Creștinii îl cinstesc pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Zi marcată de tradiții și superstiții

Creștinii îl cinstesc pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Zi marcată de tradiții și superstiții

Anual, pe 26 octombrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Dimitrie, despre care se spune că aduce iarna.

Acesta mai este cunoscut sub denumirile de Izvorâtorul de mir sau Sfântul Dumitru și a fost un martir creștin, sfânt militar din veacul al III-lea care a trăit în vremea împăraților Maximian și Diocletian în cetatea Tesalonic.

În tradiția populară, cel care pune punct sezonului răcoros este Sfântul Gheorghe, iar cel care aduce începutul iernii este chiar Sfântul Dumitru.

Ziua de 26 octombrie este marcată de tradiții și superstiții în credința populară. Astfel, în ajunul sărbătorii, la sate se obișnuia să se facă câte un foc peste care copiii săreau pentru a se asigura că sunt feriți de toate bolile.

Se spune că în această zi dacă este lună plină și cerul senin, atunci vom avea o iarnă blândă, însă dacă nu va fi lună plină și nici senin, ne vom confrunta cu o iarnă grea.

Fiecare regiune din țară are câte o tradiție pe care o respectă. De pildă, în Bucovina, este musai ca usturoiul să fie semănat până la această dată. Altfel, se anunță pagubă.

Sfântul Dumitru este ocrotitorul Bucureștiului. De aceea, în capitală, în anii trecuți avea loc un pelerinaj ce se întindea pe mai multe zile, însă anul acesta pandemia și restricțiile permit organizarea acestuia numai în condiții speciale.  

Oamenii merg de dimineață la Slujbă la Biserică, pentru a se ruga și pentru a-i mulțumi Lui Dumnezeu, iar în mai multe sate se sărbătorește hramul Bisericii. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Audi în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca!

astăzi, 12:25
24

În data de 28 martie 2023, în jurul orei 05.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca - I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare...

Singurul candidat înscris pentru postul de manager al Spitalului „Mavromati” a fost respins!

astăzi, 12:11
193

Pentru postul de manager al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani o singură persoană și-a depus dosarul de înscriere în concurs.În urma verificării dosar...

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

astăzi, 11:56
154

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (...