Cu ocazia Hramului Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi "Nașterea Maicii Domnului" s-a înălțat o cruce pe locul unde a fost odinioară prima Biserică a rușilor lipoveni din Botoșani.
Actuala clădire a bisericii s-a înălţat pe locul unei vechi capele de lemn, în 1853.
Corpul clădirii se apropie de formele bisericilor ortodoxe, cu altarul în forma semicirculară, orientat spre direcţia est. Prezenţa crucii cu opt extremităţi particularizează, însă, Biserica lipovenilor. În prima jumătate a secolului XX, lăcaşul a fost îndelung îngrijit, reparat, restaurat, îmbrăcat în odoare bisericeşti şi icoane de valori însemnate. După toate acestea, în 1967, un incendiu devastator a distrus aproape în întregime lăcaşul. Comunitatea, prin eforturi uriașe, a reușit să refacă lăcașul.
Conform celui mai recent recensământ (2021), județul Botoșani numără 392.821 de locuitori, în scădere față de 2011 (412.626). Dintre cei 392.821 locuitori, 349.889 sunt români.
Comunitatea rușilor lipoveni nu este foarte numeroasă, însă foarte activă în municipiul reședință de județ. Cu mai puțin de 600 de membri în prezent, etnia rușilor lipoveni își păstrează și promovează tradițiile și obiceiurile, fiind de ani buni o pată de culoare în viața culturală a Botoșaniului.