Calendar ortodox: Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (Post)

Contemporan cu Mântuitorul Iisus Hristos, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul a fost mergător îna­intea Domnului şi cel care I-a pregătit calea.

Calendar ortodox: Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (Post)

Sfântul Ioan Botezătorul a murit de moarte mucenicească, din cauza fărădelegilor lui Irod Antipa (mort în anul 39), fiul lui Irod cel Mare, cel care i-a ucis pe pruncii din Betleem.

Regele Irod Antipa, aprins fiind de patima desfrânării, a luat de nevastă pe soţia fratelui său, Filip, făcându-se astfel răpitor, desfrânat şi amestecător de sânge. Pentru aceasta, Sfântul Ioan Botezătorul, care era păzitor al Legii lui Dumnezeu şi propovăduitor al pocăinţei, îl mustra pe rege înaintea tuturor. Irod a poruncit ca prorocul să fie întemniţat, dar nu l-a ucis, pentru că se temea de popor şi chiar îl asculta uneori, luând aminte la cuvintele lui.

Şi a stat Sfântul Ioan Botezătorul mai multe luni în temniţă, în cetatea Maherus de lângă Marea Moartă. Şi, fiind cercetat de ucenicii săi, sfântul îi întărea în vestirea lui Mesia, Care venise în lume, trimiţându-i să-L vadă şi să-L asculte, după cum se arată în Sfintele Evanghelii.

Fiind ziua de naştere a lui Irod, regele s-a îmbătat şi după dansul fiicei Irodiadei, Salomeea, i-a promis acesteia că-i va îndeplini orice dorinţă. Sfătuindu-se Salomeea cu mama ei, a cerut de la Irod să-i taie capul Sfântului Ioan. Şi astfel, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul a trecut la cele veşnice, la porunca unui rege împătimit şi a unei femei nelegiuite. El a apărat întreaga sa viaţă Legea lui Dumnezeu şi s-a învrednicit de cununi în cereasca Împărăţie a lui Hristos. 

În predica la sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel evidenţiază care au fost prorociile sfântului: „Sfântul Ioan Botezătorul a prorocit două lucrări mari şi sfinte: Pogorârea Duhului Sfânt în chip de limbi de foc şi jertfa de pe cruce a Mântuitorului în apropierea Paştilor iudaice. Aşadar, el a prevestit că Mesia va veni în lume şi că-i va boteza pe oameni cu Duh Sfânt şi cu foc.

Această profeţie s-a împlinit la Cincizecime, când Duhul Sfânt S-a pogorât peste Sfinţii Apostoli în chip de limbi de foc. A doua mare profeţie a fost atunci când a zis: «Iată Mielul lui Dumnezeu Care ridică păcatul lumii» (Ioan 1, 29). În tradiţia iudaică, mielul care era adus jertfă la Templu pentru păcatele oamenilor era mielul pascal. Deci, prin aceasta, Sfântul Ioan a profeţit că jertfa Mântuitorului Iisus Hristos va avea loc la sărbătoarea Paştilor iudeilor”. 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Incendiu devastator, proprietarul găsit carbonizat în interiorul casei! (Foto, Video)

Marţi, 5 Decembrie 2023
688

Tragedia s-a întâmplat la Costești. Flăcările au fost observate de vecini, care au sunat la 112 pentru a cere ajutorul pompierilor. La fața locului s-au deplasat în cel ...

Gestul impresionant făcut de trei frați din Botoșani. ”Le-am strâns mâna și i-am felicitat!” (Foto)

Marţi, 5 Decembrie 2023
470

”Dacă vii la donare, nu veni singur, mai ia pe cineva cu tine!”, a fost mesajul transmis de dr. Loredana Roșca, directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) din Botoșani.  ...

Primăria Botoșani își face propriul Palat, Cosmin Andrei a anunțat și unde va funcționa noua instituție!

Marţi, 5 Decembrie 2023
411

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a făcut anunțul către tineri în cadrul Galei Voluntarului, eveniment desfășurat marți seara în sala Teatrului pentru Copii și Tineret...