FOTO: Lumina Sfântă la Mănăstirea Gorovei!

FOTO: Lumina Sfântă la Mănăstirea Gorovei!

Momente emoționante la Mănăstirea Gorovei, în noaptea de Înviere, unde aproape o mie de creștini au mărturisit că Hristos a Înviat! Slujba a fost săvârșită de un sobor de preoți, în frunte cu PS Calinic Botoșăneanul, episcop vicar al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. 

Astfel, Mănăstirea Gorovei a îmbrăcat haină de sărbătoare prin prezența Preasfințitului Calinic Botoșăneanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Preasfintitul Calinic a oficiat slujba Sfintei Liturghii din seara de Paști în altarul de vară al Mănăstirii, de unde a dat și Sfânta Lumină tuturor credincioșilor și pelerinilor. 

După ce au primit Lumina Sfântă și au asistat la Sfânta Liturghie, creștinii au așteptat răbdători ca preoții să le sfințească bucatele alese pregătite cu migală pentru masa de Paști.










(Foto: Facebook Mănăstirea Gorovei)

În fiecare an, mii de creștini ajung la Mănăstirea Gorovei, din județul Botoșani. Legenda spune că aici, în urmă cu aproape trei secole, pe locul în care au găsit o icoană a Sfântului Ioan Botezătorul, călugării au ridicat o biserică de lemn. Era în anii 1740-1742. După încă aproape 100 de ani (1834), arhimandriții Vitalie Lemnea și Macarie Jora au construit și a doua biserică a Mănăstirii Gorovei, cea din zid.   

Aici, în urmă cu aproape trei secole, călugării de la Mănăstirea Dragormirna se osteneau să facă un adăpost pentru albine. Pentru că, spune legenda, de zile în șir auzeau lângă un stejar troparul Sfântului Ioan Botezătorul, într-o zi au prins a săpa la rădăcină. Acolo au găsit icoana Sfântului, locul devenind apoi temelia primei biserici din lemn.

O Icoană păstrată și azi la mare cinste și care atrage an de an mii de credincioși mai ales la hramul mănăstirii din 24 iunie - Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Însă călugării de la Gorovoi păstrează în evlavie și ziua de 23 septembrie - Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul. O zi de toamnă care a căpătat și o altă semnificație: Ziua Icoanei. Pentru că zorii mănăstirii de la Gorovei au răsărit atunci când de la rădăcina stejarului a ieșit la lumină Icoana sfântă a ocrotitorului Ioan Botezătorul. 

De aproape trei decenii, obștea mănăstirii este condusă de părintele stareț Teofil Timișag, cel care s-a ostenit în lucrări de consolidare și restaurare. Treabă anevoioasă, mai ales că biserica este amplasată pe o porțiune de teren cu infiltrații de apă. Astfel, a fost nevoie de lucrări la fundație și injectări în pereți, dar și de consolidare a bolților și a turnului clopotniță. 
 
În incinta așezământului monahal se lucrează la un corp de chilii, în speranța că, odată terminate chiliile, vor veni la Gorovoi călugări care să viețuiască și să păstreze viu suflul creștinesc. 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Lecția de viață a afaceriștilor cu magazin în Botoșani: ”Frații noștri mai mici s-au sacrificat pentru ca noi să putem face o facultate!”

astăzi, 10:11
43

Firma Dedeman a fost ridicată de doi frați, Dragoș și Adrian Pavăl, născuți într-un sătuc din județul Suceava. Dragoș, cel mai mare dintre frați, a fost îndemnat să meargă la ...

Elev din Botoșani, Medalie de Aur la Olimpiada Națională de Limbi Clasice!

astăzi, 09:09
94

S-au calificat 302 elevi din 36 de județe ale țării.Printre participanți au fost și elevi din Botoșani care au reușit performanțe remarcabile.Astfel, Yanis-Andrei Cazaciuc, elev în c...

Floriile şi Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului

astăzi, 08:31
46

Astăzi se încheie perioada Postului Mare propriu-zis, însă postirea noastră nu se termină, ci creşte în asprime şi intensitate în Săptămâna Sfintelor Pătimiri. P...