IN MEMORIAM: Constantin Dracsin, destin poetic fara aripi!

Constantin Dracsin, cu numele real Costache Gugoasa, s-a nascut la 20 iulie 1940, in ziua Sfantului Ilie (in satul Draxini, comuna Baluseni, judetul Botosani) si s-a stins din viata la 7 ianuarie 1999, in ziua Sfantului Ioan Botezatorul.

Din cauza unei boli necrutatoare, a scris si a pictat cu creionul intre dinti. Este inmormantat la Cimitirul Eternitatea, din Botosani.

A fost poet, grafician, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si al Asociatiei Artistilor Plastici Amatori din Bucuresti.

A publicat in timpul vietii opt volume (primul in 1981), numeroase grupaje de poeme in reviste literare ("Cronica", "Ateneu", Luceafarul", Romania literara"), iar desenele sale au fost expuse pe diverse simeze si au ajuns in variate colectii particulare.

Daca ar fi trait intr-un alt timp, intr-un alt oras, intr-o alta tara, Constantin Dracsin ar fi fost un simbol. Al victoriei in fata infrangerii, al putintei in fata neputintei, al bucuriei in fata intunecimii.

Dracsin a fost omul care si-a plimbat intotdeauna manecile in buzunarele goale. Pentru ca mainile si le imprumutase ingerilor.

Un poet care si-a trecut cuvintele printre dinti si le-a prefacut in poem. Un artist care, pentru ca nu avea maini, a desenat cu ochii. Poetul care a creat minuni cu creionul intre dinti.


Pe-aproape

!Mori cu adevărat
când începe să te uite lumea;
cum mai îndrăznesc
a vorbi
cu cel care ajung la mormântul mamei
mereu după ce trec ciclurile
dintre două stoluri de păsări?
Vai de mintea dusă
pe aripile a doi îngeri.
!Mi-e frică de a doua moarte...

(Constantin Dracsin)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

15.000 de profesori în pericol: „Când educația e sacrificată din nou pentru jafurile guvernării!”

astăzi, 15:00

În mijlocul concursului național de titularizare, după ce mii de profesori au susținut inspecții la clasă și se pregătesc acum pentru examenul scris, Guvernul lovește exact în fund...

Cum funcționa „fabrica de români” de la Săveni și cum era împărțită șpaga. Populația orașului s-a dublat peste noapte, dar doar în acte!

astăzi, 13:59

Detalii scandaloase ies la iveală în dosarul fabricii de acte false de la serviciul de evidență a populației din orașul Săveni care a făcut instant mii de oameni din spațiul fostei Uniun...

Bucurii și necazuri în casele lui Conu’ Cotin Zamfirescu din Botoșani

astăzi, 12:45

La Botoșani, în prima parte a anului 2024, locuitorii orașului au putut admira, din exterior, finalizarea lucrărilor de reabilitare a Casei Constantin Zamfirescu. Edificiul, situat pe Strada ...