Maraton de poezie la Memorialul Ipotești, dedicat poetului Mihai Eminescu (fotogalerie)

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, și în colaborare cu Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, au organizat în data de 16 ianuarie 2023, în Sala „Horia Bernea” de la Memorialul Ipotești, Concursul de recitare „DOR DE EMINESCU”, care s-a dovedit a fi un succes de la prima ediție, întrucât evenimentul a fost un maraton de poezie datorat numărului mare de elevi participanți.

 

Evenimentul s-a adresat copiilor și tinerilor care îndrăgesc poeziile lui Mihai Eminescu, iar concursul și-a propus descoperirea și promovarea copiilor și tinerilor cu aptitudini pentru arta recitării. La Ipotești au fost prezenți 105 copii care au recitat din opera poetului botoșănean, astfel – la categoria claselor 0-IV au fost prezenți 34 de elevi, la cea a claselor gimnaziale - 58 de elevi, iar la categoria claselor liceale - 13 elevi.

Juriul a fost alcătuit din personalități ale culturii botoșănene: domnul Marius Rogojinschi (președintele juriului) - director al Teatrului de Copii și Tineret „Vasilache” din Botoșani, doamna Cristina Rîznic - profesor de limba și literatura română la Colegiul Național „A.T. Laurian” din Botoșani și Răzvan Amitroaei - actor al Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani.

La începutul evenimentului, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) din Botoșani, doamna Iustina Irimia-Cenușă, a lansat regulamentul pentru Concursul de Poezie și Interpretare Critică a Operei Eminesciene „Porni Luceafărul...”, ediția a XLII-a, care se va desfășura în luna iunie a anului în curs, iar invitatul surpriză a fost talentatul Rareș Prisacariu, care a încântat auditoriul cu recitarea deosebită a poeziei „Glossă”.

În urma jurizării, laureații primei ediții a concursului de recitare „Dor de Eminescu” sunt:

•             Clasele 0-IV

-              Premiul I: Mandache Bianca Sofia, clasa a IV-a, Liceul Tehnologic Coțușca (Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie!...)

-              Premiul al II-lea: Olteanu Șerban-Pavel, clasa a II-a, Școala Populare de Arte „George Enescu” Botoșani (Împărat și proletar)

-              Premiul al III-lea: Fasolă Ligia, clasa Pregătitoare, Școala Gimnazială Verești, Suceava (Rugăciune)

-              Mențiune: Grădinaru Sofia-Ioana, clasa I, Școala Gimnazială Nr. 7 Botoșani (Glossă)

-              Mențiune: Bunbuc Ioan-Sebastian, clasa a IV-a, Complexul de apartamente „Casa mea” Dorohoi

-              Mențiune: Andreșan Ana-Medeea, clasa Pregătitoare, Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani (De-aș avea)

•             Clasele V-VIII

-              Premiul I: Felicanu Teodor, clasa a VII-a, Liceul de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani (Scrisoarea a III-a)

-              Premiul al II-lea: Crăcană Eric-Alexandru, clasa a VII-a, Colegiul Național „A.T. Laurian” Botoșani (Decebal – monologul lui Celsus)

-              Premiul al III-lea: Gherasim Ștefănica, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială „Nicoale Iorga” Dersca (Din străinătate)

-              Mențiune: Purice Laura-Alexandra, clasa a VII-a, Colegiul Național „A.T. Laurian” Botoșani (Departe sunt de tine)

-              Mențiune: Onofrei Ștefan, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială „Spiru Haret” Dorohoi (Doina)

-              Mențiune: Baciu Irma-Izabela, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială „Dimitrie Brândză” Viișoara (Scrisoarea a III-a)

-              Premiul juriului pentru interpretarea muzicală: Horopciuc Sofia, clasa a V-a, Școala Gimnazială Nr. 7, Botoșani (Colinde, colinde)

•             Clasele IX-XII

-              Premiul I: Ionică Elisa, clasa a XI-a, Liceul „Alexandru cel Bun” Botoșani (Gândind la tine)

-              Premiul al II-lea: Ciobănașu Ciprian, clasa a IX-a, Colegiul Național „A.T. Laurian” Botoșani (Scrisoarea a III-a)

-              Premiul al III-lea: Iacob Denis, clasa a XI-a, Colegiul Național „A.T. Laurian” Botoșani (Odă (în metru antic))

-              Mențiune: Chelm Alexia-Petronela, clasa a IX-a, Liceul „Grigore Antipa” Botoșani (Et si...)

-              Mențiune: Pușcașu Petru-Paul, clasa a XI-a, Liceul „Alexandru cel Bun” Botoșani (LA steaua)

-              Mențiune: Rotariu Marina-Bianca, clasa a XII-a, Colegiul Național „A.T. Laurian” Botoșani (Floare albastră)

Această acțiune culturală a închis lista activităților dedicate Zilelor Eminescu 2023 la Botoșani.




 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Debut timid al Târgului Agro-Zoo de la Popăuți, bucurii și delicii pentru toți botoșănenii! (Galerie Foto)

astăzi, 14:09

Sâmbătă dimineață a început Târgul Regional de Zootehnie, Utilaje Agricole și Produse Tradiționale de la Popăuți. Evenimentul se bucură de ediția cu numărul XVII. Deși...

Trainer adus de la Iași pentru a-i învăța pe angajații UPU-SMURD din Botoșani cum să comunice eficient! „Am văzut emoție, uneori chiar și lacrimi” (Foto, Video)

Friday, 9 May 2025

Cursul de comunicare a avut loc la inițiativa Cameliei Caliniuc, asistenta șefă a UPU-SMURD. Corneliu Prepeliță, managerul unității medicale, a precizat că a fost total de acord cu această...

3.000 de elevi așteptați la Târgul Liceelor, eveniment organizat în două locații din Botoșani! „Fiți smart, fiți curajoși!” (Foto, Video)

Thursday, 8 May 2025

Târgul Liceelor și-a deschis, joi, porțile pentru elevii de clasa a VIII-a care sunt în căutarea unei unități de învățământ care se pliază cel mai bine pe interesele �...