La mulți ani, GHEORGHE FRUNZĂ!

Omul Gheorghe si Frunza luminoasa, uneori aspra, deseori delicata, purtata de harul nascator de frumusete artistica. Harul, destinul, talentul sau pur si simplu vantul de la Est l-au purtat pe Frunza cu numele Gheorghe in Romania de dincoace de Prut, o Romanie care pentru inceput l-a inmarmurit de placere: Astia vorbesc ca noi!, a spus Frunza.

Gheorghe Frunza s-a nascut pe 4 noiembrie 1967, in satul Slobozia-Dusca, raionul Criuleni, din Republica Moldova. Pana in anii 90, a fost angajat la Teatrul de Etnografie si Folclor "Ion Creanga" din Chisinau. La Chisinau l-a cunoscut pe Emil Coseriu, care in acea perioada colabora cu Teatrul "Ion Creanga". Coseriu, venit din Romania libera si entuziasmata artistic, i-a povestit despre fondarea, la Iasi, a unei facultati de teatru. Gheorghe Frunza se pregatea sa isi depuna dosarul la Universitatea Teatrala din Moscova, insa actele au ajuns, atras de mirajul de dincolo de Prut, la Iasi.

A facut parte din prima promotie de studenti care au mers sa-si faca studiile in Romania.

"Ajuns in Romania, coborand din autobuz, am rostit mai intai: Astia vorbesc ca noi", povesteste cu umor actorul, intr-o publicatie din Basarabia. In 1994 a absolvit Facultatea de Teatru din Iasi.

"Am ales teatrul din Botosani pentru ca nu sunt actori care se considera VIP-uri. Suntem ca o adevarata familie".

"In vara anului 2005 am avut o propunere de a ma reintoarce in R. Moldova. Mi se oferea postul de director al teatrului din Cahul, un automobil de serviciu, Volga, si un salariu de 900 de lei. Romania nu este raiul, dar fata de Basarabia e...", spunea actorul basarabean in urma cu multi ani.

Gheorghe Frunza nu si-a pierdut farmecul basarabean, dimpotriva. Actor de forta, dar si de compozitie, capabil de desfasurari ample, dar si de interpretari de o delicatete sfasietoare, Gheorghe Frunza isi ocupa locul bine definit pe scena Teatrului Mihai Eminescu din Botosani.

Prezenta basarabeanului cu numele Gheorghe nu trece niciodata neobservata, si nu doar din pricina corpolentei sale imposibil de ignorat in spatiul scenic, dar mai ales datorita delicatetei pe care o emana, in ciuda unei aparente duritati artistice.

Personajele lui Gheorghe Frunza sunt impresionante tocmai prin realismul si totala nefalsitate cu care se prezinta publicului, fie ca este vorba despre Farfuridi sau Chirita, fie ca joaca in Falstaf, Ivan Turbinca, Amadeus sau O poveste foarte simpla. Acelasi si de fiecare data altul.

Altul si de fiecare data Gheorghe...


Publicul botosanean il poate revedea pe actorul Gheorghe Frunza duminica, 5 noiembrie 2017, pe scena Teatrului Eminescu, in spectacolul de succes "Bocitoarele vesele", in regia lui Alexandru Vasilache.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Sportivă din Botoșani în impas: A concurat cu arma defectă și a ratat podiumul, are urgent nevoie de ajutor! (Foto)

Tuesday, 26 November 2024

La sfârșitul săptămânii trecute, la Campionate Naționale de tir sportiv (probe de aer comprimat), desfășurate la Iași, Anastasia Justina Dumbravă a performat la proba de pușcă 10...

Citește AICI noul număr al revistei de cultură Hyperion. ”Un an cu de toate!”

Thursday, 21 November 2024

Revista ”Hyperion”, aflată în cel de-al 42-lea an al apariției, revine în atenția iubitorilor de literatură cu cel mai recent număr, ediția de iarnă a acestui an. Pagini...

”Amicul țăranilor” din Botoșani: Boierul care i-a iubit pe țărani, despre care Kogălniceanu vorbea cu admirație! (Foto)

Thursday, 21 November 2024

S-a stins într-o zi de 21 noiembrie, fiind înmormântat în Cimitirul Eternitatea, din municipiul Botoșani. Pe piatra funerară se poate citi și astăzi: ”Aici doarme ami...