Ioana-Gina Poleac, artista din Botoșani care de ziua ei ne oferă un dar cultural: ”Emoții în zbor”! (Foto, Video)

La Colecția de Artă din Botoșani a fost vernisată sâmbătă, 11 ianuarie 2025, prima expoziție de lucrări în mozaic, o premieră ce stă și sub semnul personal al Ioanei-Gina Poleac, artista care în aceeași zi de 11 ianuarie împlinește 33 de ani.

Surprinzător, la Ioana-Gina Poleac, este nu talentul cu care își construiește mesajul artistic – fie că vorbim despre formă, fie că privim către fond -, cât mai ales abordarea unei tehnici mai puțin obișnuite în galerii: mozaicul. De precizat dintru început că în spatele unui afiș de expoziție se află ani și ani de căutări, de experiențe personale, și nu ne referim aici doar la pregătirea profesională – de la Liceul de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani la Facultatea de Arte Vizuale și Design din Iași (secția Artă Murală), ci și la miile de ore petrecute în ateliere, la cei nu mai puțin de șapte ani alături de echipa Mozaic Donart Bacău, unde s-a specializat în tehnicile și tehnologiile necesare realizării mozaicului artistic și religios, precum și în tehnica picturii pe sticlă fuzionată.



Aparținând stilului decorativ, impunând din partea artistului o știință și o îndemânare atent coordonată cu tematica și cu intenția mesajului, această tehnică a avut o uriașă înflorire în antichitate, fiind cunoscut până astăzi mozaicul din Mesopotamia sau cel din Egiptul Antic. El a revenit în atenție la începutul secolului al XX-lea, când prin curentul Art Nouveau mozaicul a fost adaptat noului stil artistic.   

Chiar dacă ne oferă prima expoziție cu lucrări în mozaic, nu putem spune despre Ioana-Gina Poleac că este o deschizătoare de drumuri, ci mai degrabă o moștenitoare care extrage din trecutul omenirii o artă ce pare să se așeze, în zilele noastre, mai degrabă în spațiul religios decât în portofoliul artiștilor de galerii. Or acesta este meritul incontestabil al tinerei care, la 33 de ani, știe să echilibreze tehnic, coloristic, vizual o serie de lucrări care, așezate unele lângă altele și toate în fața publicului, devin un labirint sufletesc al căutării de sine, al descoperirii eu-lui artistic. Și asta întrucât Ioana-Gina Poleac a integrat lucrările unui spațiu din care nu exclude privitorul, dimpotrivă: îi oferă acestuia șansa de a interpreta, de a găsi răspunsuri, de a-și adapta starea sufletească mesajelor prezente pe fiecare lucrare.

Măiestria execuției, sensibilitatea cu care artista își conturează zborul, rămânând însă fidelă unei veridicități, chiar îmbrăcată în emoție, adaugă expoziției un înveliș aproape magic, o rostuire a văzului pe care orice privitor o încearcă.



Nu vom lipsi publicul de experiența personală a descoperirilor diverselor mesaje care însoțesc lucrările, vom oferi doar câteva exemple, menite să îl determine pe cititor să calce pragul ”galeriei mici”, așa cum mai este cunoscută Colecția de Artă Botoșani. Avem, așadar: Înălțare - „Ridică-ți aripile”, Din cenușă - „Ești mai TU decât ai fost vreodată”, Veșmânt - „Mă îmbrac cu aripile mele”, Pierdut în căutarea păcii - „Ești acolo unde meriți să fii”, Cu inima în cioc - „Împarte iubirea”, Reîntregire - „Întoarce-te la tine”, Timiditate - „Curajul te-a adus aici”…

Ioana Poleac: ”Astăzi am decis să fie Revelionul meu!”

O împreună-aniversare, am putea spune, prin care Ioana-Gina Poleac și-a dăruit cu generozitate ziua de naștere oferind publicului său un cadou prețios: o expoziție, un zbor, o emoție.

