Cui ii e frica de o Zi Nationala Mihai Eminescu sau cum a fugit statul actual de numele lui Eminescu

Cui ii e frica de o Zi Nationala Mihai Eminescu sau cum a fugit statul actual de numele lui Eminescu

   Cristina Nichitus Roncea

Celebrăm, sau ar trebui să o facem, la 15 ianuarie, pentru a treia oară Ziua Culturii Naţionale. Celebrăm, sau ar trebui să o facem, tot la 15 ianuarie, de zeci şi zeci de ani, din secolul al XIX-lea, ziua de naştere a lui Mihai Eminescu.

Vai, ce coincidenţă, nu? Incredibil, în aceeaşi zi şi Cultura Naţională, şi Eminescu! Şi, cu totul întâmplător, nu-i aşa? Pentru că Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010, mai popular spus Legea 238/2010, instituie Ziua Culturii Naţionale, dar nu lămureşte de ce taman la acea dată şi oricum, numele lui Eminescu nu apare în aproape duzină de rânduri a textului oficial. Au fost întratâta de sfioşi şi pioşi demnitarul nr. 2 şi nr. 3 (Roberta Alma Anastase şi Mircea-Dan Geoană) din statul român încât nu au cutezat să semneze măcar un text în care apare vorba Eminescu?

Ori, poate sunt românii în situaţia cumplită de a nu-şi putea sărbători "pe faţă" poetul naţional? Are cumva ţara, la Bucureşti sau din străinătate, o stăpânire pe care o supăra sau o deranjează Eminescu?

Ne interzice vreo lege internaţională, vreun aquis comunitar sau vreo datină a pământului să-l preacinstim pe unul dintre cei mai înzestraţi şi mai încercaţi români? De ce nu Ziua Eminescu? Sau măcar Ziua Eminescu şi a Culturii Naţionale, dacă ţinem musai "să facem economie" la cheltuieli festive şi la zile nelucrătoare.

Legea cu pricina e oricum antologica prin gafe şi inepţii: prevede că doar în această zi, doar de această sărbătoare, să se organizeze şi să se finanţeze acţiuni pentru "cultura naţională", iar Radioul şi TV-ul să includă "emisiuni dedicate". Si culmea, să se facă şi un ghid… "anual" pentru prestaţiile din providenţiala Zi. Adică, sunt prevăzute pentru o zi, doar o zi din cele 365 ale anului, exact ce ar trebui să facă zi de zi şi nu doar într-o zi pe an toate aceste numite şi nenumite instituţii. Ce-ar fi de spus, că românii ţin până şi Sâmbăta Morţilor de câteva ori pe an?
 
(...)

Să-l pomenim pe Eminescu de 15 ianuarie, fie ea, conform legii si Ziua Culturii Naţionale. Vom merita vreodată o Zi Eminescu?

(Corneliu Nasarab Vlad, pe Ziaristionline)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Muncă, pasiune, dedicare și un nou obiectiv pentru Ioana Miron: “Clar vreau să particip și să iau o medalie”! (Video)

astăzi, 20:49

Halterofila Ioana Miron este una dintre sportivele de mare perspectivă ale Clubului Steaua. În vârstă de 20 de ani, Ioana are deja un palmares bogat în competițiile internațional...

Planul Armatei pentru recrutare: voluntari atraşi cu 27.000 de lei!

astăzi, 20:10

România pregătește o nouă inițiativă legislativă menită să consolideze capacitatea militară a țării prin atragerea de militari voluntari. În contextul creșterii nevoii de perso...

Conferința de închidere a proiectului privind „Consolidarea și restaurarea Teatrului Mihai Eminescu”! (Foto)

astăzi, 19:20

Joi, 15 mai, la Primăria Municipiului Botoșani a avut loc conferința de închidere a proiectului privind „Consolidarea și restaurarea Teatrului Mihai Eminescu”. În prezen...