Ierarhii Botoşanilor - PS Varlaam Merticariu, la pomenirea martirilor români din Balcani

Ierarhii Botoşanilor - PS Varlaam Merticariu, la pomenirea martirilor români din Balcani
Cuvântul Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal şi Secretar al Sfântului Sinod, rostit cu prilejul momentului comemorativ dedicat Martirilor Români din Balcani, organizat de Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Societatea de Cultură Macedo-Română, la Biserica Sfântul Gheorghe – Nou din Bucureşti, miercuri, 23 martie 2016.

Părintele Varlaam Merticariu s-a născut pe 28 octombrie 1960, în localitatea Ştiubieni, judeţul Botoşani, şi a primit titulatura Ploieşteanul pe 29 octombrie 2009, atunci când a avut loc hirotonia întru arhiereu, fiind ales de Sfântul Sinod episcop-vicar patriarhal. 

Pe 23 martie 2016, înaltul arhiereu a participat la slujba de pomenire a martirilor români din Balcani şi, în mod deosebit, pomenirea Părintelui Haralambie Balamace, care a fost ucis chiar într-o zi ca aceasta de 23 martie a anului 1914, chiar în noaptea praznicului Învierii.

"Este o iniţiativă care trebuie apreciată, repetată anual, şi susţinută de către toate instituţiile româneşti, de către toţi românii, ştiut fiind cât de mult au suferit românii, care din cauza vitregiilor istoriei au ajuns să locuiască în afara graniţelor ţării căreia îi aparţineau prin limbă, prin cultură, prin origine", a rostit în cuvântul adresat celor prezenţi PS Părinte Varlaam Ploieşteanul.




Redăm mai jos mai multe fragmente din cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej:

"Din nefericire, constatăm cu stupoare că și la noi acasă, campania antiortodoxă care îmbracă uneori formele și dimensiunile unei adevărate persecuții, are ca justificare, până la urmă, aceleaşi motive care au adus moartea Părintelui Haralambie Balamace și a altor preoți români din Balcani, aceleaşi motive care au adus moartea preoţilor români din Transilvania, nu numai în timpul ocupaţiei hortiste, ci şi în timpul stăpânirii austro-ungare, aceleași motive care au trimis în mormânt sau în Siberia sute de preoți din Basarabia şi Bucovina în timpul stăpânirii ţariste sau sovietice: consolidarea ortodoxiei strămoșești prin construirea de biserici și susținerea învățământului românesc prin construirea de școli, iar în vremea noastră prin susținerea orei de religie. Toată această campanie, cum aţi văzut, este justificată sau explicată prin două acuze aduse la adresa Bisericii: construcţia de prea multe biserici şi lobby-ul prea puternic pe care l-a făcut Biserica pentru menţinerea orei de Religie în învăţământul de stat. Iată, aceleaşi acuzaţii după 102 ani de la moartea Părintelui Haralambie Balamace".

"Doresc să subliniez contribuția importantă a unor istorici și oameni de cultură prezenți la această slujbă de pomenire, care în ultimii ani, în ultimele două decenii, au publicat mai multe volume de documente și lucrări de istorie foarte importante privind romanitatea balcanică, rolul Bisericii și al Școlii în păstrarea  identității românești sud-dunărene precum și suferințele îndurate sau ororile și cruzimile populaţiei greceşti, albaneze, sârbeşti sau bulgăreşti împotriva populaţiei româneşti balcanice, cu precădere împotriva liderilor acestor comunităţi, care au fost învăţătorii şi preoţii".

"Ne bucurăm că ați ales pentru ceremonie această frumoasă ctitorie domnească în care se odihnesc sfintele moaşte ale Domnitorului Martir Constantin Brâncoveanu, care în Vinerea Mare a anului 1714, cu două zile înainte Sărbătoarea Paştelui, a fost smuls din capitala Ţării Româneşti, din sânul familiei, şi dus la Istanbul pentru a ispăşi aceeaşi vină de a fi susţinut dezvoltarea Bisericii prin construirea de biserici și mânăstiri, a culturii româneşti prin dezvoltarea artelor, tiparului și învățământului, într-o perioadă în care cruciadele şi războaiele nu mai puteau fi purtate, iar aceste instituţii deveniseră adevărate cetăţi de apărare a identităţii româneşti şi ortodoxe".

"Vă felicităm din toată inima cu convingerea că, în anii care vor urma, această zi va deveni o zi tradiţională de pomenire a martirilor români din Balcani, iar pe cei pomeniţi astăzi Dumnezeu să-i aşeze în lumina cea netrecătoare a Împărăţiei Sale. Amin". CITESTE AICI TEXTUL INTEGRAL

Citeste si Parintele Varlaam Merticariu, un arhiereu plamadit in Stiubienii Botosanilor

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

astăzi, 18:51
46

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

astăzi, 18:02
141

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 17:08
35

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...