Sărbătoare în comunitatea rușilor lipoveni din Botoșani: Cruce înălțată pe locul primei biserici - Foto

Comunitatea rușilor lipoveni a marcat împlinirea a 170 de ani de la înălțarea primei biserici de rit vechi în municipiul Botoșani.

Cu ocazia Hramului Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi "Nașterea Maicii Domnului" s-a înălțat o cruce pe locul unde a fost odinioară prima Biserică a rușilor lipoveni din Botoșani.

Actuala clădire a bisericii s-a înălţat pe locul unei vechi capele de lemn, în 1853.

Corpul clădirii se apropie de formele bisericilor ortodoxe, cu altarul în forma semicirculară, orientat spre direcţia est. Prezenţa crucii cu opt extremităţi particularizează, însă, Biserica lipovenilor. În prima jumătate a secolului XX, lăcaşul a fost îndelung îngrijit, reparat, restaurat, îmbrăcat în odoare bisericeşti şi icoane de valori însemnate. După toate acestea, în 1967, un incendiu devastator a distrus aproape în întregime lăcaşul. Comunitatea, prin eforturi uriașe, a reușit să refacă lăcașul.

Conform celui mai recent recensământ (2021), județul Botoșani numără 392.821 de locuitori, în scădere față de 2011 (412.626). Dintre cei 392.821 locuitori, 349.889 sunt români.

Comunitatea rușilor lipoveni nu este foarte numeroasă, însă foarte activă în municipiul reședință de județ. Cu mai puțin de 600 de membri în prezent, etnia rușilor lipoveni își păstrează și promovează tradițiile și obiceiurile, fiind de ani buni o pată de culoare în viața culturală a Botoșaniului.
 








 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie de informare a elevilor cu privire la normele de siguranță, desfășurată de jandarmi în Botoșani și în alte două localități!

Saturday, 7 September 2024

Activitatea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare „Școli în siguranță", premergătoare deschiderii anului școlar 2024 – 2025, și a constat în discu...

Transportul copiilor în mașină: Ce spune Codul Rutier!

Saturday, 7 September 2024

Dar, la fel de important, Codul Rutier stabilește de la ce vârstă au voie copiii în mașină, indiferent de locul pe care îl ocupă. Conform legii, copiii care nu au împli...

Valeriu Iftime: „Mergem înainte, la fel de hotărât!”

Saturday, 7 September 2024

Cam asta a fost reacția mea când am citit postarea doamnei Federovici, în care sunt acuzat de misoginism. Confuzie totală A trebuit să citesc de două ori ca să mă asigur că mintea n...