Calendar Ortodox: Zămislirea Sf. Proroc Ioan Botezătorul; Sf. Cuv. Xantipa şi Polixenia

Calendar Ortodox: Zămislirea Sf. Proroc Ioan Botezătorul; Sf. Cuv. Xantipa şi Polixenia

Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul s-a petrecut cu şase luni înainte de Buna Vestire. Acelaşi Arhanghel Gavriil s-a arătat marelui preot Zaharia, când acesta a intrat în Sfânta Sfintelor, tămâind şi rugându-se pentru popor.

Văzându-l, Zaharia a fost cuprins de teamă, dar Arhanghelul i-a prorocit că rugăciunea i-a fost ascultată şi că Elisabeta, soţia sa, îi va naşte un fiu pe care îl va numi Ioan, că pruncul va fi mare înaintea Domnului, nu va bea vin, nici altă băutură ameţitoare şi din pântecele mamei sale se va umple de Duhul Sfânt. Însă Zaharia şi soţia sa, Elisabeta, erau foarte înaintaţi în vârstă, de aceea, tatăl s-a îndoit de cuvintele Arhanghelului.

Atunci, Gavriil l-a certat pentru necredinţă, spunându-i că va rămâne mut până la naşterea copilului. Prin voia lui Dumnezeu s-a zămislit Sfântul Proroc Ioan Botezătorul din părinţi sterpi, cu şase luni înainte de Întruparea Fiului lui Dumnezeu.

Astăzi, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfintelor Cuvioase Xantipa şi Polixenia. Ele au trăit în Spania în timpul împăratului roman Claudiu (41-54). Xantipa era soţia guvernatorului Spaniei, care se numea Probus. Aceasta avea o soră, Polixenia, care, ajungând în părţile de răsărit ale Imperiului Roman, a primit botezul creştin de la însuşi Apostolul Andrei. După ce s-a întors în Spania, împreună cu Apostolul Onisim, a primit botezul şi sora ei, Xantipa. Până la sfârşitul vieţii lor L-au propovăduit pe Hristos Domnul cu multă râvnă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mircea Oprea: Cauze nobile servite prost

Marţi, 27 Februarie 2024
45

Proiectul ”Eminescu - o cultură, o rută”, împărțit cu orașul Bălți, ar fi avut menirea dezvoltării ”structurii turistice cu un nou traseu turistic cultural transfrontal...

Autoritățile locale din Coșula, evaluate în privința modului de gestionare a unei situații de urgență

Marţi, 27 Februarie 2024
61

Un nou exercițiu de verificare a modului de gestionare a unei situații de urgență de către autoritățile locale, până la sosirea pompierilor militari, s-a desfășurat, astăzi, la Coșul...

Botoșaniul are mai mulți șomeri decât luna trecută: aproape 1000 de botoșăneni de peste 55 de ani nu au un loc de muncă!

Marţi, 27 Februarie 2024
63

 La sfârșitul lunii ianuarie 2024, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani erau înregistrați 3.792 șomeri( din care 1.799 femei), r...