Film produs de o botoşăneancă, selectat pentru Festivalul de la Berlin!

Film produs de o botoşăneancă, selectat pentru Festivalul de la Berlin!

 Anamaria Antoci  Facebook

Filmul "Ilegitim", în regia lui Adrian Sitaru, cu un subiect controversat şi aproape tabu în societatea românească, a fost selectat în secțiunea "Forum" a Festivalului de la Berlin (11 - 21 februarie), unde va avea loc şi premiera mondială.

"Ilegitim" spune povestea a doi frați (Alina Grigore și Robi Urs) și iubirea lor ilegitimă, un tată medic (Adrian Titieni) și mai multe denunțuri. Scenariul a fost scris de Alina Grigore și Adrian Sitaru, imaginea poartă semnătura lui Adrian Silișteanu și Alexandru Lorian Timoșca, montajul a fost realizat de Mircea Olteanu și Theo Lichtenberger, în timp ce de sunet s-au ocupat Ioan Filip și Dan-Ștefan Rucăreanu. Producătorul filmului este botoşăneanca Anamaria Antoci, prin Domestic Film, în coproducţie cu în coproducție cu Film Produkcja Polonia și Damned Films Franța, cu sprijinul Altex și HBO România. Distribuția la nivel internațional a filmului va fi realizată de Versatile Films din Franța.

Filmul românesc a fost selectat pentru secțiunea "Forum" a Festivalului Internațional de la Berlin, secţiune care prezintă anual o selecție de filme care pun accent pe avangardă, experiment, eseu sau reportaj politic sau pe descoperirea unor cinematografii încă necunoscute.  



Invitată la Adevărul Live, Anamaria Antoci a dezvăluit multe aspecte din bucătăria de producţie, dar şi din munca cu actorii, cu regizorul şi despre drumul dificil al unei producţii cinematografice româneşti fără susţinere financiară, de la stadiul de proiect până la o selecţie într-un festival internaţional.

De la planul A (încercarea ratată de obţinere a unei finanţări de la CNC) până la curajul de a construi şi de a urma un plan B, de căutare a surselor financiare prin eforturi proprii. "Subiectul a fost mai delicat. Filmul spune povestea unei iubiri ilegitime între doi fraţi, un incest între fraţi gemeni, e un subiect delicat. Important este că am reuşit să îndeplinim acel plan B de producţie. Bugetul estimat iniţial a fost de 200.000 de euro, un buget mic pentru un film de lung metraj. L-am făcut pe investiţie proprie şi printr-un număr ridicat de parteneriate", a spus Anamaria Antoci.



Filmul nu încearcă să convingă oamenii să se situeze pro sau contra, ci aduce în discuţie un subiect tabu. Nu dă verdicte, adaugă producătoarea filmului "Ilegitim".

Producţia a beneficiat de un important sprijin din partea producătorilor internaţionali, pe partea de post-producţie. Astfel că selecţia pentru Festivalul de la Berlin a venit ca o încununare a efoturilor tuturor celor implicaţi.

"Pentru mine, selecţia la Berlin este foarte importantă pentru că am reuşit să ajung la un rezultat final cu acest film. Mă bucur că primul lungmetraj la care am lucrat are premiera la unul dintre cele mai importante festivaluri. Toată lumea a muncit foarte mult, iar acum ai senzaţia că a meritat. Am crezut foarte mult în proiect, acum vine confirmarea că e bine ce s-a întâmplat", spune Anamaria Antoci la Adevărul Live.

Drumul până la Berlinale!

Anamaria Antoci a fost elevă a Colegiului Naţional "A.T.Laurian" Botoşani şi a activat, în timpul liceului, în trupa de teatru Drama Club, rolul în care s-a remarcat cu deosebire fiind cel al lui Puck, din spectacolul "Visul unei nopţi de vară". Regizorul care reuşea atunci una dintre cele mai strălucite performanţe în teatrul adolescent era Volin Costin (secondat de actriţa Silvia Răileanu), iar spectacolul beneficia de coregrafia Victoriei Bucun.
 
