Grevă japoneză cu trei nurori, trei flăcăi şi o Soacră-poamă acră la Teatrul Vasilache Botoşani! FOTO, VIDEO

Un spectacol antrenant, cu elemente surpriză şi cu secvenţe de reală virtuozitate artistică! "Soacra cu trei nurori" este, fără doar şi poate, un spectacol care va aduce în sala Teatrului pentru Copii şi Tineret "Vasilache" sute de spectatori mari şi mici.

Povestea lui Ion Creangă scrisă în urmă cu aproape 150 de ani şi-a păstrat umorul, nota de satiră şi de autentic ţărănesc, fapt datorat nu doar subiectului pe care Mihai Donţu a ştiut să îl aducă în zilele noastre, dar şi regiei inspirate, personajelor bine conturate artistic şi, nu în ultimul rând, jocului pe care actorii l-au dozat pe parcursul desfăşurării spectacolului.   

Mihai Donţu, cel căruia îi aparţine adaptarea poveştii lui Ion Creangă (Mihai Donţu a fost nevoit să joace şi rolul unuia dintre băieţii Soacrei, întrucât un actor s-a îmbolnăvit!), a reuşit să conducă spectatorul pe un fir constant, fără complicaţii inutile, dovedind o bună cunoaştere a construcţiei spectacolului pentru copii. Astfel, includerea în scenariu a unor elemente din "Prostia omenească" a fost o alegere strălucită, menită să contureze şi mai bine caracterul şi subţirimea minţii celor trei băieţi ai soacrei.

Personajele lui Creangă sunt comice, sunt groteşti pe alocuri, însă nu îşi pierd nici o clipă nota de autenticitate, ele nu ies din firescul social, nu se îndepărtează de societatea în care trăim.

Regizorul optează pentru păpuşi supradimensionate. Actorii nu scapă din frâu personajele, spectacolul nu alunecă nicio clipă spre vulgar, violenţă verbală sau înţelesuri grosiere.




Mihai Donţu exagerează conştient acolo unde publicul are acces şi poate percepe nota satirică, începând cu construcţia păpuşilor, o modalitate care îi asigură succesul imediat, dar îi şi oferă posibilitatea de a accentua trăsăturile fizice şi morale, de a da importanţă maximă gesturilor, de a valorifica jocul actorului care dublează astfel personajul-păpuşă, dar îi şi susţine artistic expresivitatea.

Regizorul s-a dovedit a fi un bun cunoscător al meşteşugului naraţiunii, a păstrat sumedenie de expresii autentice atât de prezente în opera lui Creangă. A creat un final de poveste comic, diferit de povestea originală, acolo unde, ştim bine, soacra îşi găseşte sfârşitul. La Teatrul Vasilache, soacra se alege doar cu niscaiva "probleme de comunicare", atât cât este nevoie pentru ca nora cea mică, deşteaptă şi isteaţă ("citită", după cum este prezentată ea de către proaspătul soţ) să facă dreptate şi să împărtă toate cele pământeşti către cei trei feciori ai soacrei.   

Reuşita spectacolului stă, fără tăgadă, în jocul fiecăruia dintre actori. 

Un spectacol cu oameni anapoda, cu replici pline de haz şi care reuşeşte să creeze atmosfera tradiţională. Însă cel mai spectaculos personaj rămâne cel al Soacrei, într-o excelentă interpretare a lui Marius Rusu. Fără să fie dublat de o păpuşă, într-un travesti care aminteşte de celebrul actor ieşean Miluţă Gheorghiu în rolul Coanei Chiriţa, Marius Rusu însufleţeşte o Soacră tipică: manipulatoare şi posesivă faţă de cei trei fii (la rândul lor, de o vizibilă imaturitate emoţională şi, deci, complici permanent la toate şicanele pe care soţiile lor sunt nevoite să le suporte din partea soacrei), dornică să deţină controlul şi să îşi apere supremaţia. Totul într-un mediu familial dezechilibrat, dar care face loc situaţiilor comice, situaţii pe care, de altfel, se şi bazează întregul scenariu.

Muzica este bine aleasă, câteva (şi foarte scurte) momente coregrafice oferă clipele de răgaz în care publicul intervine cu aplauze ritmate, o scenografie simplă, cu elemente tradiţionale "cuminţi", fără accesorii care să încarce inutil spectacolul, două personaje comice (un curcan şi o oiţă) fac deliciul publicului şi se constituie în discrete elemente de legătură între scenele principale.




Dincolo de parfumul specific premierelor, greva japoneză şi banderolele albe purtate de actori şi public deopotrivă, mesajele de protest emise spre ştiinţa autorităţilor nu se transferă, din fericire, înlăuntrul spectacolului. Cortina ascunde după ea miracolul poveştii, profesionismul actorilor nu lasă loc niciunei încruntări, publicul aplaudă!

Pentru că dintotdeauna poveştile au fost ale copiilor. Iar ei au ştiut cel mai bine că, nu doar în poveşti, Binele învinge!

Teatrul pentru Copii şi Tineret "Vasilache"
"Soacra cu trei nurori", adaptare după Ion Creangă

Regia artistică: Mihai Donţu
Scenografia: Mihai Pastramagiu
Muzica: Mihai Donţu
Distribuţie: Marius Rusu, Mihaela Ştempel, Oana Sîrcu, Alexandra Dobinciuc, Ibica Leonte, Florin Iftode, Cristinel Onofrei, Alin Gheorghiu
 










 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Oameni Academiei, Scrisoare-Protest către ministrul Educației și Cercetării: ”Consecințele dezastruoase sunt inevitabile!”

Friday, 17 January 2025

Facem precizarea că Institutul ”A.D.Xenopol” – Academia Română, Filiala Iași, este condusă de ilustrul prof.univ.doctor academician Gheorghe Cliveti, istoric născut î...

VIDEO cu artistul Grigore Leșe în această dimineață, înainte de a pleca din Botoșani!

Thursday, 16 January 2025

Un concert aplaudat la scenă deschisă de publicul prezent în sala Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani. După evoluția din cadrul Galei, după ce s-a deplasat la hotel, pe fon...

Grete Tartler, pe scena de la Botoșani: ”Alegerea mea ca laureat în acest an aduce și un omagiu lui Mihai Eminescu!”

Wednesday, 15 January 2025

Momentul cel mai așteptat al Zilelor Eminescu a avut loc în seara zilei de 15 ianuarie, pe scena Teatrului din Botoșani, și anume decernarea Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminesc...