu la Botoșani. Contactat de fosta sa colegă, Marița Goilav, pentru a-l asculta pe talentatul său elev, Corneliu Gheorghiu, Enescu acceptă greu, fiind copleșit de „copii minune” la tot pasul, și cu o singură condiție: băiețelul să-i cânte propriile sale compoziții. Astfel, Corneliu Gheorghiu este ascultat de Enescu, care e surprins de forma de lied a creațiilor sale „melodioase și corect armonizate”, recomandându-i să studieze la Academia Regale de Muzică și Artă Dramatică din București, unde a fost admis în anul 1933.

Activitate solistică

Debutează ca solist cu Concertul pentru pian nr. 26, în Re Major, de W.A. Mozart, interpretat alături de orchestra studenților, dirijată de Mihail Jora, la sala Dalles, în cadrul Festivalului Mozart.

Continuă să compună lucrări vocale si instrumentale - pentru pian, vioară.

Obține Premiul Marioara Voiculescu, acordat celui mai bun student al claselor de pian, urmat de Premiul Aurelia Cionca la Concursul cu același nume.

În 1949 interpretează Concertul în fa minor la Festivalul Bach, dirijat de Maestrul Constantin Silvestri.

Susține mai multe recitaluri de pian, de muzică de cameră, concerte în București și în țară, iar în anul 1950 este numit Solist de Stat . Cariera solistică continuă și în Polonia (1957), Finlanda (1961), Cuba (1964), Rusia (1964), Franța (1965), Ungaria, Cehoslovacia, Iugoslavia, Bulgaria, Germania (1966, 1967, 1968), Liban (1969).

La Electrecord imprimă în 1970, alături de violonistul Mircea Negrescu, Sonatina pentru vioară și pian de Dimitrie Cuclin și Sonata pentru vioară și pian op. 32 de Mihail Andricu.

În 1978 înregistrează la Electrecord, alături de basul Nicola Rossi-Lemeni discul M.P. Musorgski – Cântecele și dansurile morții; Cântece [7].

Tot la Electrecord realizează înregistrări cu Miniaturi pentru pian de compozitori români, album ce conține Preludiu in fa diez minor; Omagiu pe numele „Fauré" de George Enescu, Trei piese din suita pe teme populare tîrnăvene de Tudor Ciortea, Două piese pentru pian de Paul Constantinescu, Suită pentru pian de Alexandru Pașcanu, Patru miniaturi pentru pian de Vinicius Grefiens, Trei piese pentru pian de Dan Constantinescu [8]

Instalat la Bruxelles din 1978, susține recitaluri și concerte în Belgia, Olanda, Norvegia, Elveția, Anglia, Franța, Spania, Italia, Grecia.

În 2015, Muzeul George Enescu prezintă o expoziție ce retrasează itinerarul pianistului, compozitorului și profesorului universitar

 

Corneliu Gheorghiu: SUFLETUL PIANULUI, expoziție ce a fost prezentată și la Bruxelles și la Paris în 2017.

În toamna 2018, Asociația culturală Vis de Artist o va prezenta la Botoșani, la Muzeul Județean Botoșani.

Între anii 1978 - 1989 a fost profesor la Academia Regală din Bruxelles. Corneliu Gheorghiu a făcut parte din juriul ediției 1967 a Concursului Internațional George Enescu, alături de  Nadia Boulanger, Florica Musicescu, Sigismund Toduță.

Interesat de compoziție, Corneliu Gheorghiu a scris piese camerale, în special dedicate pianului sau vocii acompaniate de pian.

În anul 2017, Radio România Muzical i-a dedicat o serie de emisiuni, realizate în dialog de maestrul Corneliu Gheorghiu cu Monica Isăcescu.

Pianistul Corneliu Gheorghiu s-a stins din viață la 8 octombrie 2019, la Bruxelles, la vârsta de 95 de ani.  Rămâne în memoria tuturor drept  unul dintre cei mai apreciați și iubiți pianiști și compozitori.

Sursa: Wikipedia

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Planul BLOCADA la Dorohoi: Zeci de autovehicule controlate, 16 șoferi sancționați de polițiști!

astăzi, 14:20

Marți, 12 noiembrie 2024, în intervalul orar 15:00 -18:00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi au organi...

Grevă spontană la Eltrans, autobuze trase pe dreapta!

astăzi, 14:08

Miercuri la amiază, angajații Eltrans au declanșat un protest spontan. Motivul invocat de angajații companiei de transport din municipiul Botoșani este cel salarial. Oamenii și-au exprimat...

(P) Five Continents Group Botoșani în competiția „Ora de bun gust” – Premiile Gustul Ales 2024

astăzi, 13:52

Five Continents Group Botoșani este unul dintre liderii industriei de produse lactate din România, fiind inclus în top 10 producători la nivel național dar recunoscut și pe piața exte...