Doliu în Cultură, s-a stins una dintre cele mai îndrăgite artiste din Botoșani - Foto

Va rămâne în memoria celor care au cunoscut-o drept ”bunica-țărancă”, pentru iubitorii de frumos ea va fi artistul care a creat cu inima și care a înțeles ca nimeni altul sufletul satului românesc.

Doliu în Cultură, s-a stins una dintre cele mai îndrăgite artiste din Botoșani - Foto

La câteva zile după ce a împlinit 87 de ani, ”bunica-țărancă”, așa cum îi plăcea să i se spună, Elena Zbanț a urcat către îngeri.

S-a născut pe 30 octombrie 1936, la Hănești, în județul Botoșani. În ziua de 5 noiembrie, la doar câteva zile după ce împlinise 87 de ani, Elena Zbanț s-a stins din viață, lăsând în urmă nu doar o familie îndurerată, ci și o operă de o reală valoare în pictura naivă contemporană.

Elena Zbanț a fost un artist în adevăratul sens al cuvântului. Dar și un fenomen excepțional în arta contemporană românească. Și nu doar datorită talentului ieșit din comun, ci mai ales prin capacitatea ieșită din comun de a reda prin culoare lumea satului de odinioară.




Deși trăia de ani buni în Iași, destinul i-a fost mereu legat de Hăneşti, satul pe care îl regăsim astăzi în toate tablourile ce îi poartă semnătura. Pentru micuţa Elena (Lenuţa, cum o strigau părinţii acasă), copilăria la Hăneşti a coincis cu una dintre cele mai grele perioade din întreg secolul XX: frământările politice dinainte de război, declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial, foametea de după, cu chinurile şi cu ostracizările impuse de comuniştii care prindeau tot mai mare şi mai apăsătoare putere.

La 11 ani, Elena rămâne orfană de tată, şi cumplit trebuie să fi fost pentru o familie cu şase copii care, în acele timpuri, depindea de rodul pământului şi de destoinicia unui bărbat în ogradă. Colectivizarea înfigea şi ea colţii în bruma de avere a ţăranilor. Elena nu merge la studii, în afara celor patru clase din sat, însă la vârsta de 35 de ani are puterea să părăsească pământul natal şi munceşte la o fabrică de cărămidă, apoi într-o fabrică de confecţii, de unde se va pensiona, în Iaşul mult mai ofertant din punct de vedere cultural.

Odată cu pensionarea, în suflet îşi face loc visul de demult al copilăriei: pictura. Are prima expoziţie personală la vârsta de 70 de ani, "Obiceiuri de iarnă în sat".

Chiar cu cele patru clase urmate în satul natal, Elena Zbanţ a înţeles că, mai mult decât în oricare alt registru artistic, în arta naivă este nevoie de sinceritatea trăirii. Aici nu poţi mima, nu poţi imita autenticul. Un pictor naiv va trăi întocmai realitatea, pentru că un artist naiv aşază pe pânză doar ceea ce cunoaşte.



Elena Zbanț va rămâne în memoria celor care au cunoscut-o drept ”Bunica-țărancă”, pentru iubitorii de frumos ea va fi artistul care a creat cu inima și care a înțeles ca nimeni altul sufletul satului românesc.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

Citește și ELENA ZBANŢ împlineşte 80 de ani - Bunica ţărancă şi miracolul culorii pure!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Niculina, sufletul orașului meu

Marţi, 23 Aprilie 2024
2638

Cam pe la 7-8 pe seară, de ani buni, Niculina iese din casă. Vara în culori deschise, rochii cu volănașe garnisite uneori cu mărgele simple, pe care le poartă pitite într-o copilăro...

Regizorul Cristian Pascariu, înainte de lansarea filmului ”Nasty” la Botoșani: ”Îl veți vedea pe Ilie într-o ipostază necenzurată, într-o ipostază sinceră” (Foto, Video)

Joi, 18 Aprilie 2024
755

Filmul ”Nasty” va avea premiera de gală la Cinema Unirea Botoșani sâmbătă, 20 aprilie, de la 19:00, publicul având prilejul de a se întâlni și cu echipa care a...

Anamaria Chelaru: ”Noi, păpușarii, suntem făcuți să lucrăm între călugărie și armată!” (Foto, Video)

Marţi, 16 Aprilie 2024
1224

Când am căutat-o și i-am propus acest interviu, am întrebat-o direct: Cum este Anamaria Chelaru în afara scenei? A răspuns dintr-o suflare, cu vocea clară și îndelung form...