Mănăstirea din Botoșani ridicată pe loc sfânt: Călugării au scos icoana de la rădăcina unui stejar – Foto

Ziua de 23 septembrie - Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul a căpătat și o altă semnificație: Ziua Icoanei. Pentru că zorii mănăstirii au răsărit atunci când de la rădăcina stejarului a ieșit la lumină Icoana sfântă a ocrotitorului ei.

Legenda spune că aici, în urmă cu aproape trei secole, pe locul în care au găsit o icoană a Sfântului Ioan Botezătorul, călugării au ridicat o biserică de lemn.

Era în anii 1740-1742. După încă aproape 100 de ani (1834), arhimandriții Vitalie Lemnea și Macarie Jora au construit și a doua biserică a Mănăstirii Gorovei, cea din zid.  

Ca să ajungi la Gorovei trebuie să te afunzi în pădurea blândă, pregătită să își lase frunzele unei toamne ce se anunță îndelungată și caldă. Desișul plăpând lasă să pătrundă soarele, într-un joc feciorelnic și divin scânteietor. Din drumul principal, odată ce cotești spre mănăstire, nu ai cum să ratezi intrarea în sfântul lăcaș. Într-o poiană largă, modelată în căderi și urcușuri abrupte, se deschide privirii nu doar maiestuoasa așezare monahală, ci și splendoarea unui sat atât de mic încât îl străbați în câteva clipe de la un capăt la altul.

Aici, în urmă cu aproape trei secole, călugării de la Mănăstirea Dragormirna se osteneau să facă un adăpost pentru albine. Pentru că, spune legenda, de zile în șir auzeau lângă un stejar troparul Sfântului Ioan Botezătorul, într-o zi au prins a săpa la rădăcină. Acolo au găsit icoana Sfântului, locul devenind apoi temelia primei biserici din lemn.

O Icoană păstrată și azi la mare cinste și care atrage an de an mii de credincioși mai ales la hramul mănăstirii din 24 iunie - Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.
 


 

Însă călugării de la Gorovoi păstrează în evlavie și ziua de 23 septembrie - Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul. O zi de toamnă care a căpătat și o altă semnificație: Ziua Icoanei. Pentru că zorii mănăstirii de la Gorovei au răsărit atunci când de la rădăcina stejarului a ieșit la lumină Icoana sfântă a ocrotitorului Ioan Botezătorul.

De mai bine de trei decenii, obștea mănăstirii este condusă de părintele stareț Teofil Timișag, cel care s-a ostenit în lucrări de consolidare și restaurare. Treabă anevoioasă, mai ales că biserica este amplasată pe o porțiune de teren cu infiltrații de apă. Astfel, a fost nevoie de lucrări la fundație și injectări în pereți, dar și de consolidare a bolților și a turnului clopotniță.

Pelerini din toate colțurile țării sosesc an de an la Gorovei nu doar pe 24 iunie sau 23 septembrie. Puțini știu că lăcașul mai are încă un hram, cel de primăvară, de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.  







 

Mănăstirea Gorovei

Acces: DN 29B Botosani-Dorohoi (31 km), apoi stanga DN 29A (spre Suceava) cca 11 km, apoi DL stanga 1500 m pana la manastire; sau DN 29A Suceava (spre Dorohoi)-Varfu Campului (23 km), dupa 5 km DL dreapta 1500 m pana la manastire;
Staret Teofil Timișag;
Adresa: sat. Gorovei, com. Vaculesti, 717446, jud. Botosani, OP Varfu Campului

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Gheorghe Stanciu, artistul boem care ”salvează” ruine: ”Botoșaniul trebuia să aibă cel mai frumos muzeu legat de orașul vechi!” (Foto, Video)

astăzi, 11:25

Intrat în cel de-al 74-lea an al vieții, Gheorghe Stanciu pare o combinație bizară între artistul boem, nonconformist, dar atașat definitiv emoției profunde, indiferent de forma artei...

Geniile ne ajută, dar ”nu ne bagă în traistă!” De ce avem nevoie de strategie culturală pe termen lung la Botoșani?

Sunday, 19 January 2025

În cadrul Zilelor Eminescu, manifestări care includ, de câțiva ani, și Ziua Culturii Naționale, a avut loc o primă Consultare publică privind Strategia culturală a județului Botoș...

Oameni Academiei, Scrisoare-Protest către ministrul Educației și Cercetării: ”Consecințele dezastruoase sunt inevitabile!”

Friday, 17 January 2025

Facem precizarea că Institutul ”A.D.Xenopol” – Academia Română, Filiala Iași, este condusă de ilustrul prof.univ.doctor academician Gheorghe Cliveti, istoric născut î...