Lasata Secului pentru Postul Craciunului

In seara zilei de joi, 14 noiembrie, credinciosii ortodocsi sarbatoresc Lasatul Secului pentru Postul Craciunului.

Lasatul Secului este ultima zi cand se consuma alimente "de dulce" carne, oua, lactate si bauturi alcoolice, inaintea Postului Nasterii Domului, care dureaza 40 de zile.

Pentru sarbatoarea de Lasatul Secului, gospodinele impodobesc masa festiva indeosebi cu placinte cu branza, cu friptura de pasare si cu vin. Deoarece gazda cunoaste preferintele culinare ale oaspetilor sai, fiecare invitat se poate rasfata din belsug si cu bucatele preferate : aperitive, ciorbe, preparate din carne si delicatese cu dovleac si cu mere.

Din punctul de vedere al alimentaţiei, este un post mai uşor, faţă de cel al Paştelui, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. Astfel, este dezlegare la peşte şi preparate din peşte, precum şi la vin, untdelemn în toate zilele de sâmbătă şi duminică, cuprinse în perioada 21 noiembrie-16 decembrie inclusiv; pe 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, în zilele de prăznuire a unor sfinţi cu cinstire mai largă în toată lumea ortodoxă, precum 30 noiembrie (Sf. Ap. Andrei), 4 decembrie (Sf. Varvara), 5 decembrie (Sf. Sava), 6 decembrie (Sf. Nicolae), 7 decembrie (Sf. Filofteia), 9 decembrie (Zămislirea Sfintei Fecioare Maria). Însă, din punctul de vedere al postului sufletesc, cerinţele sunt la fel ca în oricare altă zi de post. Putem concluziona că Postul Crăciunului este un post uşor din punctul de vedere al bucatelor, îmbinat cu un riguros post duhovnicesc, totul în folosul creşterii noastre spirituale.
 
Modificări în programul liturgic

În perioada Postului Crăciunului apar modificări şi în programul liturgic. Începând cu data de 21 noiembrie, se introduc în cadrul slujbei Utreniei catavasiile Naşterii Domnului, care se cântă până în data de 30 decembrie inclusiv. La Ceasuri şi Pavecerniţă stihirile şi troparele nu se cântă, ci toate se citesc. Dacă Ajunul Crăciunului cade sâmbăta sau duminica, slujba Ceasurilor Împărăteşti se mută în vinerea dinainte, această zi devenind aliturgică. De asemenea, dacă Ajunul Crăciunului cade într-una din zilele din cursul săptămânii (de luni până vineri), se va oficia în această zi Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, urmând ca în ziua praznicului să se săvârşească Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Dacă ajunul va fi sâmbăta sau dumnica, în ziua de ajun se va oficia Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar în ziua Crăciunului - Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PNL Botoșani, senator Ovidiu Jitaru: „Cuvântul echipă înseamnă noi toți”

astăzi, 14:18

Ovidiu Jitaru, senator din partea Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani, a transmis un mesaj către comunitatea botoșăneană prin care îndeamnă cetățenii să fie desc...

Miercuri: Restricții de circulație pe o stradă din municipiul Botoșani!

astăzi, 13:48

Mâine, 16 aprilie 2025, de la ora 18:00, pe strada Bucovina – tronson cuprins între intersecția cu străzile Viilor, Nicolae Iorga și Maior Ignat și intrarea în Curtești, v...

Anamaria Ivănache și provocările unei profesii care i-a adus recunoașterea națională! ”Am reușit să contribui la schimbarea unor destine!”

astăzi, 12:50

Anamaria Ivănache și provocările unei profesii care i-a adus recunoașterea națională!Anamaria Ivănache și provocările unei profesii care i-a adus recunoașterea națională! Anamaria Ivăn...