Pe perioada Festivalului Internaţional ”George Enescu”, evenimente conexe vor fi organizate în 12 oraşe din toată ţara, printre acestea și Botoșani, dar şi în locaţii din Bucureşti.
Cristian Măcelaru, directorul artistic al Festivalului George Enescu, a afirmat că "balanţa" a fost cuvântul care i-a definit conceptul pentru ediţia din acest an, pentru că şi-a dorit ca publicul, cel obişnuit cu muzica clasică, dar şi cel care nu este obişnuit să asculte o operă, să poată înţelege ce se transmite prin muzică.
"Cuvântul care mi-a definit conceptul pentru anul acesta este o balanţă, o balanţă perfectă, pentru că e necesar ca festivalul să deschidă uşile unui public foarte larg şi e necesar ca festivalul să continue o tradiţie - a prezenta în România lucrări care nu s-au făcut, lucrări care nu s-au mai cântat. Dacă vă uitaţi în programul care există pentru anul acesta veţi descoperi această balanţă. Nu vreau să fie nici un festival care să elimine posibilitatea de a include în sala de concerte pe cei care nu sunt obişnuiţi să asculte o operă care nu s-a mai făcut sau care nu e cunoscută şi de aceea am vrut să aduc o balanţă în care să avem un spectru complet a ceea ce se prezintă", a spus dirijorul român, potrivit Digi24.ro, în cadrul unei conferinţe de presă premergătoare deschiderii Festivalului George Enescu.
Concertele pentru familii de la Enescu, tot mai populare
Cristian Măcelaru a amintit şi de ideea concertelor pentru familii şi s-a arătat surprins de cât de populare sunt acestea.
"Cum s-a spus despre concertele pentru familii, care au devenit nişte concerte despre care s-a vorbit foarte mult, sincer să fiu nu ştiam că vor fi atât de populare şi atât de discutate, dar această idee mi s-a părut o idee esenţială, de a introduce muzica clasică, muzica frumoasă unei generaţii foarte tinere. E foarte important să creăm aceste ritualuri despre a crea o cultură. Cultura nu vine de la nimic, e necesară pentru a creşte, pentru a o sprijini şi festivalul întotdeauna a avut responsabilitatea de a crea iniţiative frumoase în viaţa culturală din România, iar eu mi-am dorit foarte mult să folosesc această platformă pentru a împinge înainte ideea de a crea o cultură mai profundă pentru toată lumea, care începe cu copiii. De aceea această serie de patru concerte care vor fi prezentate în fiecare duminică a Festivalului, sunt concerte pe care eu le-am conceput pentru orchestre din România, cu dirijori tineri care vor dirija aceste concerte şi fiecare concert are o poveste spusă prin muzică în care cei care vor veni la concert vor reuşi să înveţe puţin despre orchestră, să descopere o muzică contemporană pentru copii şi să găsească frumuseţea în muzica clasică", a mai spus directorul artistic al Festivalului.
”Generozitatea prin muzică”
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat că şi-ar dori ca mottoul ediţiei din acest an a festivalului, «Generozitate prin muzică», să caracterizeze nu doar desfăşurarea Festivalului la un nivel grandios, ci "să caracterizeze şi interacţiunea dintre noi şi participarea la viaţa civică".
"Una dintre priorităţile Festivalului Enescu este facilitarea accesului la cultură şi la muzică pentru un public cât mai divers şi cât mai numeros. Aceasta este şi o prioritate a mandatului meu de ministru şi îmi doresc să se regăsească nu doar în cadrul Festivalului Enescu, ci şi în alte evenimente finanţate şi susţinute de Ministerul Culturii. Doar aşa cred că vom ajunge să avem ca ţară, ca societate o dezvoltare sustenabilă de calitate. Dezvoltarea prin cultură este cea care poate să definească calitatea unei societăţi. (...) Festivalul George Enescu este cel mai prestigios ambasador cultural şi este, în acelaşi timp, şi un purtător de mesaj al valorilor noastre spirituale şi al capacităţii naţiunii noastre de a traversa momente dificile şi de a se ridica cu rezilienţă prin muzică şi prin puterea culturii", a afirmat Raluca Turcan.
Concerte la Botoșani
Două concerte vor avea loc şi la Botoşani: primul dintre ele luni, 4 septembrie, de la ora 18:30 - Camerata Regală, condusă de dirijorul Constantin Grigore cu violonista Anna Ţifu, şi vineri, 22 septembrie, de la ora 19:30, la Casa Memorială George Enescu din Liveni - Orchestra Filarmonicii ”George Enescu” din Botoşani, condusă de dirijorul Alexandru Ilie cu Ştefan Aprodu la vioară, laureat al Concursului Internaţional George Enescu 2022.