Lucian Vasiliu, laureatul Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia: ”Nu mă gândeam să mă duc spre literatură, dar moartea tatălui meu m-a marcat”

În seara zilei de 15 iunie 2024, la Botoșani a fost acordat pentru a 33-a oară Premiul Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia.

Lucian Vasiliu, laureatul Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia: ”Nu mă gândeam să mă duc spre literatură, dar moartea tatălui meu m-a marcat”

 Lucian Vasiliu  Foto: Editura Școala Ardeleană

Un premiu de excelență poetică, primit de-a lungul timpului de Mihai Ursachi, Gellu Naum, Cezar Baltag, Petre Stoica, Ileana Mălăncioiu, Ana Blandiana, Ştefan Augustin Doinaş, Mircea Ivănescu, Cezar Ivănescu, Constanţa Buzea, Emil Brumaru, Ilie Constantin, Angela Marinescu, Şerban Foarţă, Gabriela Melinescu, Adrian Popescu, Mircea Dinescu, Cristian Simionescu, Dorin Tudoran, Dinu Flămând, Ion Mircea, Nicolae Prelipceanu, Ion Mureşan, Gabriel Chifu, Gheorghe Grigurcu, Mircea Cărtărescu, Aurel Pantea, Liviu Ioan Stoiciu, Ovidiu Genaru, Marta Petreu, Vasile Dan, Ion Pop.

Poeți cărora li se adaugă Lucian Vasiliu, cel de-al 33-lea laureat al acestui prestigios premiu literar.

Evenimentul de decernare a Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia a fost organizat de Consiliul Local și Primăria Municipiului Botoșani, împreună cu Fundaţia Culturală „Hyperion- Caiete Botoșănene” și Uniunea Scriitorilor din România.

Cuvântul de deschidere i-a aparținut lui Varujan Vosganian, președintele interimar al Uniunii Scriitorilor din România. Un moment de înaltă încărcătură poetică s-a consumat atunci când, la invitația scriitorului Gellu Dorian, președintele Fundației ”Hyperion”, au urcat pe scenă laureați ai edițiilor trecute: Ion Mureșan, Adrian Popescu, Ion Pop și Ovidiu Genaru, fiecare dintre poeți fiind invitat să citească un poem.



La ediția din acest an au fost nominalizați poeții Marian Drăghici, Ioan Moldovan, Ioan Es. Pop, Cassian Maria Spiridon, Arcadie Suceveanu, Grete Tartler, Lucian Vasiliu, Călin Vlasie și George Vulturescu.

Juriul Naţional de acordare a Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia fost format din Daniel Cristea Enache, Nicolae Oprea, Vasile Spiridon, Mihai Zamfir, Irina Petraș, Ioan Holban și Vitalie Ciobanu.

Prezentatorul Galei, actorul Răzvan Amitroaei, i-a invitat pe scenă pe trei dintre poeții nominalizați în acest an: Grete Tartler, Lucian Vasiliu și Călin Vlasie, cei trei oferind publicului un scurt recital poetic.

Laureatul acestei ediții – poetul Lucian Vasiliu - a fost anunțat de către Mihai Zamfir, președintele Juriului. Laudatio a fost rostit de criticul Vasile Spiridon, însemnele premiului fiind acordate de către viceprimarul municipiului Botoșani, Bogdan Buhăianu.



Lucian Vasiliu: ”Artele produc valoare!”

La scurt timp de la decernarea Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia, poetul Lucian Vasiliu ne-a împărtășit câteva gânduri.

-Domnule Lucian Vasiliu, felicitări pentru premiul din această seară! Ne amintim, iată, de Ioanid Romanescu și de versul pe care chiar dvs. deseori îl rostiți: ”Trăiască poezia și marii visători!” Astăzi a câștigat și poezia, au câștigat și visătorii.

-Întotdeauna, într-un moment fast – iată, nu suntem printre tancuri, nu suntem mobilizați, eu folosesc totdeauna și limbajul militar tocmai ca semn de protecție și de normalitate pentru arte - să ne bucurăm că nu suntem în tranșee efective față de vecini, de oameni, de zone, de familii dispărute, triste, patrimoniu în dificultate etc. De multe ori reiau întregul final al poemului lui Ioanid Romanescu și am pus acest citat, cu acordul familiei, și pe mormântul de la Cimitirul Eternitatea din Iași: ”Al dracului am fost, cu patimă în toate,/ greșind fundamental de-atâtea ori/ -și totuși printre fericiți mă număr-/ trăiască poezia și marii visători!”.