”Expoziția aceasta este foarte mult despre varianta în care eu am existat anul ce a trecut. De aceea o văd ca pe un nou început. Această expoziție pentru mine, astăzi, înseamnă 2025, astăzi am decis să fie Revelionul meu. Pentru mine, această expoziție reprezintă o călătorie personală și un zbor prin multe obstacole, ca să pot să fac un pas mai aproape de tot ceea ce simt nevoia să reprezint și să fiu în ziua de astăzi, dar și pe viitor”, a rostit la vernisajul din 11 ianuarie Ioana-Gina Poleac.

Un discurs din care nu au lipsit emoțiile și prin care artista i-a invitat pe cei prezenți să se conecteze la lucrări și să încerce astfel să se regăsească, să se oglindească în mesajele însoțitoare.

”Vă invit să vedeți mesajele care însoțesc aceste lucrări, poate reușiți să vă oglindiți, să vă regăsiți în ele. Doamna Mihaela Puciu este care mi-a dat ideea de a veni cu varianta aceasta de a transmite și altora ce am reușit eu să înțeleg din lucrările mele și îi mulțumesc foarte mult pentru asta”, a completat artista Ioana-Gina Poleac.

Experiența artistică nu se oprește aici, după cum a anunțat însăși autoarea lucrărilor: în următoarele două weekenduri, publicul doritor este așteptat în galerie pentru a experimenta lucrul în mozaic, mai exact cei ”care vor să vină să vadă cum se lucrează mozaicul, despre cum povestesc eu despre identificarea mea cu această tehnică, să facă o lucrare, să o ia acasă apoi”.  

Laura Tocariu: ”Un artist matur care deja are propria identitate!”

Maria-Laura Tocariu, șefa Secţiei de Artă Plastică şi Etnografie din cadrul Muzeului Judeţean Botoşani, cea căreia i-a revenit rolul de a prezenta expoziția ”Emoții în zbor”, a folosit prilejul de a-i ura artistei ”La mulți ani”, accentuând încă o dată cele două aspecte care au conturat evenimentul: prima expoziție personală și împlinirea a 33 de ani de viață.

”Înțelegem că acest demers expozițional se poate a fi nu doar expresia unor acumulări, ci încheierea unei etape a căutărilor, a interogațiilor, a războaielor duse cu sine și cu ceilalți, a răspunsurilor  - poate complicate, poate nu – pe care viața i le-a oferit, a regăsirii aproapelui și  a eu-lui. Așadar, expoziția devoalează o devenire, prin descoperire și redescoperire, a trăirilor și a emoțiilor, a sinelui personal și artistic”, a spus Maria-Laura Tocariu.

O expoziție pe care Ioana-Gina Poleac a pregătit-o pe parcursul unui întreg an și care astăzi ”se constituie în jurul a două concepte fundamentale: zbor și emoție, care se armonizează, care converg unul spre celălalt, se contopesc, devenind un adevărat univers de creație plin de semnificație, plin de simboluri, pe care le vom regăsi privind cu atenție lucrările Ioanei”.  

Un demers artistic ”liber de convenții”, dar care are ”verva unui imaginativ care pare a face din surpriza optică o strategie de lucru”, în timp ce ”formele distribuite în planul imaginii au fie eleganță și subtilitate, fie o vitalitate aparte obținută prin contraste revelatoare”.

Nu întâmplător, la nivelul expoziției văzută ca întreg, ”zborul capătă valențe evolutive”.

Prin ”Emoție în zbor”, mai spune Maria-Laura Tocariu, ”Ioana-Gina Poleac devine artistul care pe de o parte ne aduce bucuria firescului, regăsit în lucruri obișnuite, dar în același timp spectaculoase, iar pe de altă parte folosește metafora și simbolul ca un vehicul către inima și privirea celui care admiră lucrări. Modul în care a pus urechea la inimă și a ascultat-o, inima ei și a noastră, a tuturor, și modul în care a găsit de cuviință a da formă la ceea ce a simțit, cred că o califică drept un artist matur care deja are propria identitate”.

Liviu Șoptelea: ”Vă prezint un artist care a trecut prin istoria artei!”

Un cuvânt a venit și de la curatorul expoziției, Liviu Șoptelea, cel care a recunoscut că a avut, la rândul său, parte de o experiență mai puțin obișnuită: ”am văzut lucrările pe parcursul facerii lor”.



