Anul acesta, când aniversăm o sută de ani de la Marea Unire, se cuvine să-i cinstim pe bunicii și străbunicii noștri care au luptat și s-au jertfit pentru libertatea și demnitatea noastră. Un părinte drag spunea odată că "cei dragi ai noştri nu mor în ceasul când coboară în mormânt, ci numai atunci când coboară în uitare... şi uitarea singură face despărţirea veşnică între vii şi morţi".
Aducem la lumină, din dosare acoperite de praf și uitare un document vechi de 100 de ani...un proces verbal care ne redă un eveniment comemorativ ce a avut loc la 29 aprilie 1918 în Mlenăuți, județul Dorohoi:
”În anul mântuirii 1916, luna august, în 15 zile în timpul domniei gloriosului nostru Rege Ferdinand de Hohenzolern Sigmaringen, declaratu-s-au şi purtatu-s-au război pentru întregirea neamului. În această grea şi glorioasă luptă purtată în apropiere şi la hotarele ţării şi mai ales în localităţile Dragoslavile, Jiu, Dobrogea, lângă râul Olt, Argeş, Nejlov, împrejurul Bucureştilor capitala ţării, apoi la Caşin, Oituz, Mărăşeşti, Mărăşti şi altele, căzut-au mulţi viteji, fiii sătenilor din satul nostru Mlenăuțidin deal și din vale din judeţul Dorohoi.
Pentru veşnică amintire a vitejiei şi eroismului cu care au apărat țara cu jertfa vieţii lor, după iniţiativa luată de domnul G. G. Burghele, proprietarul moşiei Mlenăuțidin deal și din vale oficiatu-s-a un parastas, astăzi joi, 31 mai 1918 în biserica din satul Mlenăuți, cu hramul Sf. Gheorghe, de către preotul paroh Gh. Dimitriu în faţa domnului primar al comunei Suharău, asistat de membrii Consiliului Comunal cu notarul şi secretarul comunei, corpul învăţătoresc şi a unui număr însemnat de săteni şi sătence din satele Mlenăuți din deal și din vale, Suharău, Comănești, Lișna, Plevna, Smârdan.
Preotul în rugăciunile sale a pomenit nominal pe fiecare ostaş căzut în lupta pentru apărarea ţării şi a neamului.După care preotul Gh. Dimitriu a ţinut cuvântare ocazională bine simțită care a înduioșat poporul până la lacrimi.
Iar domnul G. G. Burghele proslăvind virtuţile soldatului roman care a pus în uimire lumea întreagă a îndemnat pe săteni a lucra din răsputeri pentru tămăduirea rănilor produse de acest crunt război, spunându-le să lupte necontenit din tată în fiu pentru patrie, care este cel mai scump odor pe care ni l-a lăsat Dumnezeu pe pământ, ca să fim pururea uniţi astfel ca să nu se facă nici o spărtură pe unde ar putea pătrunde duşmanul ca să ne cotropească, ca să ne slujească de pildă ce au păţit alte popoare mari care din pricina neînţelegerilor dintre fiii lor au dat prilej duşmanilor lor de ai cuprinde şi ai nimici. Continuarea pe Darabaneni.ro...