Un personaj extrem de apreciat şi cu un rol bine definit pe parcursul întregului spectacol, accentuat şi de nota coregrafică dirijată atent de Victoria Bucun, era Puck spiriduşul, sfătuitorul de taină. Interpretat de Anamaria Antoci. Un Puck ce avea să îşi ia în serios misiunea, Anamaria Antoci reuşind să contureze un spiriduş ghiduş, sprinţar, ea impresionând în special prin modul în care a urmat linia coregrafică, conferind totodată personajului nota mirifică, fabuloasă atât de specifică operelor shakesperiene.

După absolvirea liceului, Anamaria Antoci urmează cursurile Facultăţii de Coregrafie, la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) Bucureşti. Însă, din timpul facultăţii, Anamaria Antoci colaborează şi cu ARCUB - Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti, unde deruleaza programe si proiecte cu caracter cultural, artistic si educativ. A fost pe rând translator, a coordonat proiecte culturale de mai mare sau mai mică anvergură. Continuă studiile, parcurgând un Master în management cultural, fapt care îi deschide o nouă poartă. Activează, pentru scurt timp, la Institutul Cultural Român, ca expert la Centrul Român de Informare de la Bruxelles, în cadrul Direcţiei Monitorizarea Programelor Institutelor Culturale Româneşti din Străinătate. După dans şi management cultural, din 2012, aprofundează un alt domeniu cultural, cel al producţiei de film independent, lucrând la casa de producţie 4 Proof Film. În 2013 îşi înfiinţează propria firmă, astfel luând fiinţă Tapioca Film, la care se asociază cu trei prieteni (un editor şi doi directori de imagine).

În paralel, desfăşoară proiecte culturale la ARCUB şi înfiinţează compania de dans Tangaj Dance, împreună cu coregrafa Simona Deaconescu. Dansul şi filmul se îmbină fericit în ultima perioadă, lucrând în acest sens la scurt-metrajul "Silent Places", un proiect care îmbină dansul şi arta cinematografică, film cu care obţine şi creditul de producător. Scurt-metrajul a fost selectat la San Francisco Dance Film Festival, unde a fost distins și cu o Mențiune Onorabilă. La  4 Proof Film lansează, de asemenea, la scurt-metrajul "Artă", în regia lui Adrian Sitaru, premiera având loc la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, filmul fiind foarte apreciat de critica de specialitate. De asemenea, Tangaj Dance produce spectacolul de dans contemporan "0002 BIRDVILLE", lansat în 2014, în cadrul Explore Dance Festival, la Bucureşti.

Parcursul pe care Anamaria Antoci îl străbate, de la Puck la dans-film-management cultural-producător, nu este o surpriză.

Pentru că Anamaria Antoci s-a bazat, în tot ceea ce a întreprins, pe propria linie de manifestare, şi-a gestionat cu responsabilitate capacităţile artistice şi, ce este mai important, a crezut în ceea ce face.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Când Biserica se face punte sufletească între Școală și Spital. ”Este un moment de emoție supremă!” (Foto, Video)

Joi, 28 Martie 2024
1438

Au o blândețe îngerească, priviri calde, iar cumințenia lor are ceva copilăresc. Căci, da, chiar asta sunt: niște copii ascunși în trupurile unor ”oameni mari”. Au...

De Ziua Teatrului: Actrița Mihaela Ștempel împlinește 60 de ani! (Foto, Video)

Miercuri, 27 Martie 2024
355

"Dacă adunăm pe 1 cu 1, care 1 se adună cu celălalt? Care unu se transformă în 2?", se întreba Constantin Noica, într-o pură mirare filosofică. Dacă adunăm 1 Păpu...

Ce a apărut la magazinul în care a lucrat Mihaela, femeia omorâtă de soț în scara blocului!

Luni, 25 Martie 2024
2536

Omorâtă în scara blocului de partenerul de viațăMihaela a murit săptămâna trecută, fiind omorâtă în scara blocului de către soțul ei, chiar dacă pe numele a...