”Am fost alături de Ioana pas cu pas, și emotiv, și lucrativ. O cunosc din fragedă copilărie. Astăzi trebuie să vă prezint un artist care a trecut prin istoria artei, a dobândit cunoștințele necesare. Mozaicul este de dinainte de Hristos, amintiți-vă de marile mozaicuri ale lumii! A găsit un drum personal, îmbinând arta decorativă, mă refer aici la partea pictată a lucrării, căci și mozaicul tot decorativ este, deci îmbinând cele două tehnici a găsit o rezolvare plastică deosebită. Demonstrează și cromatic, și compozițional, și tehnic că și-a găsit drumul personal, la cei 33 de ani. Stăpânește foarte bine desenul, compoziția, portretul, a demonstrat-o și prin participările la expozițiile colective. Este un artist complex”,
 a spus Liviu Șoptelea, curatorul expoziției ”Emoții în zbor.

Mihaela Puciu: ”Încurajez întâlnirea cu propriile emoții!”

La final, a venit rândul Mihaelei Puciu, psihoterapeut și psiholog clinician, de a adăuga în structura artistică a întregii expoziții (încă) o conotație spirituală și afectivă, făcând referire directă la mesajele care însoțesc lucrările de pe simeze.  

”Mă bucur enorm că Ioana a ales să însoțească lucrările de aceste mesaje atât de profunde despre propria întâlnire cu emoțiile și propria conflictualitate cu emoțiile și tot ce s-a întâmplat în acest proces, de a le elibera, de a le scoate afară. Acesta vreau să fie mesajul: încurajez întâlnirea cu propriile emoții, pentru că este cel mai dificil lucru pe acest pământ. Este unul dintre cele mai dificile lucruri pe care noi, ca oameni, putem să le facem, și anume acea oportunitate de a oferi timp și spațiu pentru propriile trăiri”, a spus Mihaela Puciu.

O expoziție care așază zborul drept liant între emoție și corporalitate, un demers menit să îi determine pe privitori să își creeze oportunități către descoperirea propriului eu artistic.

”Emoțiile sunt despre a asculta cu o ureche înțeleaptă propriul suflet, propriul corp, de a răspunde la întrebarea: ce spune corpul meu, ce simte corpul meu acum? Este un lucru tare dificil, mă bucur că acest cuvânt, emoție, a fost scos în prim-plan. Iar invitația mea este să luați această experiență de a privi și de a citi mesajele care însoțesc lucrările ca o proprie oglindire, ca o oportunitate, ca o ocazie de a oferi timp și spațiu propriilor emoții, de a fi acolo pentru ceea ce corpul simte atunci când dvs. priviți sau citiți aceste mesaje. Ar fi un început”, a spus Mihaela Puciu.    

Evenimentul cultural a beneficiat de un minirecital de vioară susținut de Cezara Ariciuc.



De reținut: în zilele de 18-19 și 25-26 ianuarie, în încercarea de a transmite publicului entuziasmul care i-a însoțit călătoria de cunoaștere și descoperire a mozaicului, artista va organiza – la Colecția de Artă - ateliere de creație dedicate adulților, cărora le va propune realizarea unor lucrări de mozaic folosind diverse tipuri de materiale din sticlă.



















 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Cozancea, bijuteria ortodoxă ”născătoare” de sfinți. O poveste din creștinătate (Foto)

Friday, 10 January 2025

La Cozancea ajungi greu și pleci și mai anevoie. Drumul lung îți lasă timp să slobozi gândurile seci, să uiți micile poticneli sufletești, să te împaci cu propriile griji ș...

Istoricii Academiei la Botoșani: De la pericolul abuzului de istorie la manualele (ne)falsificate din școlile românești! (Foto)

Wednesday, 8 January 2025

„Istoria este o simfonie de ecouri auzite si neauzite”, spunea Charles Angoff, și nu de puține ori, de-a lungul timpului, mai ales ”neauzitele” au incitat la noi căutări, a...

Constantin Dracsin și viața imposibilă care ”duce în spate nenumărate posibilități”! (Foto, Video)

Tuesday, 7 January 2025

Între boală și sărăcie, într-un regim comunist cu prelungiri tentaculare într-o democrație specific românească și păgubos articulată în ”grija” pentr...