Lidia Stăniloae, fiica Părintelui profesor Dumitru Stăniloae, a trecut la Domnul, vineri dimineață, la vârsta de 83 ani.
Lidia Ionescu Stăniloae s-a născut în data de 8 octombrie 1933 la Sibiu. Ea a fost fiica Părintelui Stăniloae şi a soţiei sale Maria, scrie Basilica.ro.
Între 1951 şi 1955 a urmat cursurile Facultăţii de Fizică – Secţia Fizică Atomică a Universităţii din Bucureşti, fiind studenta academicianului profesor dr. Horia Hulubei. Lucrarea sa de diplomă este prima lucrare, din România, despre teoria fisiunii nucleare. Până în 1958 a lucrat în cadrul Facultăţii de Fizică şi în calitate de cercetător la Institutul de Fizică Atomică. La arestarea tatălui său în anul 1958, a fost dată afară. S-a căsătorit în același an şi apoi a avut un fiu, pe Dumitru Horia Ionescu. Din 1961 a fost profesor de fizică la Grupul Şcolar de Chimie Alimentară din Bucureşti.
Fiica marelui teolog român și-a început cariera literară în 1970, publicând volumele de poezii Versuri, Munţii şi Locul unde aştepţi. A tradus din limba germană Însemnările lui Malte Laurids Brigge, de Rilke, şi un volum de versuri al poetei germane Hilde Domin.
În anul 1984 a emigrat împreună cu fiul său în Germania, unde a lucrat în cadrul Universităţii din Freiburg. În 1991 a publicat romanul Raiul inocenţilor, iar în anul 2000 lucrarea Lumina faptei din lumina cuvântului.
În 2003 a lansat volumul de versuri Întâlnire cu Dumnezeu. În 2006 a apărut, în limba germană, romanul istoric Zähringerblut, având ca temă înfiinţarea oraşului Freiburg la 1120, lucrare ce se bucură de mare interes în Germania. În 2009 a apărut volumul Memoriile unui fugar. În paralel, Lidia Stăniloae a susținut o activitate de conferenţiar în mai multe ţări din Occident: Germania, Franţa, Belgia ş.a.
Dumnezeu să o odihnească în pace!
Citește o emoționantă evocare semnată de Lidia Stăniloaie, în Sfinţii Botoşanilor: Întâlnirea dintre Părintele Dumitru Stăniloae şi Părintele Paisie Olaru!