Dragă Botoșani, ți se pregătește ceva! Regizorul Carlo Fusco: "Este locul ideal!"

Un mic orășel din România va deveni, peste numai câteva luni, un furnicar... cinematografic. Un scenariu de film sud-american, un regizor italian, o actriță născută în Botoșani și actori pe care i-am zărit doar la televizor, în filmele cu aer hollywoodian. Și, ce este mai important, un film în care cel puțin două personaje importante vor fi selectate dintre botoșăneni.  

Dragă Botoșani, ți se pregătește ceva! Regizorul Carlo Fusco: "Este locul ideal!"

 Carlo Fusco și Ieva Lykos  

Carlo Fusco este un regizor pentru care filmul înseamnă mai mult decât povestea derulată pe un ecran de cinema. A privi prin obiectivul aparatului de filmat este ca și cum ai pătrunde în sufletul personajului. Tăcerile, tristețile, bucuriile, lunecușul privirii înseamnă mai mult decât zeci de replici. De aceea, Carlo Fusco este mai întâi un căutător și abia apoi un depozitar de imagini. Botoșănenii îl știu din filmul The Slider, care a rulat la Cinema Unirea la începutul anului 2018, cu Ieva Lykos în rol principal. Actrița Ieva Lykos, o interpretă de stare, care trece de aparența facilă, de palpabilul ordinar, este mai presus de toate o împletire de sensibilitate și forță, o explozie dincolo de care transpare când nu te aștepti o tristețe metafizică sau, dimpotrivă, o dragoste pasională.     

Recent, Ieva Lykos și regizorul Carlo Fusco s-au aflat la Botosani pentru a explora teritoriul, cei doi manifestând intenția de a filma aici un lungmetraj cu distribuție internațională. O primă întâlnire cu primarul Cătălin Flutur le-a dat speranțe că povestea este posibilă și că aici, la Botoșani, se poate scrie o pagină importantă a cinematografului internațional.

Pentru că ne aflăm în perioada sărbătorilor pascale, când creștinii îl cinstesc și pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul orașului Botoșani (anul acesta marcat pe 29 aprilie, a doua zi de Paști), dedicăm acest interviu botoșănenilor și tuturor celor care mai cred că aici este ACASĂ, celor care mai simt că pământul acesta nu și-a epuizat resursele și nici oamenii. 


Carlo Fusco: Botoșani este locul ideal pentru a turna "Bare Walls"!

-Carlo Fusco și Ieva Lykos, vă aflați la Botoșani, dar dincolo de bucuria de a fi revenit acasă, știm că mai există un motiv al acestei vizite primăvăratice. Urmează să filmați în Botoșani un lungmetraj... În primul rând, de ce ați ales România pentru povestea din "Bare Walls"?

Carlo Fusco: Prima mea experiență în România am avut-o cu patru ani în urmă, în județul Neamț, unde am produs și regizat două filme cu distribuție internatională și care sunt distribuite în întreaga lume: “Kidnapped in România” și “The Slider”. Încă de pe atunci fusesem plăcut impresionat de istoria României și de peisajele ei, un teritoriu virgin și autentic.

-Ce impresionează atât de mult încât, iată, un regizor italian să filmeze pe aceste meleaguri? Și, mai ales, prin ce cucerește Botoșaniul? 

Carlo Fusco: România are un șarm și un mister pe care puține tări le au. Prima oară când am văzut Botoșaniul eram grăbit și nu am avut posibilitatea să îl cunosc în întregime,  însă acum mi-am făcut timp să vizitez mai multe locuri. Sunt extrem de atras de această zonă. Atmosfera cu reminiscențe comuniste cred că se va mai menține un timp, am observat piața aglomerată, am văzut și oameni pe al căror chip citești un trai greu și suferință. Mi-am dedicat timp suficient să îi observ când mă plimbam prin piața mare, vedeam tot felul de tarabe cu produse muncite mult și plătite putin, cu culori viu colorate, un loc ce emana un parfum de civilizație din timpuri străvechi și care în țara mea s-a pierdut pentru totdeauna. Aici însă încă îl mai poți simți, căci pare că timpul s-a oprit în loc și totul este în contrast cu noua tehnologie, cu localurile moderne, cu schimburi de valută și bănci comerciale, pare că există două lumi diferite ce trăiesc în paralel. Este locul ideal pentru a turna “Bare Walls” - “Pereti goi”.

-Știm, desigur, că pe lângă toate acestea mai există un motiv... Unul care contează mai mult decât toate cele enumerate mai sus...

Carlo Fusco: Motivul pentru care am ales acest oraș este și acela de a o avea alături pe Ieva Lykos, partenera de viață și de afaceri, născută in Botoșani, și care a reușit să individualizeze aceste locuri pe care mi le-a arătat. Într-adevar sunt potrivite pentru acest lungmetraj.  

(Botoșani. Foto: Carlo Fusco)

-Ieva Lykos, ce ne poți dezvălui pe marginea scenariului care va sta la baza acestui film?

Ieva Lykos: În principiu, acest scenariu a fost scris de doi americani pentru a fi turnat în America Latină, fapt care ne părea imposibil de realizat. Așa că, pentru a-l transforma într-un proiect european, a trebuit să-l modific și să-l adaptez aproape în întregime. În timp ce făceam acest lucru și, cum povestea este de culoare gri, o poveste în care contrastele dintre culorile vii și chipurile expresive ale localnicilor sunt importante, m-am gândit că Romania ar fi ideală pentru acest proiect.

Totodata, cartierul în care protagoniștii trăiesc este unul de periferie unde, de pe acoperiș, se vede întregul oraș. Există și multe locații unde se poate admira frumusețea locurilor. Nu lipsesc la Botoșani nici una și nici alta. Apoi, cum sunt botoșăneancă și avem și societatea de producții Lykos Film cu sediul aici, m-am gândit că ar fi bine să-i propun lui Carlo să filmeze chiar în orașul meu natal care poate deveni un scenariu viu, real, fără a trebui modificat în vreun fel. Am reușit să-l conving!  


Distribuție internațională și casting la Botoșani

-Cine va juca in acest film, ce nume se vor regăsi pe afiș? 

Carlo Fusco: Încă de când am cunoscut-o pe Ieva, filmand “The Slider”, am înțeles că ea ar fi reușit să joace nemaipomenit și acest rol, asa că i l-am propus. Este rolul protagonistei, un rol dramatic foarte greu de interpretat, cu stări emotive puternice.

Apoi, l-am contactat pe managerul lui Eric Roberts, căruia i-am trimis scriptul. Răspunsul de la Eric a fost pozitiv după ce a evaluat proiectul. El va juca rolul unui inspector de poliție, rol foarte important în acest film. Voi avea același director de fotografie pe care l-am avut in ultimile mele trei filme, Ovidiu Mărginean. Apoi, vom avea nevoie de foarte multe figurații extra, de apariții speciale, chiar și alte roluri secundare care încă nu au fost desemnate.  

(Eric Roberts - credit foto Celebs Net Worth Today)

-Ceea ce înseamnă că un casting va avea loc chiar la Botoșani? 

Carlo Fusco: Desigur! Mai mult de atât, vom avea nevoie de copii, un băiețel și o fetiță, două roluri foarte importante în film. Cum doresc să turnez acest film în limba engleză, ar fi de preferat, mai ales pentru rolurile cu replici, să fie cunoscători de limba engleză. Știu că in România mulți vorbesc limba engleză, fapt pe care l-am apreciat imediat. Este un avantaj. Apoi sunt roluri importante fără replică, eu sunt un pasionat de expresii faciale ce comunică fără cuvinte. Am văzut deja la Botoșani oameni cu chipuri foarte interesante. Părea că îmi vorbeau.  

- Ce locuri din Botoșani vă inspiră cu osebire în realizarea acestui lungmetraj? 

Carlo Fusco: Voi turna filmul în întregime în Botoșani, dând prioritate străzilor pe care eu le consider a fi cele mai frumoase, inclusiv pietonalul cu fântâni arteziene, acolo unde este Cinema Unirea. Apoi va fi nevoie de o intersecție cu semafoare, de colaborarea poliției și a forțelor de ordine pentru a gestiona cât mai bine filmările. 

-O primă discuție a avut deja loc, din câte știm, cu primul reprezentant al comunității din Botoșani. Care a fost prima reacție?

Carlo Fusco: Am avut deosebita plăcere să-l întâlnesc pe primarul Cătălin Flutur, căruia i-am vorbit - cu Ieva - despre proiectul meu și care ne-a asigurat că ne va oferi Patronajul Municipiului Botoșani și ne va sprijini în tot ceea ce va fi nevoie în legătură cu autorizațiile și cu logistica. Filmul poate da o mare ocazie și antreprenorilor locali, care vor putea contribui la realizarea acestui proiect profitând de scene și prezentându-și propria firmă sau propriul produs.  

-Ieva, manifești mult optimism în legătură cu acest proiect. Ce viitor îi prevezi?

Ieva Lykos: Sper ca orășenii mei să susțină pe deplin proiectul. Este nevoie de multă colaborare, atat cu instituțiile, cu antreprenorii, cu artiștii, dar și cu oamenii de rând. Vom face aceste castinguri ce vor fi organizate de catre administratoarea societății noastre, Georgiana Lichiardopol. Este o mare ocazie pentru Botosșani, aceea de a fi văzuți și apreciati în lume, căci cu siguranță vom avea și în acest caz vânzări internaționale. Să ne amintim că societatea noastră a realizat deja două filme ce sunt distribuite în lumea întreagă, la ora actuala. Este o mare realizare pentru mine și cred că va avea rezultate pozitive în timp. Aș dori să împărtășesc această bucurie și să nu ne oprim aici căci, așa cum mi se zice în lume, “acolo unde se agață harta-n cui” s-a creat artă, cultură și istorie. Să continuăm! 

-Cand veți reveni la Botoșani? 

Ieva Lykos: Anul acesta vom prezenta la Marche’ de Film du Cannes “Paradise Valley” - un film scris de mine și regizat de Carlo Fusco. La sfârșitul lui iunie ne vom regăsi pe plaiuri românești, la Botoșani, întrucât ne vom ocupa pe deplin de preproductia filmului “Bare Walls”.  





 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Niculina, sufletul orașului meu

Marţi, 23 Aprilie 2024
1125

Cam pe la 7-8 pe seară, de ani buni, Niculina iese din casă. Vara în culori deschise, rochii cu volănașe garnisite uneori cu mărgele simple, pe care le poartă pitite într-o copilăro...

Regizorul Cristian Pascariu, înainte de lansarea filmului ”Nasty” la Botoșani: ”Îl veți vedea pe Ilie într-o ipostază necenzurată, într-o ipostază sinceră” (Foto, Video)

Joi, 18 Aprilie 2024
736

Filmul ”Nasty” va avea premiera de gală la Cinema Unirea Botoșani sâmbătă, 20 aprilie, de la 19:00, publicul având prilejul de a se întâlni și cu echipa care a...

Anamaria Chelaru: ”Noi, păpușarii, suntem făcuți să lucrăm între călugărie și armată!” (Foto, Video)

Marţi, 16 Aprilie 2024
1211

Când am căutat-o și i-am propus acest interviu, am întrebat-o direct: Cum este Anamaria Chelaru în afara scenei? A răspuns dintr-o suflare, cu vocea clară și îndelung form...