Doliu în cultura botoșăneană: s-a stins profesoara poemelor, Valeria Bobu

Doliu în cultura botoșăneană: s-a stins profesoara poemelor, Valeria Bobu

Una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite profesoare din municipiul Botoșani, Valeria Bobu, s-a stins din viață, sâmbătă. Mentor și, totodată, poetă și prozatoare, dascălul a lăsat posterității nu doar o seamă de învățături, ci și o zestre culturală.

Valeria Bobu s-a născut pe 26 mai 1943, în satul Miorcani, din comuna Rădăuţi-Prut. A absolvit şcoala primară şi gimnaziul în satul natal, apoi Liceul Teoretic din Darabani. S-a format, ulterior, la Institutul Pedagogic de Învăţători din Suceava.

A intrat în învățământ ca învăţătoare la Şcoala Generală din Săveni (1961-1974), apoi la Şcoala Generală din Darabani. După ce și-s însușit titlul de Învăţător Emerit, a ales să predea în orașul Botoșani, la Şcoala Generală nr. 13, vreme de patru ani, apoi la Şcoala Generală nr. 8, alți patru ani.

În tot acest timp, a așternut cuvinte neprețuite, alcătuind o operă bogată și prolifică. Printre acestea, cele mai îndrăgite sunt: Viaţa într-o lacrimă (poezii; Botoşani: Geea, 2008), Simfonia anotimpurilor (poezii; Botoşani: Geea, 2008), În umbra destinului (roman autobiografic; Botoşani: Geea, 2010), Omul, bunul-simţ şi dreapta creştere (Botoşani: Geea, 2010), Speranţă frântă (poezii; Botoşani: Geea, 2011), Stele căzătoare (roman; Botoşani: Geea, 2011) ; în colab.: Probleme de geografie fizică, umană şi cultural-socială (cu Ioan V. Prăjinaru; Botoşani: Quadrat, 2008), Zodiac. Vise şi simboluri (cu Veronica G. Oniciuc; Botoşani: Quadrat, 2008).

 „Miezul fierbinte al operei sale rămâne lava sentimentelor prin care a răspuns provocărilor existențiale, poemul având rol eliberator și terapeutic pentru stări altminteri greu de purtat pe umerii sufletului, fiecare rând conținând o câtime de tristețe filtrată tot mai expresiv prin claviatura poetică. Deși n-a râvnit acoladele afirmării literare, dintr-o modestie neostentativă, Valeria Bobu a fost cu certitudine un suflet poetic care va acompania de acum zborurile și dorurile spiritelor care înnobilează Edenul. Prin poezia sa, prin existența demnă și nobilă va rămâne în memoria noastră pentru eternitate”, transmit cei care i-au împărtășit îndeaproape harul condeiului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

DNSC avertizează: Neatenția și entuziasmul sărbătorilor vă pot lăsa pradă infractorilor cibernetici! Cum vă puteți proteja!

astăzi, 16:29
19

”Este esenţial să rămâneţi la curent cu cele mai recente ameninţări, deoarece sărbătorile vin împreună cu riscuri de fraudă online. Infractorii cibernetici folosesc frecven...

Bărbați condamnați pentru infracțiuni în Suceava, arestați și încarcerați în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 15:22
32

Un bărbat domiciliat în localitatea Hănțești, condamnat la pedeapsa de 1 an 6 luni închisoare, a fost identificat de către patrula Secției 8 Poliție Rurală Adâncata pe raza c...

Performanțe remarcabile pentru Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani la Olimpiada Națională Aria Curriculară Tehnologii (Foto)

astăzi, 14:15
157

În perioada 26-30 aprilie 2024, Slobozia a fost în centrul atenției printr-o competiție de excepție în cadrul Ariei Curriculare Tehnologii, găzduind Olimpiada Națională. Acest ...