Două spectacole de excepție repuse în scenă, săptămâna aceasta, de actorii Teatrului „Mihai Eminescu”

Două spectacole de excepție repuse în scenă, săptămâna aceasta, de actorii Teatrului „Mihai Eminescu”

În acest weekend, actorii Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani invită publicul la vizionarea a două spectacole de excepție.

Așadar, sâmbătă, 25 septembrie 2021, începând cu ora 18:00, botoșănenii vor putea urmări spectacolul „Zeul Măcelului”de Yasmina  Reza, traducerea Tudor  Țepeneag.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Veronique Vallon - Daniela Bucătaru, Michel Vallon - Ioan Crețescu, Annete Reille - Gina Pătrașcu – Zamfirache și Alain Reille - Valentine  Popa.

Regia este asigurată de Erwin Șimșensohn iar scenografia îi aparține lui  Mihai Pastramagiu

„A fost un incident în viața fiului meu - declara Yasmina Reza într - un interviu din The Guardian” - în care am găsit o incredibilă sursă de inspirație. Când fiul meu avea 13,14 ani, prietenul său cel mai bun a avut o altercație cu alt  băiat, iar în urma acesteia și- a spart câțiva dinți.

Câteva zile mai târziu, când m-am întâlnit pe stradă cu mama prietenului fiului meu, mi-am exprimat  îngrijorarea, am întrebat-o dacă a fost nevoie de operație. Iar replica ei a fost: “Poți să-ți imaginezi ? Părinții băiatului acela nici măcar nu mi-au dat măcar un telefon. “ Două cupluri mature se întâlnesc pentru a purta o discuție civilizată despre joaca violentă dintre fii lor.  Neîmpliniri, absurdități, situații penibile și multă, poate prea multă, sinceritate se așează între cele patru personaje. Ce  se întâmplă când se estompează granița dintre  “ceea ce e frumos și corect într-o vizită”, de pildă, și  ceea ce gândim sau simțim cu adevărat? Rămâne să descoperiți în această montare.

Atmosfera este formală, ușor încordată. Părinții afișează un zâmbet forțat, încercând să bifeze încă o regulă a bunei cuviințe. Cine este vinovatul? Atacatorul rămâne agresor sau este doar un puști de 11 ani? Dar rănitul este, oare, fără pată? Și, la urma urmei, tot acest scandal a fost o încăierare reală sau doar o joacă de copii? Personajele implicate sunt oameni cu o existență mediocră – cu un orizont limitat, cu vieți sufocate de rutină, ticuri profesionale și sociale. Idealismul artificial le ocupă mai tot timpul și cu greu își pot lămuri propriile conflicte. În aceste condiții, vor reuși ei să rezolve problemele copiilor lor sau și acest incident nu va face decât să pună paie pe focul nemuțumirilor nerefulate?

Zeul măcelului de Yasmina Reza este o comedie cinică despre linia foarte fină dintre formalitatea socială și adevărul.” Irina Zlotea (teatrolog)

În ziua de duminică, 26 septembrie 2021, începând de la ora 18:00, actorii teatrului botoșănean vor repune în scenă spectacolul „Angajare de clovn” de Matei Vișniec

Regia artistică îi este atribuită lui Ion Sapdaru, de coregrafie se ocupă Victoria Bucun iar de costume, Alina Dincă.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Bogdan Muncaciu, Dragoș Radu, Alexandra Acălfoae,Volin Costin.

„Amurgul Zeilor

Un Artist, ca tot omul, e supus vremurilor  și e contribuabilul lui Cronos.

Și vine o vreme când Apollo își predă soldatul credincios din oblăduirea sa în mâna titanului cu secera. Iar spectatorul devotat care ieri îl diviniza pe Marele Artist, azi își coboară jenat privirea spre pământ recunoscând astfel trădarea.

O, privitorule, ce-ți  schimbi mereu idolul!

Spectacolul nostru, inspirat de pătrunzătoarea piesă a lui Matei Vișniec, e o poveste despre amurgul nu tocmai grandios al Artistului, atunci când sufletul râvnește iar trupul nu mai poate. Ultima festă pe care o trăiește un Artist este trădarea propriului corp, acel instrument divin dăruit pentru a încânta publicul devine în final povara cea mai grea, cea mai nesuferită, cea mai frustrantă. Piesa e povestită aproape fără replici, ( căci și verbul bătrânului Artist suferă transformări) păstrând canavaua fină a autorului. „Angajare de clovn” e un eseu despre sfârșitul unui Artist.”, Ion Sapdaru (regizor).

Biletele se găsesc la Agenția Teatrală din incinta Cinematografului Unirea, Tel. 0231 511 255, de marți până vineri între orele 8.00 -21.00 și la Casa Tineretului din B-dul Mihai Eminescu nr. 48, tel 0231 510 970 și 0735 779 821.

Program: 12.00 – 16.00, de marți până vineri, sâmbătă și duminică de la 16.00 la 18.00.

și on line https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani .

 Prețul unui bilet este de 30 lei, iar elevii, studenții și pensionarii beneficiază e o reducere de 50%, prețul unui bilet fiind de 15 lei.

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta