De Ziua României, botoșănenii vor circula cu trenul ”Samoilă Mârza”! - Foto

Patru trenuri ale CFR Călători, care vor fi remorcate de locomotive tricolore, vor purta vineri, 1 Decembrie, numele unor personalități istorice.

De Ziua României, botoșănenii vor circula cu trenul ”Samoilă Mârza”! - Foto

   Foto: Facebook / Locomotive Tricolore

Pentru a marca Ziua Națională a României, patru trenuri ale CFR Călători vor purta numele unor personalități istorice ale vremii. Aceste trenuri străbat țara și asigură legătura dintre regiunile istorice Banat, Crișana, Maramureș, Ardeal, Bucovina, Moldova, Oltenia, Muntenia și Dobrogea cu Alba Iulia.

Printre trenuile care vor purta simbolic, pentru o zi, un nume special de Ziua Marii Uniri se află și IR 1763 Iași – Suceava/Botoșani -Cluj Napoca – Alba Iulia – Simeria – Arad – Timișoara Nord, care se va numi simbolic ”Samoilă Mârza”.

Tot vineri, vor mai circula, pe alte rute din țară, trenurile ”Vasile Goldiș”, ”Iuliu Maniu” și ”Regele Ferdinand I Întregitorul”.

Samoilă Mârza, fotograful Unirii de la 1918

Pregătirile şi momentele euforice trăite de poporul român venit din toate colţurile ţării pentru Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, au fost imortalizate de către fotograful român Samoilă Mârza.



Samoilă Mârza s-a născut în satul Galţiu, comuna Sântimbru, judeţul Alba, pe 18 septembrie 1886. După absolvirea liceului, a fost trimis de către părinţii săi sub aripa unui fotograf pentru a învăţa tainele fotografiei. Acesta a devenit fotograf de război după ce a fost recrutat pentru a participa la Primului Război Mondial, unde a fotografiat diverse aspecte de pe front, scrie europafm.ro. După terminarea războiului a reuşit să ajungă în satul natal cu doar câteva zile înainte de începerea Marii Adunări Naţionale, iar în dimineaţa de 1 decembrie 1918 a urmat drumul către Alba Iulia.

Acesta şi-a fotografiat consătenii în timp ce se pregăteau pentru a pleca către Marea Adunare Naţională.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Câte clase trebuie să ai ca să poți conduce o mașină, ce spune legea!

Vineri, 26 Iulie 2024
750

Prin urmare, toți cursanții trebuie să citească și să rețină prevederile din legea circulației. Iar la finalul pregătirii, susțin un examen teoretic, în cadrul căruia răspund la &ic...

Șoferi din Suceava, prinși pe drumurile din Botoșani cu lemne transportate ilegal!

Vineri, 26 Iulie 2024
70

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 1,5 metri cubi material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancțion...

Invitatul de la Știri cu Gelu Graur: ”Cea mai frumoasă perioadă din an este atunci când sunt pe două roți, împreună cu soția mea!”

Vineri, 26 Iulie 2024
295

Pasiune, adrenalină, călătorii rapide, dar și riscuri în trafic, deseori teribilism și, din păcate, uneori tragedii. În Botoșani, în fiecare lună, zeci de persoane obțin per...