Memoria zilei: 184 de ani de la nașterea lui Ion Creangă, maestrul basmelor, poveștilor și povestirilor românești

Memoria zilei: 184 de ani de la nașterea lui Ion Creangă, maestrul basmelor, poveștilor și povestirilor românești

În urmă cu 184 de ani se năștea Ion Creangă, unul dintre cei mai mari scriitori români. 

În ziua de 1 martie 1837, la Humuleşti, s-a născut Ion Creangă, unul dintre clasicii literaturii române, el fiind apreciat mai ales pentru magia basmelor, poveștilor și povestirilor sale. Ion Creangă este cel care  a reușit să scoată basmul din circuitul folcloric adaptându-l pentru literatura cultă. A colaborat la elaborarea a patru manuale școlare, între care și un „Abecedar”.

Tinerețea lui Creangă este bine cunoscută publicului larg prin prisma operei sale autobiografică intitulată „Amintiri din copilărie”.

„Dragi mi-erau tata și mama, frații și surorile și băieții satului, tovarășii mei de copilărie, cu cari, iarna, în zilele geroase, mă desfătam pe gheață și la săniuș, iar vara în zile frumoase de sărbători, cântând și chiuind, cutreieram dumbrăvile și luncile umbroase, țarinele cu holdele, câmpul cu florile și mândrele dealuri, de după care îmi zâmbeau zorile, în zburdalnica vârstă a tinereții! Asemenea, dragi mi-erau șezătorile, clăcile, horile și toate petrecerile din sat, la care luam parte cu cea mai mare însuflețire.” (fragment din „Amintiri din Copilărie” de Ion Creangă).

La îndemnul poetului Mihai Eminescu, pe care l-a cunoscut în anul 1875, Creangă scrie cele mai importante opere ale sale.

În anul 1883, acesta află că este bolnav de epilepsie, boală de care a suferit și mama sa, iar în anul 1889 moare, fiind înmormântat la 2 ianuarie 1890 la cimitirul Eternitatea din Iași. 

Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără: poveștile „Capra cu trei iezi”, „Fata babei și fata moșului”, „Povestea lui Harap Alb”, „Ivan Turbincă”, „Punguța cu doi bani” și „Soacra cu trei nurori”; povestirile „Moș Ion Roată și Unirea”, „Păcală”, „Prostia omenească” și „Ursul păcălit de vulpe”, dar și romanul autobiografic „Amintiri din copilărie”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Românii au început deja aprovizionarea pentru masa de Paște. Care sunt cele mai căutate produse

astăzi, 09:20
27

Cu două săptămâni înainte de Paște, mulți români au început deja aprovizionarea pentru masa de sărbători.Vor friptură de miel, drob, verdețuri, ouă roșii ori coz...

DSP: de la începutul pandemiei, peste 13.000 de botoșăneni s-au infectat cu noul coronavirus

astăzi, 08:39
78

Peste 20% dintre persoanele cu vârsta de peste 85 de ani din judeţul Botoşani care s-au infectat cu SARS-COV-2 au decedat de la începutul pandemiei, potrivit statisticilor realizate de D...

Tradițiile românilor: 17 aprilie, Sfântul Mucenic Simeon, episcopul Persiei (Pomenirea morților)

astăzi, 08:27
48

Sfântul Mucenic Simeon, episcopul Persiei, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 17 aprilie.Sfântul Simeon a fost chinuit şi omorât în timpul persecuţiilor...