Știați că, în Botoșani, această clădire oferă, până acum, cele mai multe istorisiri despre Mihai Eminescu?
Umbra și pașii poetului pot fi reconstituite cu ajutorul relatărilor unor contemporani ai acestuia.
Casa a aparținut farmacistului Samuel Frank și soției sale, Valeria (fiica negustorului Costache Caraieni), finii de cununie ai căminarului Gheorghe Eminovici. Despre cei doi a relatat, în câteva epistole, Matei Eminescu: „până la moarte tata n-a avut un prieten mai intim ca Frank”. Pentru copiii căminarului, „cucoana Valerica” era „o femeie foarte blândă şi cu educaţie îngrijită”, iar asta înseamnă că familia Eminovici deseori trecea pragul acestei case ca oaspeți de seamă.
Știați că poetul intra adesea pe ușa principală a clădirii? Dar și pe cea din lateral, pentru că, în camerele din spate, a locuit sora lui mai mică, după cum afirma Matei Eminescu: „Harieta, după moartea tatei (1884, Ianuarie 7), s-a mutat la Botoșani și a stat cu chirie la Frank”. Aici își primea fratele drag, ori de câte ori el ajungea în oraș.
Știați că băutura preferată a poetului se numea „rosoglio”, iar cel care știa să i-o prepare era farmacistul Gheorghe Nicoleanu?
Farmacia „La Minerva/Nicoleanu” a funcționat la parterul casei, astfel că, în ultima parte a vieții, Eminescu, bolnav fiind, „aici stătea ceasuri întregi, de multe ori fără să rostească o vorbă”.
Așadar, această clădire îndeplinește toate condițiile pentru fi o adevărată „mașină a timpului”. Între zidurile ei, cetățenii urbei, dar și turiștii din întreaga lume, vor putea să pășească pe urmele Luceafărului poeziei românești!
Citește întreaga poveste și multe altele în Misterele Botoșanilor, pe iatcublog.blogspot.com
*În imagine: Casa Frank, în situația din 2024 (foto I. Iațcu); M. Eminescu (apud Henriette și Mihail Eminescu, Scrisori către Cornelia Emilian și fiica sa Cornelia, Editura Librăriei Frații Șaraga, Iași, 1893); farmacistul Gh. Nicoleanu cu soția sa Maria (foto I. Iațcu)