Sărbătoare în comunitatea rușilor lipoveni din Botoșani: Cruce înălțată pe locul primei biserici - Foto

Comunitatea rușilor lipoveni a marcat împlinirea a 170 de ani de la înălțarea primei biserici de rit vechi în municipiul Botoșani.

Sărbătoare în comunitatea rușilor lipoveni din Botoșani: Cruce înălțată pe locul primei biserici - Foto

Cu ocazia Hramului Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi "Nașterea Maicii Domnului" s-a înălțat o cruce pe locul unde a fost odinioară prima Biserică a rușilor lipoveni din Botoșani.

Actuala clădire a bisericii s-a înălţat pe locul unei vechi capele de lemn, în 1853.

Corpul clădirii se apropie de formele bisericilor ortodoxe, cu altarul în forma semicirculară, orientat spre direcţia est. Prezenţa crucii cu opt extremităţi particularizează, însă, Biserica lipovenilor. În prima jumătate a secolului XX, lăcaşul a fost îndelung îngrijit, reparat, restaurat, îmbrăcat în odoare bisericeşti şi icoane de valori însemnate. După toate acestea, în 1967, un incendiu devastator a distrus aproape în întregime lăcaşul. Comunitatea, prin eforturi uriașe, a reușit să refacă lăcașul.

Conform celui mai recent recensământ (2021), județul Botoșani numără 392.821 de locuitori, în scădere față de 2011 (412.626). Dintre cei 392.821 locuitori, 349.889 sunt români.

Comunitatea rușilor lipoveni nu este foarte numeroasă, însă foarte activă în municipiul reședință de județ. Cu mai puțin de 600 de membri în prezent, etnia rușilor lipoveni își păstrează și promovează tradițiile și obiceiurile, fiind de ani buni o pată de culoare în viața culturală a Botoșaniului.
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Interviu cu un botoșănean, make-up artistul vedetelor din capitală. „Sunteți frumoase, fetelor!” (foto)

Luni, 4 Decembrie 2023
1291

Alexandru Tanasă sau Alex, așa cum îi spun apropiații, este din comuna Drăgușeni, județul Botoșani și se poate lăuda cu un palmares impresionant la vârsta lui. Și-a dorit să fie...

Ample acțiuni cu polițiști, jandarmi și polițiști de frontieră, s-a lăsat cu amenzi și permise reținute

Luni, 4 Decembrie 2023
298

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 7 acțiuni punctuale în Darabani, Săveni, Botoșani, Flămânzi, Bucecea și Dorohoi, în cadrul acțiunii BLOCADA,...

(Și) personalul TESA de la „Mavromati” continuă protestele (foto, video)

Luni, 4 Decembrie 2023
103

Continuă protestele și la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani. Personalul TESA a ieșit, pentru a 11-a zi, în fața unității sanitare în semn de prote...