Academicienii români și-au ales noul președinte, în persoana rectorului Universității Babeș - Bolyai din Cluj-Napoca, profesorul Ioan-Aurel Pop.
Singur la părinți, Ioan-Aurel Pop s-a născut pe 1 ianuarie 1955, la Sântioana, lângă Gherla, ca unic fiu al părinților săi, oameni simpli din Transilvania: tatăl era șofer și mama țesătoare. Conform lui Ioan Lumperdean, prieten de-o viață cu rectorul Universității Babeș - Bolyai din Cluj Napoca, Ioan-Aurel Pop își are obârșia într-un neam de preoți și de țărani.
„Pleacă de la străbunii lui, cu care se mândrește, țărani iobagi din Câmpia Transilvaniei, și dintr-o familie de preoți. De aici vine și numele Pop. Cred că de la cele două ramuri – de țărani și de preoți - a primit genetic două lucruri pe care le-a păstrat și le-a amplificat de-a lungul timpului: seriozitatea în muncă și căldura sufletească, pentru că este un om de o deosebită căldură sufletească”, spunea prof. univ. dr. Ioan Lumperdean pentru Citynews.ro.
Acesta povestește că Ioan - Aurel Pop este un om simplu, de mare bunătate sufletească și cu vocație de dascăl.
„Recită, cântă frumos și dansează bine, merge pe jos în proporție de 80-90%, nu cu mașina, face cumpărături, ca orice om normal, vorbește cu oamenii – o foarte mare calitate. Îi place și câte un pahar de bere, de vin mai ales”, spunea acesta.
Noul președinte al Academiei este un om care a învățat foarte bine la școală, fiind înzestrat cu o memorie ieșită din comun.
„Eram 34-35 în an, toți eram într-o luptă pentru calitate. Ultima medie de admitere la facultate a fost 8,33. Prima medie de admitere a fost 9,66, a lui Ioan-Aurel Pop. Când am terminat facultatea, ultima medie era 9,20 și prima medie era 10,00, a lui Ioan-Aurel Pop. Noi îi spuneam premiantul. Nu știu exact dacă în școala generală și în liceu a avut numai medii de 10, dar știu că a terminat Liceul «Andrei Șaguna» din Brașov cu diplomă de merit, care cred că se dădea numai dacă erai cu 10. Și a terminat facultatea în 1979 cu diplomă de merit, cu 10,00. În facultate, la un examen foarte greu, la un profesor deosebit de pregătit și de exigent, Samuel Goldenberg, era să ia un 9. Profesorul era foarte chițibușar.
Noi aveam de citit foarte multă bibliografie, mii de pagini, 12-15 cărți erau nimic. Și după ce trăgeai subiectele și răspundeai, profesorul spunea că trecem pe bibliografie și începea să-ți pună întrebări. Văzând că Ioan-Aurel Pop știe tot, îl întreabă dintr-o carte a sa, a profesorului, despre un olandez spre Indii. Era un olandez care a plecat spre Indii, a eșuat expediția, o chestie nesemnificativă. Ne-am uitat apoi în carte și era un pasaj de 10 rânduri. Îl văd pe prietenul meu Ioan-Aurel Pop că începe să transpire puțin și memoria lui foarte solidă seta și reseta. La un moment dat spune: știu, domnule profesor, este Van Olmen. Și explică ce s-a întâmplat cu expediția. La care, profesorul spune: n-am ce face, trebuie să-ți dau 10”, a continuat acesta.
Lumperdean a explicat că reputatul istoric are o slăbiciune pentru poezie, în special pentru Octavian Goga, cel supranumit „sufletul Ardealului”: „Ce m-a impresionat la prima întâlnire: știa sute de versuri din Coșbuc, Alecsandri, Goga, Eminescu, Blaga. Avea și are o slăbiciune pentru Goga. Îi plăcea să recite Dăscălița și-i plăcea să cânte cântecul pe versuri de Goga, cu Laie Chioru”.
Cunoscător a cinci limbi străine, Ioan - Aurel Pop este căsătorit și are o fiică. „El este om mare prin faptele sale. De câte ori mă gândesc la el, la cariera lui, la felul său de a fi mi-aduc aminte de un epitaf citit pe o piatră funerară, aproape de mormântul părinţilor mei, a unui medic Mureşan, celebru în Bistriţa. Spune cam aşa epitaful: omul este mare nu prin al său nume, naştere, avere, ci prin fapte bune. Cred că Ioan-Aurel Pop numai prin fapte bune se identifică. Pot să greşesc, pot să fiu subiectiv, că-s prietenul lui de-o viaţă, dar nu ştiu să fi făcut ceva rău omul acesta”, a mai spus prof. uni. dr. Ioan Lumperdean", a mai spus prof. univ. dr. Ioan Lumperdean pentru sursa citată.