La Târgu Mureș a avut loc premiera spectacolului "Mihai Viteazul", al dramaturgului de origine maghiară Szekely Csaba, iar afișul spectacolului prezintă România sub forma unei bucăți de carne pe grătar.
Spectacolul își propune să „rescrie istoria omului, nu a eroului Mihai Viteazul, și propune alături de regizorul Ándi Gherghe un spectacol-demitizare despre motivațiile și căutările sale, despre cine a fost și de unde a pornit, într-o tentativă de umanizare și înlăturare a emfazei patriotice, omniprezentă în manualele școlare”, scrie Decât o Revistă.
Piesa prezintă personajele istoriei într-o formă caricaturală, folosind, nu de puține ori, un limbaj obscen. Într-o scenă, „Mihai Viteazul” are un dialog imaginar cu bunica lui, care este „o ghicitoare” și în care se exprimă astfel: „Ce tărâțele mele pișate mă tot luați cu Voievodu’ Valahiei aici, buni?”.
Autorul nu uită nici de Transilvania și sugerează că se vorbea numai maghiară pe vremea lui Mihai Viteazul: scenele din Ardeal se joacă în maghiară, supratitrate în română, iar scenele din Praga, de la curtea împăratului german, se joacă în germană, supratitrate în română și maghiară.
În aceste condiții, nu este de mirare că scenariul acestui spectacol a fost premiat în Ungaria în 2013, iar în 2015 a primit premiul de piesa anului în țara vecină.
Din fericire, marile instituții de cultură ale Târgu Mureșului nu au dorit să se asocieze cu piesa, așa că spectacolul s-a jucat inițial într-o sală foarte mică din Sinagoga Ortodoxă din oraș. Deocamdată, nici la Cluj sau Arad, spectacolul nu a fost bine primit. Citeste mai departe...