Este sărbătoare mare, astăzi, pentru credincioși

Este sărbătoare mare, astăzi, pentru credincioși

Sfinţii Mucenici Trofim, Savatie şi Dorimedont sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 19 septembrie.

Antiohia, unul din marile oraşe ale antichităţii şi, mai târziu, unul din principalele centre ale creştinismului timpuriu, găzduia, în timpul în care Sfinţii Trofim şi Savatie se aflau în cetate, serbări în cinstea zeului Apollo.

Locuitorii cetăţii obişnuiau în acele zile să aducă jertfe la templu şi să petreacă în "beţii, dănţuiri şi toate lucrurile cele de desmierdare" (Vieţile Sfinţilor).

Îndureraţi de pierderea mulţimii în beţii şi petreceri fără măsură, organizate pentru această sărbătoare, Sfinţii Trofim şi Savatie s-au rugat la Hristos Dumnezeu pentru sufletul închinătorilor la idoli.

Au fost văzuţi şi au fost duşi în faţa guvernatorului. Mărturisind că sunt creştini şi fiind bătuţi foarte rău, Savatie a murit în timpul torturii, iar Trofim a fost dus în Câmpul Sinadelor din Frigia pentru a fi ucis în perioada sărbătorii păgâne a dioscurilor.

Pe drum, care era parcurs în trei zile pe jos, Sfântul Trofim a fost încălţat cu încălţăminte de fier, care avea în ea mulţime de piroane ascuţite.

A fost cu adevărat chinuitoare această calea care a dus la viaţa veşnică, unde cu câţi paşi a măsurat, atâtea răni noi a luat în picioare, şi câte răni noi erau, atâtea dureri a răbdat. Însă Hristos fiind calea, aşa cum a spus despre Sine: "Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa" (Ioan, 14, 6), îl întărea pe robul său şi pentru fiecare pas îi pregătea răsplătire.

Ajuns în cetatea Frigiei, Sfântul Trofim a fost supus la alte chinuri, fiind rugat numai să spună că va jertfi zeilor şi îndată se va izbăvi din ele. Iar el, nesocotind bătăile şi cuvintele prigonitorului, tăcea. A fost aruncat în temniţă până la începerea sărbătorii.

În temniţă a fost vizitat şi îngrijit de Dorimedont, un creştin tăinuit care făcea parte din conducerea cetăţii. Acesta mergea prin închisori şi îi ajuta pe cei care sufereau chinuri pentru mărturisirea Lui Hristos Dumnezeu.

Sfântul Dorimedont a fost şi el descoperit că este creştin şi a fost torturat împreună cu Sfântul Trofim, fiind apoi amândoi aruncaţi fiarelor sălbatice. Stând în mijlocul lor, sfinţii au rămas neatinşi, căci animalele se îmblânzeau când se apropiau de ei.

În urmă au fost omorâţi prin tăierea cu sabia.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Îi cinstim pe Sfinţii Mucenici Hrisant şi Daria, Claudiu şi Ilaria; Sfântul Mucenic Marian diaconul (Zi aliturgică. Canonul Mare)

astăzi, 07:00
5

Sfântul Hrisant († 283) era din Egipt, dar s-a mutat la Roma împreună cu tatăl său, Polemon, care era păgân. După ce a învăţat toată filosofia păgână, Hr...

Vești sumbre pentru bugetari: din ianuarie anul viitor revine impozitarea progresivă!

Luni, 18 Martie 2024
348

Salariile bugetarilor ar putea îngheța pentru a reduce cheltuielile. Mai mult, anunță Marcel Boloș, ministrul de finanțe, impozitarea progresivă ar putea fi implementată în Rom&acir...

Mama lui Ayan, mesaj emoționant către comunitate: ”Este pentru prima dată când mă mândresc ca sunt româncă!”

Luni, 18 Martie 2024
5631

Ayan locuia la Tudora, cu bunicii, iar părinții munceau în Londra. Duminică, o veste cruntă i-a năucit: copilul lor nu era de găsit.Au urmat mai bine de 24 de ore de căutări, cu o mo...