Cine sunt eu contează pentru ceilalţi!

Cine sunt eu contează pentru ceilalţi!
Un proiect educaţional de amploare este în derulare la Liceul de Artă "Ştefan Luchian" Botoşani, fiind coordonat de profesor Mihaela Arhip şi monitorizat de directorul liceului, profesor Beatrice Păpădie, directorul adjunct, profesor Stela Şerpeanu şi de către consilierul cu probleme educative, profesor Alina Dumbrăvanu. Durata proiectului este de un an calendaristic, iar implicaţiile sunt majore la nivelul relaţiilor interumane.

Pentru că mereu vorbim despre prietenie, ar trebui să conştientizăm faptul că există prietenii interesante şi prietenii interesate. Relaţiile interumane sunt adeseori complicate şi instabile.

De fapt, principalul scop pentru care oamenii rămân împreună în relaţii de calitate este acela că pot vorbi şi se pot asculta unii pe alţii cu sinceritate, deschidere şi cu convingerea că au pe cine se baza la nevoie. Este un cerc al vieţii eterne, pe care îl trasăm fiecare, mai mult sau mai puţin corect, mai clar sau mai estompat.

"Am văzut filmul Cine sunt eu contează pentru ceilalţi acum o jumătate de an, când mi-a fost trimis pe mail de către un prieten. Şi chiar m-am gândit că în fiecare zi pur şi simplu trecem pe lângă ceilalţi fără să-i vedem. Scanăm aparenţe şi ne dăm seama seara, când ne oprim din fugă, că a trecut o zi pe lângă noi, în loc să trecem noi prin ea. Apoi am primit acest filmuleţ şi toate le-am legat si am realizat că uităm poate esenţialul: să le spunem celorlalţi cât de mult contează pentru noi. Am refăcut drumul parcurs de personajul filmului şi am dăruit ecusoanele cu panglică albastră elevilor mei din clasa a IX-a A, explicându-le fiecăruia de ce contează pentru mine. La rândul lor, ei au dăruit mai departe ecusoanele unor persoane care le-au influenţat cândva drumul vieţii", mărturiseşte iniţiatorul proiectului, profesor Mihaela Arhip. "Avem tendinţa să impunem elevilor noştri  tipare de comportament, tipare de lucru, tipare de viaţă. Care nu sunt greşite, dar care ni s-au potrivit nouă, într-o anume etapă a vieţii. Lor acum nu li se potrivesc. De aceea i-am rugat să îşi identifice propriile tipare, să caute repere care li se potrivesc acum, într-o lume al cărei ritm este tot mai alert, tot mai altfel, într-o lume tot mai a lor".

Elevii clasei a IX-a A, secţia arte plastice, care primiseră de la diriginta lor, profesorul de limba română, ecusoanele cu panglică albastră, în prima etapă, din ianuarie 2015, au dus mai departe proiectul, dăruind persoanelor importante din viaţa lor câte un ecuson.

În filmuleţul realizat de ei, despre lumea în care trăiesc, iubesc şi învaţă, au surprins prin spontaneitate şi prin mărturisiri emoţionante. Pelicula a înfăţişat scene din clasă, de pe culoarul şcolii, interviuri luate cadrelor didactice implicate în proiect, prietenilor şi colegilor care au fost prezenţi la activitate, precum şi îndemnuri adresate celor dragi, însoţite de clipuri care le ilustrează.

La finalul primei întâlniri, cea din ziua de 7 aprilie 2015, elevii clasei a IX-a A au rugat invitaţii ca cel de-al doilea ecuson pe care l-au primit să îl ofere, la rândul lor, unei persoane care înseamnă mult pentru ei, cu îndemnul de a nu rupe lanţul acestui joc deloc lipsit de seriozitate şi implicare afectivă, prin care ei demonstrează lumii că le pasă de ceea ce se întâmplă cu ceilalţi.

Au răspuns provocării colegi mai mari sau mai mici, cadre didactice, doamna de serviciu de pe palierul unde se află clasa lor, bunici, un preot, foşti profesori, rude şi vecini, care au purtat cu elevii un dialog sensibil şi tulburător de aproape de realitatea noastră cea de toate zilele.

A doua întâlnire va avea loc la finalul anului şcolar.

Motoul acestui proiect, cel cu care a început şi s-a încheiat fiecare întâlnire, a fost: Cine sunt eu contează pentru ceilalţi.
Ecusoanele au plecat mai departe către cei care contează, în aşteptarea următoarei întâlniri.

Dacă veţi primi un ecuson cu panglică albastră, stimaţi cititori, vă rugăm, ajutaţi-l să îşi continue drumul.

Povestea filmuleţului care a constituit punctul de plecare al proiectului poate fi urmărită AICI!


 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii de frontieră botoșăneni au confiscat marfă contrafăcută care trebuia să ajungă în Ucraina (Foto)

astăzi, 10:49
10

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț au descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui microbuz, peste 680 bunuri, toate purtând î...

Premiul I obținut de un artist botoșănean la Festivalul de la Sarajevo! ”Truda de mii de ore este răsplătită” (Foto)

astăzi, 10:02
79

În perioada 25-29 aprilie 2024 se desfășoară Festivalul Internațional de Chitară de la Sarajevo, organizat de Asociația Chitariștilor din Federația Bosniei și Herțegovinei.Printre ...

Francofonie și dezvoltare durabilă la Botoșani: ”Să fie viață în oraș!” (Foto)

astăzi, 09:29
74

Miercuri, 24 aprilie 2024, Casa Corpului Didactic Botoșani a găzduit Conferința internațională “Vers des villes durables – Que la ville reste vivable!“ (traducere în conte...