Anual, pe 26 octombrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Dimitrie, despre care se spune că aduce iarna.
Acesta mai este cunoscut sub denumirile de Izvorâtorul de mir sau Sfântul Dumitru și a fost un martir creștin, sfânt militar din veacul al III-lea care a trăit în vremea împăraților Maximian și Diocletian în cetatea Tesalonic.
În tradiția populară, cel care pune punct sezonului răcoros este Sfântul Gheorghe, iar cel care aduce începutul iernii este chiar Sfântul Dumitru.
Ziua de 26 octombrie este marcată de tradiții și superstiții în credința populară. Astfel, în ajunul sărbătorii, la sate se obișnuia să se facă câte un foc peste care copiii săreau pentru a se asigura că sunt feriți de toate bolile.
Se spune că în această zi dacă este lună plină și cerul senin, atunci vom avea o iarnă blândă, însă dacă nu va fi lună plină și nici senin, ne vom confrunta cu o iarnă grea.
Fiecare regiune din țară are câte o tradiție pe care o respectă. De pildă, în Bucovina, este musai ca usturoiul să fie semănat până la această dată. Altfel, se anunță pagubă.
Sfântul Dumitru este ocrotitorul Bucureștiului. De aceea, în capitală, în anii trecuți avea loc un pelerinaj ce se întindea pe mai multe zile, însă anul acesta pandemia și restricțiile permit organizarea acestuia numai în condiții speciale.
Oamenii merg de dimineață la Slujbă la Biserică, pentru a se ruga și pentru a-i mulțumi Lui Dumnezeu, iar în mai multe sate se sărbătorește hramul Bisericii.