In urma cu sase ani, undeva, in Moldova de Nord, o casa a compozitorului George Enescu statea sa se darame. Cladirea a devenit monument istoric si se pregateste sa devina functionala, dupa ce o mana de oameni, companii si organizatii au contribuit la salvarea acesteia. In prezent, reparatiile continua, iar fundatia Pro Patrimonio strange bani pentru a readuce la viata casa Enescu.
Povestea salvarii casei Enescu incepe in 2012, cand pianista Raluca Stirbat descopera cladirea si incepe o campanie de clasare in lista monumentelor istorice. A reusit acest lucru la sfarsitul anului 2013 si a continuat strangerea de fonduri pentru interventia de urgenta pentru salvarea ei.
Construita de strabunii lui George Enescu dupa mama, casa din Targul Mihailenilor, judetul Botosani, este in sine un monument arhitectonic reprezentativ pentru tipul de casa de tara moldoveneasca din secolele XVIII-XIX, aflata si ea tot mai mult pe cale de disparitie, scrie pianista Raluca Stirbat, pe site-ul Fundatiei George Enescu.
Fundatia Pro Patrimonio s-a alaturat in 2014, cu expertiza pentru interventia de urgenta si cu mobilizarea si coordonarea voluntarilor. In acel an s-a realizat conservarea de urgenta pentru a preveni colapsul si a sprijinii, unde era necesar, s-au inventariat elementele de mobilier care au fost duse la un atelier din Botosani care le-a restaurat pro-bono si s-a documentat cladirii (releveul de arhitectura), povesteste arhitecta Raluca Munteanu, coordonatoarea echipei de voluntari pentru interventia de urgenta la Casa Enescu in cadrul Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) filiala Bucuresti.
In urmatorii doi ani s-a finalizat reparatia structurii si a acoperisului, pentru a asigura cladirea. In 2015, acoperisul casei si ferestrele au fost reparate, pentru a nu mai permite infiltratii, iar placa comemorativa a fost redescoperita. In 2016, s-a reluat santierul de la Mihaileni cu reconstructia sobelor dintre camere si iatace.
Lucrarile s-au facut din sponsorizari in baza unui contract de mecenat initiat de Ordinul Arhitectilor din Bucuresti si au fost coordonate de fundatia Pro Patrimonio. Dupa punerea in siguranta a casei, fundatia a cautat sa clarifice situatia juridica a casei pentru a perminte atat finalizarea lucrarilor, cat si transformarea ei intr-o Academie de Muzica si Arte Vizuale, explica arhitecta Raluca Munteanu.
In perioada 2014-2018 s-au cheltuit in jur de 55.000 de euro din donatiile private de la oameni si organizatii internationale, printre care si fundatia Printul de Wales.
In prezent, Casa Enescu mai are nevoie de finisajele interioare si exterioare (ultimul strat de var), vopsitoria elementelor de lemn, realizarea gardului la strada si amenajarile interioare ale bucatariei si baii ca sa fie functionala si refacerea bransamentului electric. Pentru ca monumentul istoric sa devina functional, planul este de a achizitiona un pian. Pentru ca lucrarile sa fie finalizare, fara cumpararea unui pian, este nevoie de 15.000 de euro, estimeaza Pro Patrimonio.
wall-street.ro