Expoziţia "Chipuri ale sfinţeniei", la Dorohoi, un eveniment de suflet şi bucurie creştină! FOTO

Expoziţia "Chipuri ale sfinţeniei", la Dorohoi, un eveniment de suflet şi bucurie creştină! FOTO
"Nu există cultură decât înlăuntrul unei viziuni religioase a lumii", scria în jurnalul său Alexandru Mironescu, om de ştiinţă, gânditor şi membru al Rugului Aprins, grupare de înaltă trăire ortodoxă, spirituală, românească mai cu seamă, din care au făcut parte personalităţi ce aveau să devină, peste ani, cei mai mari rugători ai neamului: Părintele Dumitru Stăniloae, Părintele Sofian Boghiu, Vasile Voiculescu, Părintele Daniel Sandu Tudor, Părintele Sofian Boghiu, Părintele Adrian Făgeţeanu, Părintele Arsenie Papacioc, Nichifor Crainic, Anton Dumitriu.

O parte dintre aceşti mărturisitori, dar şi alţii, de aceeaşi trăire creştină, au făcut obiectul unei expoziţii purtând denumirea "Chipuri ale sfinţeniei", sub semnătura artistului plastic Aida Şuşter.

20 de portrete, reprezentând chipurile lui Vasile Voiculescu, Părintele Paisie Olaru, Părintele Ilie Cleopa, Părintele Dionisie Ignat, Părintele Justin Pârvu, Părintele Rafail Noica, Părintele Dumitru Stăniloae, Petre Ţuţea, Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, Părintele Sofian Boghiu, Părintele Arsenie Papacioc, Părintele Nicolae Steinhardt, Părintele Ilarion Felea, Părintele Iulian Prodromitu, Părintele Adrian Făgeţeanu, Valeriu Gafencu, Mircea Vulcănescu, Părintele Constantin Galeriu, Părintele Teofil Pârâian au fost admirate sâmbătă, 4 aprilie, la Dorohoi, lucrările fiind expuse în sala Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sf. Ioan Iacob".

Expoziţia reuneşte, astfel, nu doar portretele unor oameni care au atins deja pragurile sfinţeniei (Părintele Paisie Olaru, Părintele Ilie Cleopa, Părintele Arsenie Papacioc sau Părintele Justin Pârvu fiind doar câteva exemple), ci si ale unor personalităţi care, trăitori în lume, cercetători în varii domenii, filosofi de marcă, au dat mărturie despre credinţa în Hristos (Vasile Voiculescu, Petre Ţuţea, Valeriu Gafencu, Mircea Vulcănescu). Un aspect la fel de emoţionant al acestui demers al Aidei Şuşter este includerea în rândul rugătorilor în Ceruri şi a doi dintre cei care astăzi se află printre noi: Părintele Iulian Prodromitu (duhovnicul românilor de la Muntele Athos, născut în Vorona Botoşanilor) şi Părintele Rafail Noica (fiul filosofului Constantin Noica).

Sâmbătă, sala Seminarului Dorohoi a fost însufleţită de oameni calzi, dornici de bucurie creştină. Sosiţi la expoziţie după Pelerinajul de Florii, purtând încă în mâini crenguţe de salcie, flori şi busuioc, alături de preoţii lor, dorohoienii s-au hrănit sufleteşte din chipurile care transmiteau nu doar forţă, ci şi întărire şi frumuseţe creştină.

Părintele director Constantin Muha, cel care a făcut posibil acest eveniment cultural, a fost cel care i-a adresat Aidei Şuşter invitaţia de a spune câteva cuvinte celor prezenţi.

"Cineva spunea odată că cine nu-şi cunoaşte (respectă) înaintaşii nu va şti să construiască viitorul, repetând greşelile trecutului. Cu regret recunosc că, deşi aflasem despre aceşti mari trăitori ai ortodoxiei, târziu, foarte târziu am ajuns să le cunosc viaţa, suferinţele şi jertfa. Jertfă care, dacă n-ar fi existat, noi cei de acum nu am mai avea modele adevărate şi nu ar exista atâţia rugători pentru noi, românii, în ceruri. După cum spunea Părintele Arsenie Papacioc, "comunismul a umplut Cerul de sfinţi". Zeci, sute de tineri care au murit la Aiud, Piteşti, Jilava şi în alte locuri apărând credinţa ortodoxă. Indiferent de motivul "fabricat" de comunişti, pentru care au fost închişi, torturaţi şi umiliţi, aceşti oameni au ajuns să transforme închisorile în adevărate mănăstiri. Şi, referindu-ne la trecut, perioada interbelică a fost marcată (şi nu întâmplător) de un "val de sfinţenie", un număr de personalităţi care au schimbat istoria României şi despre care, din păcate, tinerii (şi nu numai ei) nu ştiu mai nimic. De aceea, ca artist plastic, s-a născut în mine dorinţa de a aborda această temă. Şi cum toate gândurile bune vin de la Dumnezeu, un alt gând a fost ca evenimentul acesta să devină un omagiu şi o rugăciune (dacă se poate spune astfel) a noastră, a tuturor celor prezenţi şi a celor care vor veni să viziteze expoziţia, pentru aceşti minunaţi oameni", a spus Aida Şuşter. 

Cuvintele Aidei Şuşter au fost completate de cele ale prof. Adrian Boţan, care a vorbit, la rândul său, despre locul pe care fiecare dintre personalităţile reprezentate în expoziţie îl are în panteonul românesc, dar mai ales în sufletul fiecăruia dintre noi.

Emoţionant discurs, presărat cu mărturisiri din propria experienţă, a susţinut Aurelian Antal, cel care a făcut aprecieri nu numai prin prisma unui simplu privitor şi creştin, ci şi prin cea a artistului plastic.

Expoziţia "Chipuri ale sfinţeniei" poate fi vizionată, în sala Seminarului Teologic din Dorohoi, timp de două săptămâni.

Născuta pe 23 septembrie 1967, în Botoşani, Aida Şuşter a urmat cursuri ale Şcolii Populare de Artă. Este instructor de ArtTerapie la sectia de Ergoterapie a Spitalului de Psihiatrie Botoşani.







 




 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Regizorul Cristian Pascariu, înainte de lansarea filmului ”Nasty” la Botoșani: ”Îl veți vedea pe Ilie într-o ipostază necenzurată, într-o ipostază sinceră” (Foto, Video)

Joi, 18 Aprilie 2024
380

Filmul ”Nasty” va avea premiera de gală la Cinema Unirea Botoșani sâmbătă, 20 aprilie, de la 19:00, publicul având prilejul de a se întâlni și cu echipa care a...

Anamaria Chelaru: ”Noi, păpușarii, suntem făcuți să lucrăm între călugărie și armată!” (Foto, Video)

Marţi, 16 Aprilie 2024
854

Când am căutat-o și i-am propus acest interviu, am întrebat-o direct: Cum este Anamaria Chelaru în afara scenei? A răspuns dintr-o suflare, cu vocea clară și îndelung form...

S-a stins un mare actor născut în Botoșani. ”Ce frumoasă a fost călătoria sa pe aici!”

Sâmbătă, 13 Aprilie 2024
4831

Născut pe 6 mai, în prima zi de Paşti a anului 1945, în familia preotului Mihai Cojocaru din Hăneşti, judeţul Botoşani, actorul a plecat astăzi în veșnicie.Constantin Coj...