Conferințe, întâlniri pastoral-misionare și o sărbătoare-centenar: IPS Teofan ajunge în mai multe parohii din Botoșani

Arhiepiscopia Iașilor a făcut publice evenimentele care vor avea loc în perioada 17-23 septembrie, în parohiile din județul Botoșani.

Duminică, 17 septembrie – Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci

„Cu dragoste pentru mame”

Departamentul Pro Vita Iași din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor organizează la Parohia Sfinţii Părinţi Ioachim și Ana - Măreței III din Piatra Neamț evenimentul Cu dragoste pentru mame. În cadrul proiectului, zece mame care provin din județele Iași, Botoșani și Neamț, înscrise în Programul de solidaritate pentru familia cu mulți copii „Sfântul Stelian”, se bucură de o zi dedicată doar lor, fiind invitate de alte zece mame gazdă. Lor le este dedicată o zi de duminică, ca semn de apreciere pentru efortul depus în educarea copiilor și pentru contribuția pe care o aduc în societate. În acest an au mai avut loc întâlniri ale mamelor la Parohia Sfântul Vasile din Iași și la Parohia Sfântul Ilie din Dorohoi.

„Cum pot fi un creștin liber?”

Parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel II și Parohia Vovidenia din Botoșani organizează, de la ora 17:00, conferința „Cum pot fi un creștin liber?” susținută de arhimandritul Ioan Harpa, starețul Mănăstirii Popăuți, la finalul căreia Corul Misionar Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, dirijor Gabriel Corolea, va susține un concert caritabil în beneficiul școlarilor care provin din medii defavorizate (pentru a le oferi un ajutor la început de an școlar). La organizarea evenimentului organizat în sala de festivități a Parohiei Vovidenia Botoșani sunt implicați mai mulți voluntari din Parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel II Botoșani.

Parohia Suliţa I din Protopopiatul Botoşani va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar Adormirea Maicii Domnului, în cadrul căreia preotul Neculai Șalaru va susţine conferinţa cu tema „Implicarea Bisericii în pastorația persoanelor vârstnice instituționalizate”.

Parohia Socrujeni din Protopopiatul Botoşani va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar Sfânta Teodora de la Sihla, în cadrul căreia preotul Andrei Manolea va susţine conferinţa cu tema „Bătrânii în calitate de sfătuitori ai comunității”.

Marţi, 19 septembrie

Biserica Parohiei Sfântul Pantelimon Bașeu-Hudești, Protopopiatul Darabani, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 3 – Sfântul Mucenic Pantelimon, în cadrul căreia preotul Andrei Silviu Grigore va susţine conferinţa cu tema „Îndatoririle cântăreţului bisericesc”.

Miercuri, 20 septembrie

Biserica Parohiei Sfinţii Apostoli II Botoşani va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar Sfântul Spiridon, în cadrul căreia preotul Ionuţ Moisa va susţine conferinţa cu tema „Rolul cântărețului bisericesc în parohie”.

Joi, 21 septembrie

Biserica Sfânta Ecaterina din Botoșani găzduieşte o Cateheză demonstrativă cu tema „Muzica bisericească între ideal și criză” care va fi susţinută de George Gontineac, cântăreț bisericesc în cadrul parohiei. Acest eveniment va fi urmat de întâlnirea Cercului pastoral-misionar Sfântul Antonie cel Mare, în cadrul căreia preotul Dumitru Butnariuc va susţine conferinţa cu tema „Sfântul Ioan Damaschinul, reformator al muzicii bizantineși sistematizator al Octoihului”.

Vineri, 22 septembrie

Biserica Parohiei Poiana-Vorona, Protopopiatul Botoșani, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar Sfinţii Împărați Constantin și Elena Vorona, în cadrul căreia preotul Gheorghe Loghin va susţine conferinţa cu tema „Cântarea comună în biserică - tineri cu vârstnici spre împlinirea comuniunii în Hristos”.

Sâmbătă, 23 septembrie

100 de ani de la înființarea Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi

La Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan va săvârşi Sfânta Liturghie şi va sfinţi paraclisul cu hramul Sfântul Ioan Iacob Hozevitul care a fost amenajat şi înfrumuseţat între anii 2007-2023 prin osteneala și purtarea de grijă a vrednicului de pomenire preot director Constantin Muha († 2020), finalizarea picturii și pregătirea pentru târnosire realizându-se sub coordonarea preotului director Petru-Georgel Chichioacă. Pictura a fost realizată între anii 2017-2022 de către pictorii Sabin și Gabriela Drinceanu din Iași, catapeteasma a fost sculptată în lemn de cireș de Ioan Achiței din Târgu Neamț, iar icoanele ce o împodobesc au fost pictate de Adrian Nicolae Rusu din Dorohoi. Evenimentul are loc în contextul împlinirii a 100 de ani de la înființare și 30 de ani de la reactivarea Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din municipiul Dorohoi.

În aceeaşi zi, în Parohia Sfinţii Voievozi din Racovăț (comuna Pomârla, judeţul Botoșani, Protopopiatul Dorohoi), Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan va sfinţi casa praznicală, construită între anii 2021-2023 sub ocrotirea Sfinților Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena. Demersurile pentru întocmirea documentației au fost făcute de preotul paroh Teodor Cătălin Budacă, iar lucrările de construcție au început în anul 2021, desfășurându-se sub îndrumarea preotului suplinitor Tiberiu Ionel Oblezniuc.

Ulterior acestui eveniment, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan va efectua vizite pastorale în parohiile Hulubești și Iezer din Protopopiatul Dorohoi.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elevii unui liceu dintr-o localitate din Botoșani au spus, de Ziua Internațională a Educației, STOP violenței! (foto)

Friday, 4 October 2024

Activitatea face parte din cadrul proiectului educațional interinstituțional „Copilărie în siguranță!ʺ, care se va derula pe parcursul anului școlar 2024-2025. Scopul activității ...

Amenzi usturătoare aplicate de către inspectorii ITM Botoșani angajatorilor găsiți în neregulă!

Friday, 4 October 2024

În urma controalelor, au fost constatate 86 deficienţe pentru care au fost dispuse măsuri de remediere, au fost aplicate 7 sancţiuni contravenționale, din care 2 avertismente și 5 amenzi, &...

Decizie a Parlamentului: PFA-urile, întreprinderile familiale și întreprinderile individuale își vor putea schimba regimul juridic!

Friday, 4 October 2024

Prin excepție de la prevederile art. 21, 27 și 33, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale vor putea opta, după minimum un an de funcțio...