Când este sărbătorit, de fapt, Sfântul Valentin

Când este sărbătorit, de fapt, Sfântul Valentin

Calendarul ortodox arată că, de fapt, pe data de 14 februarie sunt sărbătoriți Sfinții Cuvioși Auxentiu, Maron și Avraam, și nicidecum Sfântul Valentin, așa cum multă lume crede, scrie și publicația Antena3.

Totodată, cu toate că ziua de 14 februarie este dedicată unui „Sfânt Valentin", calendarul ortodox nu leagă de această dată calendaristică niciun sfânt cu acest nume.

Fundamentată pe o sărbătoare catolică, cu specific occidental și care a căpătat valențe profane, străine spațiului ortodox, sărbătoarea Sfântului Valentin este denaturată și transformată într-un eveniment de marketing și, de fapt, într-o sărbătoare „fără sărbătorit".

Potrivit sursei citate, în calendarul ortodox găsim mai mulți sfinți cu acest nume. Astfel, Sfântul Mucenic Valentin, preotul din Roma, este sărbătorit în fiecare an la data de 6 iulie, în timp ce Sfântul Mucenic Valentin, episcopul de Terni, este cinstit de Biserica Ortodoxă la data de 30 iulie.

Nu în ultimul rând, Sfântul Mucenic Valens, originar din localitatea Elia, Ierusalim, devenit martir în anul 309, este pomenit de Biserica Ortodoxă la data de 16 februarie.

În realitate, în fiecare an pe 14 februarie, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Cuvioși Auxentiu, Maron și Avraam.

Așadar, sărbătoarea de Sfântul Valentin este pe data de 30 iulie, în fiecare, potrivit calendarului ortodox.

Din punct de vedere etimologic, numele Valentin și toate derivatele sale sunt de origine latină și sunt explicate, în mod tradițional, prin participiul verbului valere, care se traduce prin a fi puternic, a fi sănătos.

Într-adevăr, prin credința sa energică, prin faptele sale deosebite, prin moralitatea exemplară și prin activitatea misionară ireproșabilă, Sfântul Mucenic Valentin a confirmat tăria și puterea credinței în Hristos, precum și sănătatea vieții comunității pe care a păstorit-o.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Uluitoarele ouă „închistrite” de Rogojești și faima lor europeană. Cum a ajuns un cătun din Botoșani capitală culturală!

astăzi, 11:47
14

Cătunul Rogojești, din județul Botoșani, nu are cine știe ce faimă în România, deși la nivel european este considerat un adevărat miracol cultural.Mica așezare este situată l...

Delicii sănătoase: secretul din spatele succesului laboratorului de patiserie "Cuptorul Nelei" (galerie foto)

astăzi, 11:05
151

Cu o viziune clară, Nela Andrici, inginer în industria alimentară, a înființat un laborator de patiserie specializat în produse din aluat dospit, oferind o gamă diversificată de...

Comercianții de carne prinși pe picior greșit de forțele de ordine, s-a lăsat cu amenzi de aproape 40.000 de lei!

astăzi, 10:46
66

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și a Inspecto...