De Ziua României, botoșănenii vor circula cu trenul ”Samoilă Mârza”! - Foto

Patru trenuri ale CFR Călători, care vor fi remorcate de locomotive tricolore, vor purta vineri, 1 Decembrie, numele unor personalități istorice.

De Ziua României, botoșănenii vor circula cu trenul ”Samoilă Mârza”! - Foto

   Foto: Facebook / Locomotive Tricolore

Pentru a marca Ziua Națională a României, patru trenuri ale CFR Călători vor purta numele unor personalități istorice ale vremii. Aceste trenuri străbat țara și asigură legătura dintre regiunile istorice Banat, Crișana, Maramureș, Ardeal, Bucovina, Moldova, Oltenia, Muntenia și Dobrogea cu Alba Iulia.

Printre trenuile care vor purta simbolic, pentru o zi, un nume special de Ziua Marii Uniri se află și IR 1763 Iași – Suceava/Botoșani -Cluj Napoca – Alba Iulia – Simeria – Arad – Timișoara Nord, care se va numi simbolic ”Samoilă Mârza”.

Tot vineri, vor mai circula, pe alte rute din țară, trenurile ”Vasile Goldiș”, ”Iuliu Maniu” și ”Regele Ferdinand I Întregitorul”.

Samoilă Mârza, fotograful Unirii de la 1918

Pregătirile şi momentele euforice trăite de poporul român venit din toate colţurile ţării pentru Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, au fost imortalizate de către fotograful român Samoilă Mârza.Samoilă Mârza s-a născut în satul Galţiu, comuna Sântimbru, judeţul Alba, pe 18 septembrie 1886. După absolvirea liceului, a fost trimis de către părinţii săi sub aripa unui fotograf pentru a învăţa tainele fotografiei. Acesta a devenit fotograf de război după ce a fost recrutat pentru a participa la Primului Război Mondial, unde a fotografiat diverse aspecte de pe front, scrie europafm.ro. După terminarea războiului a reuşit să ajungă în satul natal cu doar câteva zile înainte de începerea Marii Adunări Naţionale, iar în dimineaţa de 1 decembrie 1918 a urmat drumul către Alba Iulia.

Acesta şi-a fotografiat consătenii în timp ce se pregăteau pentru a pleca către Marea Adunare Naţională.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Invitație la Botoșani: ”Opt destinații fascinante de vizitat” (Video)

Sâmbătă, 24 Februarie 2024
461

”Hai la Botoșani”, este mesajul revistei România Info Magazin, cu titlul ”Opt destinații fascinante de vizitat”.Descoperă frumusețea și diversitatea culturală a...

Mihai Dimian vrea să facă din USV ”universitatea comunității din cel puțin trei județe: Suceava, Botoșani și Neamț”

Sâmbătă, 24 Februarie 2024
234

Noul rector al Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava susține că relațiile sale cu autoritățile sunt foarte bune.Întrebat despre acest lucru în cadrul unei interve...

La mulți ani, Ana Maria Dragut! Handbalista din Botoșani care joacă în echipa României

Sâmbătă, 24 Februarie 2024
604

Ana Maria Dragut a început să joace handbal la Școala nr. 2 din Darabani, cu profesorul Valentin Dascălu. Din clasa a VIII-a a fost înscrisă printre sportivii Liceului cu Program Sport...