Secția de Artă plastică – Etnografie a Muzeului Județean Botoșani a organizat luni, 1 martie 2021, atelierele de creativitate și pedagogie muzeală, intitulate „În prag de primăvară”.
Aflată la cea de-a VI-a ediție, activitatea a oferit participanților ocazia de a înțelege importanța și simbolistica mărțișorului, dar și de a deprinde tehnici de confecționare a acestuia.
Evenimentul a avut loc la Muzeul „Ștefan Luchian” din Ștefănești, cu participarea elevilor Liceului “Ștefan D. Luchian “ Ștefănești și ai Școlii Gimnaziale Românești.
Activitatea s-a desfășurat cu respectarea normelor de distanțare socială și protecție impusă de Covid 19.
Elevii au fost însoțiți de cadrele didactice Ana Murariu, Monica Jechel , Mădălina Zaharia și directorul liceului, Elena Marineac .
Totodată a participat și primarul orașului, Florin Buțură , care a oferit mărțișoare și buchete de ghiocei tuturor femeilor, fie ele profesoare, eleve sau muzeografe. Din partea Muzeului Județean au participat, în calitate de “ pedagogi”, șef secție etnografie Laura Maria Tocariu, Ionuț Văculistranu, Laura Halici, Carmen Munteanu și Mihai Haraga.
Elevii au fost informați despre simbolistica ancestrală a mărțișorului și modul lui de confecționare. Astfel, cu materialele aduse de la secția de etnografie, aceștia au confecționat mărțișoare și felicitări dedicate zilei de 1 Martie.
„Precizăm că activitatea s-a bucurat de un real succes, toți participanții, atât elevi ,profesori cât și invitați , fiind mai mult decât încântați. Echipa Muzeului Județean, urează tuturor o primăvară frumoasă plină de zâmbete și bucurii!”, a transmis Carmen Munteanu, muzeograf în cadrul Muzeului „Ștefan Luchian” Ștefănești.