La Cinematograful Unirea: O inedită călătorie prin universul eminescian (Foto, Video)

Pianistul Ștefan Doniga și violonista Diana Jipa, singurii muzicieni de muzică clasică din lume care au concertat pe toate cele șapte continente, și-au început turneul național „Eminesciana 2.0” în sala Cinematografului „Unirea” din Botoșani, o premieră pentru ei, „prima dată când cântăm într-un  cinematograf”.

„Suntem în patria limbii lui Eminescu”

Evenimentul, organizat cu sprijinul Ministerului Culturii, celebrează cei 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu și, după o avanpremieră la Zalău, chiar de Ziua Europei, Diana Jipa și Ștefan Doniga au ajuns la Botoșani, „în patria limbii lui”, Ștefan Doniga precizând că „nu era un loc mai frumos în care noi să putem începe acest proiect”, călătoria prin universul eminescian prin intermediul unor proiecții video realizate cu patru ani în urmă, completate cu scurte recitaluri de muzică clasică.

 



„Tot ceea ce este genial trece dincolo de timp”

Despre Eminescu s-a scris foarte mult, s-a vorbit, aparent nu s-ar mai putea spune nimic, dar „Eminescu este extraordinar de actual, permanent actual”, așa cum sunt Beethoveen, Shakespeare, Goethe, dar și Socrate și Homer, „care ne transmit cultura din care ne tragem noi rădăcinile”, a precizat pianistul Ștefan Doniga în deschiderea spectacolului.

Prin urmare, modalitatea aleasă de cei doi muzicieni, care promovează la nivel mondial cultura română prin muzică „pentru a comunica anumite valori foarte mari și altfel”, pentru înțelegerea marelui Poet în „termenii cei mai actuali”, a fost „să-l punem recitat în diverse limbi - pentru a demonstra universalitatea geniului său -, de actori extraordinari și să-l însoțim cu muzică”.

Astfel, publicul prezent în sala Cinematografului „Unirea” a urmărit atent seria de șase videoclipuri - în alternanță cu recitalurile live ale celor doi muzicieni -, care a fost deschisă de actrița Cristina Deleanu, recent plecată printre stele, iar „O, rămâi” a creat o emoție aparte.



I-au urmat actorul Gheorghe Visu, recitând poemul „Diana” în limba franceză, Maia Morgenstern cu „La steaua” în ebraică, cineastul britanic Charlie Ottley în engleză cu „Ce te legeni", actrița Simona Vintilă cu „Trecut-au anii" în germană, finalul revenindu-i actorului Eugen Cristea, cu „Ce-ți doresc eu ție?".

A fost o combinație inedită de poezie și muzică românească semnată de compozitori români de origini etnice diferite: Hilda Jerea este de origine evreiască, Paul Richter este etnic german. Nu au lipsit nici George Enescu și Ciprian Porumbescu.

„Toate aceste lucruri frumoase vorbesc despre un singur element: bogăția culturii române. Suntem privilegiați să avem o cultură de foarte mare bogăție”, a ținut să specifice  Ștefan Doniga.

Carte de vizită impresionantă

Diana Jipa și Ștefan Doniga, cei doi muzicieni pe care publicul i-a ascultat și le-a dăruit calde și generoase aplauze, colaborează de peste șapte ani având în palmares peste 650 de concerte la nivel mondial și un titlu de Guinness Worlds Records, pentru cele mai multe concerte pe cele șapte continente  într-un timp foarte scurt, 98 de zile și 22 de ore, ei fiind și singurii muzicieni care au concertat în Antarctica. Performanța lor este cu atât mai valoroasă cu cât se înscrie într-un demers de promovare a culturii române, repertoriul ales cuprinzând doar lucrări de muzică clasică românească.

Mulțumim celor doi ambasadori ai muzicii, mulțumim și colectivului cinematografului „Unirea”, domnului Viorel Hrițcu, datorită căruia publicul botoșănean a avut parte de un emoționant  spectacol de muzică și poezie românească.

Următorul concert-spectacol va avea loc la Ipotești.




 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Carmen Mandache

Turismul cultural începe cu investiția în cultură

Friday, 9 May 2025

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani, instituția-emblemă a municipiului, singura (până în prezent) restaurată și modernizată la standarde moderne, a atras atenția unor per...