IPS Teofan, pe numele de mirean Dumitru Savu, s-a născut la data de 19 octombrie 1959, într-o familie cu șapte copii, din care patru aveau să între în monahism.
A bătut drumurile Moldovei și ale Botosanilor, împreună cu PF Teoctist, și a prins drag de pământurile din care s-au ivit Părintele Paisie Olaru, Părintele Cleopa, Părintele Ioan Iacob Hozevitul, dar și PF Teoctist, mari spirite ale Ortodoxiei.
Nu a fost să fie urmașul Prea Fericitului Teoctist la Patriarhia României, pentru că Dumnezeu avea planuri pentru Moldova. Astfel, Mitropolitul Daniel avea să părăsească Iașul pentru a fi înscăunat Patriarh, iar Moldova îl primește, în 2008, pe IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei. După 3 ani, pe 25 aprilie 2011, IPS Teofan devine cu adevărat "copilul de suflet" al regretatului Patriarh: Botoșaniul îi conferă IPS Teoctist titlul de Cetățean de Onoare!
Binecuvântat să fie aproape de PF Teoctist, IPS Teofan a fost văzut manifestând o copleșitoare admirație pentru marii duhovnici ai românilor, de la părintele Justin Pârvu la părintele Mina Dobzeu, cel care, în închisoare, îl încreștina pe Nicolae Steinhardt.
IPS Teofan, pe numele de mirean Dumitru Savu, s-a născut la data de 19 octombrie 1959, în localitatea Corbi - județul Argeș, din părinții Constantin și Teofana, într-o familie cu șapte copii, din care patru aveau să între în monahism. A efectuat stagiul militar între 1979 - 1980, după care a intrat în monahism la Schitul Crasna - județul Prahova, în 1984, primind numele de Teofan. Din anul 2000, după trecerea la cele veșnice a IPS Nestor Vornicescu, a devenit arhiepiscop al Craiovei și mitropolit al Olteniei. În septembrie 2007, după trecerea la cele veșnice a PF Patriarh Teoctist, IPS Mitropolit Teofan a fost desemnat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române candidat pentru scaunul de Patriarh, dar a renunțat după primul tur al alegerilor.
A urmat Școala generală de 8 ani în localitatea natală, apoi Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Craiova (1974 - 1979). Din 1980, timp de 4 ani, frecventează Institutul Teologic Universitar din București (1980 - 1984), cu teza de licență: Voturile monahale în lumina desăvârșirii creștine.
Urmează apoi Institutul de Teologie Ortodoxă "Saint Serge" din Paris (1986 - 1990), obținând titlul de Doctor în Teologie cu lucrarea: La divino-humanité du Christ et la deification de l`homme dans l`oevre du Saint Maximele Confesseur, calificativul obținut fiind summa cum laude.
Autor de articole și studii în reviste și ziare din România și străinătate, în domenii ca: teologie patristică, spiritualitate ortodoxă, ecumenism, analize ale fenomenului religios actual etc.
La mulți ani!