Svetlana Tănasă este înmormântată în Cimitirul Mănăstirii Petru Vodă. Înainte de a muri, Părintele Justin Pârvu îi binecuvânta călugăria, Svetlana primind astfel nume și veșnicie de muceniță: Heruvima. Lăsa în urmă tăcere, dar și nădejdea în mântuire. Monahii și monahiile au văzut cum trăiește și cum moare un suflet care îl cunoaște pe Dumnezeu. Pentru ei, Svetlana Tănasă are de atunci un alt nume: Mucenița Heruvima.
Pentru a-i cinsti veșnicia, în 2019, numărul din octombrie-noiembrie al Revistei Atitudini îi dedica Svetlanei Tănasă mai multe pagini care cuprind impresionante aduceri aminte, mărturii, cele mai multe din partea măicuțelor care au cunoscut-o.
Lăsa în urmă tăcere, dar și nădejdea în mântuire. Monahii și monahiile au văzut cum trăiește și cum moare un suflet care îl cunoaște pe Dumnezeu. Pentru ei, Svetlana Tănasă are de atunci un alt nume: Mucenița Heruvima.
Puţină lume ştie că Muceniţa Heruvima, aşa cum este ea astăzi cunoscută, s-a născut în Botoşani. A fost elevă a Liceului Pedagogic într-o perioadă de crunte încercări, când comuniştii manifestau o presiune imensă asupra tinerilor, pentru a-i controla şi a-i menţine cu forţa în doctrina partidului, ca masă de manevră şi de desfăşurare în spirit socialist.
Svetlana Tănasă a trecut la Domnul în straie de muceniţă, povestea ei devenind o adevărată pildă pentru ortodoxie.
"Dumnezeu i-a ascultat ultima dorinţă, aceea de a prinde sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli. După privegherea hramului mănăstirii noastre, în noaptea de 7 spre 8 noiembrie 1998, Sfînta Muceniţă Heruvima a plecat dintre noi cu sufletul împăcat, luminoasă la chip, să mărturisească înaintea Sfintei Treimi lupta ortodocşilor împotriva stăpînitorilor acestui veac şi să mijlocească pentru iubitorii de adevăr", avea să scrie peste câţiva ani Monahul Filoteu, de la Mănăstirea Petru Vodă.
Citește povestea aici: Maica Heruvima, drumul muceniciei de la Botoşani la Petru Vodă!