Înainte de Ioanid Romanescu, menționam că a fost momentul Ana Blandiana. Aveam 18 ani - la 17 ani mi-am pierdut tatăl - nu mă gândeam să mă duc spre literatură, dar moartea tatălui meu m-a marcat. M-am dus mai des în bibliotecă, am reflectat constant la condiția mea de adolescent, a familiei, a arborelui genealogic… Și atunci profesorul meu de română, Mihai Daraban, căruia i-am prezentat textele, a zis: ”Te rog, ia-le, transcrie-le frumos, ai ceva de spus, îți recomand să le trimiți la Poșta redacției, Anei Blandiana. E o poetă tânără, a făcut facultatea la Cluj, are diagnostic bun, scrii și vezi ce spune”. Ana Blandiana mi-a răspuns neașteptat de pozitiv și atunci am continuat drumul cu Ioanid Romanescu, cu Mihai Ursachi, cu Cezar Ivănescu, Laurențiu Ulici, până la Eugen Simion și mulți dintre cei care nu mai sunt astăzi.

-În afară de Ioanid Romanescu, poetul care nu a mai apucat să ia premiul și la Botoșani, i-ați amintit pe scenă pe Cezar Ivănescu, pe Mihai Ursachi, pe Ana Blandiana, toți laureați ai acestui prestigios Premiu Național de Poezie. Sunt poeții care v-au format pe pământul literaturii. Se spune că un credincios trebuie să citească Biblia pentru a deveni un bun creștin. Putem fi buni în poezie fără să cunoaștem ”Biblia” literaturii?

-Categoric nu! În artă, fără cultură, fără experiență profundă, fără confruntare, fără polemică de idei, fără competiție în sensul cel mai curat și demn și decent… Nu cu experimente frivole, nu cu excese de imagine, nu cu șantaj sau cu alte lipse de maniere… Artele produc valoare. E greu, e plăcut, există reguli ale jocului, există eșecuri, dar în clipa în care avem șansa să găsim repere, borne în cărți, în personalități contemporane… Eu am avut această șansă. Și cu profesori de română de calitate, și cu familie înțelegătoare, și cu depresii, da, și ele m-au ajutat. Și Obcinele Bucovinei, și Depresiunile Transilvane, dar și depresiile existențiale. Și mai ales nu doar autorii din preajmă, care m-au contaminat pozitiv, dar am mers și la Pindar, și la Rilke, și la Edgar Allan Poe…, unde am găsit spațiu de exprimare, câmp fertil pentru propria mea existență și prin exercițiul meu spiritual, am mulțumit, am mers mai departe și am căutat alte și alte orizonturi ale cunoașterii și ale creativității.

-În urmă cu mulți ani, când poetul Adrian Popescu primea la Botoșani acest premiu, îl întreban cui ar preda ”ștafeta” pentru edițiile viitoare. Cum priviți dvs. către poeții care nu au primit încă acest premiu?

-Categoric sunt foarte mulți poeți care așteaptă consacrarea, legitimarea printr-un juriu credibil. Foarte mulți colegi, prieteni merită Premiul Național ”Mihai Eminescu”. Probabil că ar trebui oferite cel puțin cinci premii în ianuarie, cinci premii în iunie, chiar șapte cu șapte. Pentru că avem valori! Avem câțiva profesori mari, de sacrificiu, care au grijă de tinerele condeie, și este foarte important. Dau și exemple: domnul profesor Cârstean de la Suceava, de la Iași cele două cluburi de lectură, familia Munteanu și Serinella Zara. Dar sunt mai mulți în țară. Ei sunt doar altitudinile vizibile ale școlii, ale atelierelor de creație. Un cuvânt pentru Adrian Popescu, cu revista Steaua, cu Echinox, în care am publicat… Iar după seismul din 1977, întâmplător, Adrian Popescu m-a publicat la Steaua, m-a cultivat tot timpul și este unul dintre cei care m-au îndrumat bine, foarte delicat, încât am avut și această șansă la un moment dat să fim împreună într-un loc pe care-l prețuim amândoi: acasă la Sfântul Francisc de Assisi.

Gala de decernare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” - Opera Omnia, ediția a XXXIII-a, a fost urmată de un spectacol susținut de Mircea Tiberian și Nadia Trohin.
 





 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Sportivă din Botoșani în impas: A concurat cu arma defectă și a ratat podiumul, are urgent nevoie de ajutor! (Foto)

astăzi, 15:55

La sfârșitul săptămânii trecute, la Campionate Naționale de tir sportiv (probe de aer comprimat), desfășurate la Iași, Anastasia Justina Dumbravă a performat la proba de pușcă 10...

Citește AICI noul număr al revistei de cultură Hyperion. ”Un an cu de toate!”

Thursday, 21 November 2024

Revista ”Hyperion”, aflată în cel de-al 42-lea an al apariției, revine în atenția iubitorilor de literatură cu cel mai recent număr, ediția de iarnă a acestui an. Pagini...

”Amicul țăranilor” din Botoșani: Boierul care i-a iubit pe țărani, despre care Kogălniceanu vorbea cu admirație! (Foto)

Thursday, 21 November 2024

S-a stins într-o zi de 21 noiembrie, fiind înmormântat în Cimitirul Eternitatea, din municipiul Botoșani. Pe piatra funerară se poate citi și astăzi: ”Aici doarme ami...